ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Αχ κουνελάκι κουνελάκι...!

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον ΕΛΓΑ σχετικά με την αντιμετώπιση των ζημιών από τα αγριοκούνελα στις αγροτικές καλλιέργειες της Λήμνου, λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα νομοθεσία και τους άμεσα διαθέσιμους οικονομικούς πόρους αποφασίστηκαν σε πρώτη φάση οι εξής ενέργειες:
α) Δίωξη των αγριοκούνελων μέσω κυνηγιού. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα επιδοτούμενης δίωξης όπως ήδη έχει εφαρμοστεί από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Επίσης, να επιδιωχθεί επέκταση της κυνηγετικής περιόδου, επανεξέταση των μόνιμων καταφυγίων θηραμάτων, καθώς και καλύτερη οργάνωση του νυκτερινού κυνηγιού. Θα μπορούσε να επιδιωχθεί εμπλοκή του τοπικού κυνηγετικού συλλόγου ώστε να συγκροτηθούν εθελοντικά συνεργεία στα οποία θα παρέχονται δωρεάν τα φυσίγγια.
β) Η διεξαγωγή μελέτης διαχείρισης του πληθυσμού των αγριοκούνελων με τη χρήση παγίδων πολλαπλής σύλληψης όπως προτείνεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σκοπός της διαχείρισης αυτής είναι η μείωση του μεγέθους και της έντασης της προκαλούμενης ζημιάς, με έναν περιβαλλοντικά αποδεκτό και οικονομικά βιώσιμο τρόπο.
Η προτεινόμενη μελέτη που προβλέπει ανάπτυξη δικτύου παγίδων για την αιχμαλώτιση των αγριοκούνελων, θα διερευνήσει την αποτελεσματικότητα διάφορων τύπων παγίδων καθώς και την πρακτική χρήσης τους στο νησί. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα είναι δυνατό να καταστρωθεί επιχειρησιακό σχέδιο μεγάλης κλίμακας σε επόμενη φάση. Το κόστος θα καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ.
γ) Ενεργοποίηση του τοπικού αγροτικού πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης θα πρέπει οι αγρότες να πάρουν καλλιεργητικά και άλλα μέτρα προστασίας των καλλιεργειών τους, να καταστρέφουν τις φωλιές των αγριοκούνελων στα όρια των κτημάτων τους με βαθιά άροση ή όπως αλλιώς είναι δυνατό και γενικότερα να προβαίνουν σε οποιαδήποτε ενέργεια που τείνει στη μείωση των αγριοκούνελων.
Σε δεύτερη φάση θα γίνει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και των επιμέρους δράσεων προκειιμένου να καθοριστεί το πλαίσιο ενεργειών για το επόμενο διάστημα. Τέλος αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης.
Έργο της Επιτροπής θα είναι να συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του πληθυσμού των αγριοκούνελων στη Λήμνο, στις ζημιές στην παραγωγή και το περιβάλλον να μελετά τις μεθόδους καταπολέμησης και αξιοποίησης του αγριοκούνελου, καθώς επίσης να προτείνει τροποποιήσεις στη νομοθεσία και νέους τρόπους δίωξης του αγριοκούνελου. Επίσης, θα διερευνά δυνατότητες αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, εξεύρεσης οικονομικών πόρων κλπ.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Αργύρης Μποτός, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Λήμνου, κ. Σάββας Βαρελτζής, ο Αντιδήμαρχος Λήμνου, κ. Δημήτριος Μπουλώτης, ο Τμηματάρχης Διεύθυνσης Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του ΥΠΕΚΑ, κ. Νίκος Μπόκαρης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Νίκος Θεοδωρίδης, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο καθηγητής Ζωολογίας και Εντομολογίας, κ. Νικόλαος Εμμανουήλ και ο επίκουρος καθηγητής Φυσιολογίας και Διατροφής, κ. Γιάννης Χατζηγεωργίου, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Οργανισμού.

Τα φίδια που τρέφουμε στον κόρφο μας!

Νέα από την ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ.

 ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣΕΔΡΑ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 173 – 175551 34 - ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΤΗΛ. 2310 477128 – 477129, 6973 808934, FAX 2310 473863 – 475301



Εντοπίσθηκαν 2 άτομα στο Κιλκίς που απελευθέρωναν φίδια!
Πολλά ερωτηματικά έχει δημιουργήσει ένα περιστατικό στο νομό Κιλκίς, όπου εντοπίσθηκαν δύο άτομα που στο όχημά τους είχαν κλουβιά με διάφορα ερπετά!
Συγκεκριμένα ο θηροφύλακας του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς δέχθηκε καταγγελία από πολίτη για κίνηση οχήματος σε αγροτική περιοχή του νομού, με τρόπο που γέννησε υποψίες. Ο θηροφύλακας όντως εντόπισε και σταμάτησε το αυτοκίνητο για έλεγχο, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα, ενώ στο πορτ παγκάζ υπήρχαν φίδια μέσα σε ειδικές κλούβες.