ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Η σιωπή είναι χρυσός!

Κάποιοι, μάγκες, λένε ότι οι νόμοι φτιάχτηκαν για να καταπατιούνται!

Εκπρόσωποι αυτών, των φτωχών τω πνεύματι, βρίσκουμε σε όλες τις φάσεις της ζωής μας, σε διάφορες δραστηριότητες και σε διάφορα πόστα.

Αποτέλεσμα είναι αυτοί οι κάποιοι, οι γνωστοί – άγνωστοι, να ταλαιπωρούν και να εξωθούν στα άκρα άλλους ανθρώπους που, κατά σύμπτωση και κακή τύχη, βρέθηκαν στο διάβα τους! Το χειρότερο είναι ότι από τέτοιου είδους ανδρείκελα, ταυτοποιούνται όλοι όσοι εμπλέκονται με την ίδια δραστηριότητα και ενοχοποιούνται μηδενός εξαιρουμένου!

Έχουμε ακουστά όλοι φαντάζομαι την παροιμία που λέει: «Κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Όπως όλοι μας κατά καιρούς έχουμε βάλει, ατυχώς, στο ίδιο σακί όλους τους οδηγούς ταξί. Αυτό είναι κάτι το οποίο αναμφισβήτητα είναι πέρα για πέρα άδικο. Κάτι ανάλογο γίνεται και με τους κυνηγούς οι οποίοι στοχοποιούνται από όλους αυτούς που είναι πολέμιοι, ή απλά θέλουν την ησυχία τους.

Μας ενοχλεί, εμάς τους κυνηγούς, όταν συμβαίνει αυτό. Το ίδιο και τους ταξιτζήδες φαντάζομαι και όλους όσους βρίσκουν τον μπελά τους, αιτία κάποιων κακών εκπροσώπων της φατρίας τους.

Το τελευταίο διάστημα λοιπόν, κάποιοι που θέλουν να λέγονται κυνηγοί, έχουν τραβήξει αρκετά το σχοινάκι στην περιοχή του Επισκοπείου. Η απροσεξία τους έχει γίνει αιτία πολλοί κάτοικοι της περιοχής να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά «παράπονα» και να αρχίσουν την όχληση διάφορων υπηρεσιών!

Ο θόρυβος της τουφεκιάς, τον οποίο δεν είναι κανένας υποχρεωμένος να ανέχεται όταν δεν έχει άλλα επακόλουθα, ξεπερνιέται εύκολα. Ποιος όμως είναι αυτός που μπορεί να ανεχτεί να λούζεται στα σκάγια; Φαντάζομαι ούτε εμείς οι κυνηγοί.

Πάνω εκεί στηρίχτηκε ο νομοθέτης και διευκρίνισε, όρισε τις αποστάσεις από οικισμούς και μεμονωμένες κατοικίες, οι οποίες είναι 250 και 150 μέτρα αντίστοιχα.

Από την άλλη, σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ζουν σε επαρχεία, ότι το σπίτι τους είναι μέσα στην φύση και ότι δεν είναι πανάκεια η αποστείρωσή της!  

Επειδή, λοιπόν, ο νόμος είναι πάντα με το μέρος του πολίτη, καλό θα είναι να μην δοκιμάζουμε τις αντοχές – ανοχές του. Καλό θα είναι να βάζουμε στην θέση του τον εαυτό μας, τα παιδιά μας, ή τους ηλικιωμένους γονείς μας και τότε να ανοίγουμε το στόμα μας, για να δείξουμε την γαλαζοαίματη καταγωγή μας!

Είναι σίγουρο, ότι θα συναντήσουμε και κάποιους οι οποίοι τα αυτιά τα έχουν μόνο για να κρεμούν τα σκουλαρίκια τους, συνεπώς δεν παίρνουν από λόγια. Καλό θα είναι τότε να αποφεύγουμε τις περεταίρω συζητήσεις, να βάζουμε το κυνήγι σε δεύτερη μοίρα και να δίνουμε τόπο στην οργή.

Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε μέρα στο βουνό, είμαστε εκπρόσωποι – αντιπρόσωποι του συλλόγου και της αγαπημένης μας δραστηριότητας. Ας μην εκθέτουμε και τα δυο σε δυσμενή σχόλια. Ας μην βάζουμε οι ίδιοι τρικλοποδιές στο κυνήγι.

Κλείνοντας, να προειδοποιήσω τους καουμπόηδες του Πισκοπειού, ότι τόσο η θηροφυλακή, όσο και η ασφάλεια είναι ενήμεροι για τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή. Αν και μια άλλη σοφή παροιμία λέει ότι: «Τα σίδερα της φυλακής είναι για τους λεβέντες»!

Θα φάμε, θα πιούμε και το κυνήγι θα ευγνωμονούμε! vol 2

Γαστρονομίας συνέχεια και κατά παραγγελία, σας χαρίζω άλλη μια συνταγή με κυνήγι.

Μπορεί οι φάσσες να μην μας κάνουν την χάρη να περνούν από τον τόπο μας σε μεγάλους αριθμούς, αλλά κάποιοι εκπρόσωποί τους, βρίσκουν τον δρόμο για το τραπέζι κάποιων λίγων τυχερών κάθε χρόνο.
Φάσσα εν ζωή, αφού δεν υπάρχει φωτογραφία της συνταγής!
Υλικά:
  • 5 φάσσες
  • ρέγκατο
  • κεφαλοτύρι
  • ένταμ
  • ζαμπόν
  • μπέικον
  • 1 κόκκινη πιπέρια ψιλοκομμένη
  • 1 πράσινη πιπέρια ψιλοκομμένη
  • 2 ντομάτες σε φέτες
  • 2 ξερά κρεμμύδια (το ένα το κόβουμε σε κύβους το άλλο σε φέτες)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο 
Εκτέλεση: 
  1. Βάζουμε τις φάσσες σ' ένα πυρέξ.
  2. Στην κοιλία τους τοποθετούμε τα τυριά και τα αλλαντικά κομμένα σε κύβους.
  3. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κρεμμυδιού και τις πιπεριές και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Τέλος τοποθετούμε μια φέτα κρεμμύδι και μια φέτα ντομάτα πάνω από κάθε φάσσα.
  5. Ρίχνουμε λάδι και λίγο αλάτι και ψήνουμε στο φούρνο για μιάμιση ώρα περίπου.
Καλοφάγωτες κουμπάρα!

Ήρθε η μέρα να πάρουμε τα βουνά...

Τα κλιμακωτά χωράφια της Απάνω Μεριάς.
«Εν’ Όρεσι» σημαίνει στα αρχαία Ελληνικά «στα βουνά». Ήρθε, λοιπόν, η μέρα να πάρουμε τα βουνά Παγκόσμια ημέρα βουνού σήμερα, 11 Δεκεμβρίου. Ευκαιρία να αντιληφθούμε τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή μας και να θυμηθούμε την ευθύνη που έχουμε για τη διατήρηση του.

Αξίζει να σημειωθεί:
Τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκόσμιου πληθυσμού. Η δασική αποψίλωση συμβάλλει στην οικολογική υποβάθμιση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Το πιο ψηλό βουνό της Ρόδου είναι ο Ατάβυρος (ύψος 1215μ.), γνωστός από τους αρχαίους χρόνους για τη λατρεία του Αταβυρίου Διός και τα ανάκτορα του μυθικού βασιλιά Αλθαιμένη, που τα ερείπιά τους σώζονται έως σήμερα.

Συνέχεια της οροσειράς του Αταβύρου είναι το Γραμίθι (Ακραμίτης) στα βόρεια των χωριών Σιάννα και Μονόλιθος, το Περιόλι, ο Λευκόπαγος στην κορυφή του οποίου είναι η τοποθεσία Καλόπετρα, με την ομώνυμη Μονή της Παναγίας, χτισμένη από τον ηγεμόνα της Βλαχίας Αλέξανδρο Υψηλάντη (1782).

Συνέχεια ΒΑ είναι η Κούμουλλη, γύρω από το αεροδρόμιο Μαριτσών, ο Φιλέρημος στην κορυφή του οποίου ήταν η Ακρόπολη της Ιαλυσού με το ναό της Αθηνάς Πολιάδος.

Στην πόλη της Ρόδου είναι ο λόφος Μόντε Σμιθ, όπου ήταν η Ακρόπολη, ο ναός του Διός Πολιέως και της Αθηνάς Πολιάδος. Στο μεσαίωνα ήταν γνωστός με το όνομα Άγιος Στέφανος, ενώ το σημερινό του όνομα οφείλεται στον Άγγλο ναύαρχο Σύδνεϋ Σμιθ, που είχε στήσει εκεί το παρατηρητήριό του στο διάστημα της εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο.

Στη ΝΑ πλευρά του νησιού υπάρχουν τα βουνά:
ο Πέζουλας στα Κοσκινού, το Ψαλίδι στις Καλυθιές, η Τσαμπίκα στον Αρχάγγελο με τη μονή της Παναγίας και το εκκλησάκι Κυρά στην κορυφή, ο Κάραβος κι ο Χέλαντρος, ο λόφος Φαρακλός στους πρόποδες του Κάραβου.
Ο Κάλαθος στους πρόποδες του ομώνυμου χωριού, το Μαρμάδι στη Λίνδο, ο Γέρακας στην Προφύλια, το Σκιάδι με την ομώνυμη μονή της Παναγίας Σκιαδενής.

Μικρότερα βουνά η μάλλον λόφοι στη Ρόδο είναι το Όρος στο νότιο άκρο της Κατταβιάς, το Μέσσαρος κοντά στα Μάσαρη, ο Κουτσούτης στην Έμπωνα και η Ψίνθος στο ομώνυμο χωριό.

Η χώρα μας έχει περί τα εκατόν σαράντα δύο (142) βουνά, με υψηλότερο τον Όλυμπο,ενώ από αυτά τα 39 ορεινά συγκροτήματα έχουν υψόμετρο μεγαλύτερο από 2.000 μέτρα.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 31 βουνά στην διοικητική επικράτειά της, είναι η πρώτη σε αριθμό βουνών περιφέρεια της χώρας. Δύο από τα βουνά της Ρούμελης, ο Παρνασσός και η Οίτη έχουν ανακηρυχτεί ως Εθνικοί Δρυμοί . Ο Εθνικός δρυμός τουΠαρνασσού είναι ο παλαιότερος (μαζί με τον Όλυμπο) ανακηρυγμένος εθνικός δρυμός της χώρα μας από το 1938. Ο Εθνικός δρυμός της Οίτης είναι ο έκτος (κατά χρονική σειρά ανακήρυξης) από τους δέκα εθνικούς δρυμούς της χώρας και υφίσταται από το 1966 .

ΠΗΓΗ: http://parapona-rodou.blogspot.com
 =================================================


Ένα πανέμορφο άρθρο από το Ρόδιο blog, αφιερωμένο στο βουνό και την παγκόσμια ημέρα βουνού που είναι σήμερα. Εμείς μετά την ανάγνωσή του, ας σκεφτούμε τα βουνά της περιοχής μας και ας φροντίζουμε να μην έχουν την παρακάτω ντροπιαστική εικόνα...! 
Καρτέρι γνωστού επιφανή Συριανού επιχειρηματία και παθιασμένου κυνηγού περασμένων 10ετιών στις Αντριές, στην σημερινή του κατάντια!

Υπαίθριο συνεργείο στην Ρόδο...σημάδι των καιρών;

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΜΕ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ !
 
Ασυνείδητος έχει μετατρέψει την Καλλιθέα σε υπαίθριο συνεργείο αλλάζοντας τα λάδια του αυτοκινήτου του μολύνοντας το περιβάλλον!
Ο καταγγέλλοντας τονίζει: "όποιος περαστικός εντοπίσει αυτοκίνητο σε εκείνο το σημείο απέναντι από την Καλλιθέα χωρίς να ενοχλήσει τον οδηγό του αυτοκινήτου να πάρει τηλ το 100 και να απαιτήσει να έρθουν αμέσως δεν χρειάζεται να εμπλακεί ο ίδιος".
 
ΠΗΓΗ: http://parapona-rodou.blogspot.com