ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Σκύψε ευλογημένε!


Διατεινόμαστε ότι αγαπάμε την φύση, ότι είμαστε πρώτα οικολόγοι και μετά κυνηγοί. Ότι είμαστε οι καλύτεροι διαχειριστές και υπερασπιστές της. Πατάμε αναμμένα κάρβουνα όταν κάποιοι μας κάνουν υποδείξεις για τον τρόπο που θα έπρεπε να κινηθούμε μέσα σ’ αυτή, έτσι ώστε δεν θα επιφέραμε μεγάλη αναστάτωση, ή, αν έπρεπε να γίνει αλλιώς, να γίνει με τις λιγότερες επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Πόσα δεν άκουσε η θηροφύλακας την περασμένη χρονιά, όταν κατά την διάρκεια ελέγχων μοίραζε πλαστικές σακούλες για να μαζεύουμε τάχα μου τους άδειους κάλυκες, ή ότι άλλο δεν έπρεπε να βρίσκεται στο βουνό αντάμα με τα φρύγανα και τα θυμάρια. Άλλα τόσα άκουσε ένας συνάδελφος σε μια γενική συνέλευση, όταν τόλμησε να προτείνει ο σύλλογος να αποζημιώνει όποια μέλη μάζευαν κάποιο σεβαστό αριθμό χρησιμοποιημένων φυσιγγίων από το βουνό. Θυμάμαι μάλιστα ότι διαφωνώντας μαζί του, του είχα πει ότι δεν χρειάζεται να εξαγοράσει κανένας την συνείδηση μου. Πόσο λάθος είχα κάνει τότε μιλώντας εκ μέρους όλων!

Από όλους αυτούς, τους εύθικτους οικολόγους-κυνηγούς, ελάχιστοι ήταν αυτοί που έσπευσαν να δηλώσουν παρόν στην δράση του συλλόγου για καθαρισμό των πιο πολυντουφεκισμένων περιοχών. Τότε μάλιστα είχα την χαρά να βρω σε καρτέρι στις Αντρειές, χωμένο ανάμεσα στα βράχια, ένα πορτοκαλί σεντόνι υπνόσακου! Τα κυπελλάκια του καφέ, τα μπουκάλια νερού, τα πακέτα τσιγάρων, σακούλες, μυξομάντιλα και φυσικά άδεια κουτιά και κάλυκες φυσιγγίων είναι ξεπερασμένα ευρήματα.

Σήμερα ήταν μια μέρα πολύ κακή κυνηγετικά. Τουλάχιστον εγώ δεν άκουσα τσίχλα, όχι μόνο δεν είδα. Μέτρησα μόλις 8 τουφεκιές μέχρι τις 8.30 π.μ. που έφυγα από το βουνό. Άραγε μπήκε κανείς άλλος στον κόπο να σκύψει και να μαζέψει γύρω του τους άδειους κάλυκες αποδεικνύοντας ότι είναι ένα σωστό δείγμα των οικολόγων – κυνηγών που προασπίζουν τα Ελληνικά βουνά, ή μόνο εγώ έκανα τον καλό για να έχω κίνητρο να κουνάω το δάχτυλο μου τώρα μέσα από εδώ;


Πάντως, έχω να δηλώσω ότι ένοιωσα πως μπόρεσα να δώσω κάτι πίσω από όλα αυτά που με κερνάει η φύση εδώ και χρόνια αφού, καλώς ή κακώς, δεν μπορώ να δώσω πίσω κάποιες από τις ζωές που έχω πάρει. Αυτό ήταν το μισό από το ολόκληρο του «Δούναι και λαβείν» που διαδραματίζεται ανάμεσα σε μας και την φύση αιώνες τώρα.