ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Εμάς, μας ρώτησε κανείς;


Η ΕΙΔΗΣΗ:
Το νέο βούηξε στ’ αυτιά μου μέχρι πονοκεφάλου! Έκανε πρόταση, λέει, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας στον τέως Πρόεδρο της Τήνου, να ενημερώσει το νυν Δ.Σ. του γειτονικού νησιού, έτσι ώστε αυτό με την σειρά του να αποστείλει έγγραφο με σκοπό να συνδράμουμε εμείς σαν σύλλογος από το πλεόνασμα μας (!) με άτομα περδίκων τον εμπλουτισμό των βιοτόπων τους.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ:
Πέρσι, τέτοια εποχή, ο παραιτηθείς Γ. Γραμματέας, ο νυν Πρόεδρος και όλος ο Σύλλογος της Σύρου, είχαν εκτεθεί ανεπανόρθωτα όταν από αμέλεια, είχαν ξεχάσει να ενημερώσουν την Ομοσπονδία και την Συνομοσπονδία για την απόφαση που είχε παρθεί από την Γενική Συνέλευση, για το κλείσιμο του κυνηγίου της πέρδικας στο νησί μας επί 2ετίας με απώτερο σκοπό, να ανακάμψει ο μειωμένος πληθυσμός του ενδημικού θηράματος που βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα. Την απόφαση θα στήριζαν μια σειρά από έργα υποδομής όπως: Τοποθέτηση ποτιστρών και ταϊστρών σε διάφορα σημεία του νησιού για ευνόητους λόγους, ανάπλαση βιοτόπων με σπορές οι οποίες θα χρηματοδοτούνταν από την Δ’ Κ.Ο.Σ.Ε. και μια ριζική ανανέωση του εκτροφείου συμπεριλαμβανομένης και την εκπαίδευση του θηροφύλακα σε εκτροφείο της Ομοσπονδίας, που θα αναλάμβανε υπεύθυνος του εκτροφείου.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ:
Έπεσαν κορμιά στην κυριολεξία, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του κ. Αντιπροέδρου, στην ανάπλαση του εκτροφείου. Πολλά μέλη δήλωσαν παρών, προσφέροντας τόσο τον χρόνο τους, όσο και οικονομική βοήθεια για να γίνει το εκτροφείο ΜΑΣ στην πραγματικότητα ένας παιδικός σταθμός!!!
Έπεσαν δεκάδες κυβικά μπετόν, στεγάστηκαν οι ανοιχτοί κλωβοί, κατασκευάστηκε ένα δυχτιοστάσιο, επισκευάστηκαν οι εκκολαπτικές μηχανές μα και αυτές της επώασης. Διαμορφώθηκε ειδικός χώρος με κλιματισμό για να επιτευχθεί η σταθερή θερμοκρασία της λειτουργίας τους. Νέες θερμομητέρες κατασκευάστηκαν και η απολύμανση σαν όρος, βρήκε εφαρμογή εκεί. Τα ρολά και τα πινέλα πήραν φωτιά από το πάνω κάτω και πολλά κιλά μπογιάς απλώθηκαν που μαζί με μια γενναία δενδροφύτευση έδωσαν άλλο χρώμα στο άλλοτε γκρίζο τοπίο. Ποτίστρες τοποθετήθηκαν στα βόρεια σημεία του νησιού (δεν εξετάζω το ορθό του χώρου που τοποθετήθηκαν) και κάποια χωράφια σπάρθηκαν για να έχουν τα πουλιά να τρώνε. Κλωβοί εξοικείωσης μετακινήθηκαν έτσι ώστε να εμπλουτιστούν και άλλα σημεία του νησιού κτλ, κτλ, κτλ. Πολλά χρήματα πήγαν υπέρ βωμών και εστιών με σημαία, το στεντόρειο κράξιμο της Βασίλισσας του βουνού. Πολλές εργατοώρες χαλαλίστηκαν από όλους κατά την περίοδο αναπαραγωγής και τα νεογνά κανακεύτηκαν μέχρις εκεί που δεν παίρνει. Φάρμακα, απολυμαντικά, ειδικά μείγματα τροφών και τακτική ιατρική παρακολούθηση πλαισίωσαν τις προσπάθειες όλων. Το ταμείο του Συλλόγου ΜΑΣ βρήκε πάτο και χρειάστηκε η συνδρομή της Ομοσπονδίας για να ανασάνουμε λίγο και να συνεχιστεί η προσπάθεια. Μια προσπάθεια που απο 4000 αυγά περίπου, μας έδωσε 1600 πουλιά.

Η ΚΑΚΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ:
Τα αυγά άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους εκπληρώνοντας, εν μέρη, τις προσδοκίες όλων ΜΑΣ για μια καλή αναπαραγωγική χρονιά. Μια χρονιά που έμελε να περάσει δια πυρός και σιδήρου αφού η βόμβα των γενετικά μολυσμένων chukar έσκασε, ευτυχώς, αφήνοντας αλώβητο (;) το εκτροφείο ΜΑΣ. Η αυξημένη συγκομιδή αυγών σε σχέση με άλλες χρονιές, εκτός από τα χαμόγελα αισιοδοξίας που χάρισε σε όλους ΜΑΣ, χάρισε σε κάποιους και μέρος από τον καρπό των κόπων και των εξόδων ΟΛΩΝ. Κάποιοι δεν προσέφεραν τις υπηρεσίες τους αμισθί. Κάποιοι πληρώθηκαν σε είδος. Κάποιοι, λίγοι, έτυχαν ιδιαίτερης μεταχείρισης έναντι των πολλών που, ίσως, δεν άκουσαν ούτε ένα «ευχαριστώ». Μια κακιά συνήθεια που εκτός του αισθήματος αδικίας που αφήνει στους πολλούς, έρχεται απέναντι και στον νόμο, αφού ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η όποια διακίνηση θηραμάτων από κάθε εκτροφείο, εκτός αυτής της απελευθέρωσης η οποία πρέπει να συνοδεύεται με καταστατικό προς την κατά τόπους Δασική αρχή, η οποία πρέπει να είναι παρούσα με κάποιον εκπρόσωπο της. Μετά από λόγια και γκρίνιες, μάλλον, σταμάτησε αυτό το πάρε δώσε, αφού στέρησε από το εκτροφείο ΜΑΣ αρκετές δεκάδες αυγών. Μια κακιά συνήθεια που συντηρείται εδώ και χρόνια για προσωπικό συμφέρον κάποιων.

ΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:

Σίγουρα οι κυνηγοί τουρίστες που εξάγει το νησί μας δεν έχουν όλοι την ίδια κυνηγετική παιδεία. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, που κάθε χρόνο δεν διστάζουν να αποδείξουν πόσο βλάκες, αφιλότιμοι και κακοί πρεσβευτές του Συλλόγου ΜΑΣ είναι. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει εφαλτήριο έναυσμα για την δωρεά περδίκων σε όμορα νησιά μηδενίζοντας έτσι τις όποιες προσπάθειες έχουμε κάνει όλοι ΜΑΣ έτσι ώστε να μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε τους βιοτόπους ΜΑΣ με θηράματα από το εκτροφείο ΜΑΣ που σε βάθος χρόνου, θα απάλλασσαν απο αρκετό αριθμό επισκεπτών τα γύρω νησιά. Θηράματα βγαλμένα με τους κόπους ΜΑΣ και τα λεφτά ΜΑΣ. Θα ήμουν σύμφωνος με μια τέτοια κίνηση εάν και μόνο, είχαμε λύσει το πρόβλημα ΜΑΣ και το εκτροφείο ΜΑΣ τύχαινε οικονομικής υποστήριξης έτσι ώστε, να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όμορων νησιών.

Δεν θέλω να φανώ αγενής απέναντι στους γείτονες όποιοι κι αν είναι αυτοί, Τηνιακοί, Ανδριώτες, Σιφναίοι κτλ. που κάθε χρόνο σηκώνουν μεγάλο βάρος κατά την κυνηγετική περίοδο της πέρδικας, αλλά η συγκεκριμένη προσπάθεια είναι ιερή! Τα πουλιά αυτά ΜΑΣ κόστισαν πολλά τόσο σε χρόνο, όσο και σε χρήμα και δεν είναι πρέπον για συμφέροντα προσωπικών επαφών κάποιου να αλλάξουν προορισμό. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να ανάψω φωτιές ανάμεσα στα μέλη των συλλόγων μας. Τα μέλη που επιλέγουν όμορα νησιά κύριε Αντιπρόεδρε για να κυνηγήσουν, το κάνουν βάζοντας το χέρι στην τσέπη, πάλι, ξοδεύοντας χρήματα. Άλλοι σε βενζίνες για τα αναθεματισμένα τα σκάφη και άλλοι σε πλοία και ξενοδοχεία. Γιατί πρέπει να τους αυξήσετε τον προϋπολογισμό με το έτσι θέλω; Αυτή η κίνηση δείχνει ότι δεν εκτιμάτε πρώτα τους δικούς σας κόπους και μετά όλων όσων δούλεψαν και ίδρωσαν μαζί σας. Είστε σίγουρα ένα εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. το οποίο όμως, θα πρέπει να δρα με γνώμονα το κοινό καλό και όχι το καλό των λίγων και εκλεκτών και δη, το προσωπικό συμφέρον.

Το πρωί σε κουβέντα φιλική, στέλεχος της Δ’ Κ.Ο.Σ.Ε. μου είπε ότι οι καιροί και οι καταστάσεις δεν μας επιτρέπουν να τρώμε τις σάρκες μας. Πώς να κάνει όμως κάποιος τα πικρά γλυκά με τέτοιους χείριστους χειρισμούς; Τι θα απαντήσετε άραγε αν φέτος λόγω του κρούσματος των υβριδίων δεν προμηθευτεί ο Σύλλογος πέρδικες από κρατικά εκτροφεία; Γιατί γίναμε τα «κακά» παιδιά της Ομοσπονδίας και των Κυκλάδων που έκλεισαν το κυνήγι της πέρδικας κοιτώντας την πάρτη τους; Ποιος ο λόγος να απολογούμαστε ΟΛΟΙ μας για τις δικές σας λάθος επιλογές; Γιατί κάποιοι να δουν τους κόπους τους να εξανεμίζονται έτσι, στα χαμένα; Σίγουρα οι κανόνες καλής γειτονίας εμπεριέχουν ανταλλαγή δώρων.

Κάντε λοιπόν στους γείτονες δώρο για φέτος ευσυνείδητους επισκέπτες, που θα σεβαστούν τον τόπο και τα θηράματα τους. Κάντε τους δώρο την αμέριστη συμπαράσταση σας στον αγώνα που δίνουν κατά της λαθροθηρίας. Κάντε τους δώρο τον λόγο της τιμής σας ότι θα δουλέψετε με το ίδιο κέφι και κουράγιο που δουλέψατε για την ανάπλαση του εκτροφείου ΜΑΣ έτσι ώστε να μην πέσει τουφεκιά από λαθροθήρα. Αν όλα αυτά τα κάνετε πράξη να ξέρετε ότι η επανεκλογή σας στο Δ.Σ. δεν θα είναι μόνο πανηγυρική, αλλά και το ζητούμενο όλων μας!
Μέσα από όλα αυτά είμαι ικανοποιημένος που ο Πρόεδρος, και όχι μόνο, έχει τις ίδιες απόψεις μαζί μου.

Υ.Γ. Ξέρω ότι τα γραφόμενα μου θα χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν και εναντίων μου. Ευτυχώς όμως ΟΛΟΙ γνωρίζουν ποιός είμαι εγώ και τι εννοώ με αυτά που γράφω!
Και μια που ήρθε η κουβέντα, τα δανεικά πουλιά της Μυκόνου επέστρεψαν; ή είναι ακόμα στα προσεχώς!

Που είναι η ρυθμιστική ΟΕΟ;


Με τούτα και μ’ εκείνα, πέρασε ο καιρός! Κανένα μπάνιο, καμιά μπυρίτσα για να σβήσουμε την κάψα των καλοκαιρινών βραδιών. Καμιά βολτούλα για να καμαρώσουμε τα κάλλη του αδύναμου φύλου, που είναι σε πλήρη θέα, το φάγαμε το καλοκαίρι!
Κάποιοι πριν καιρό, έλεγαν ότι φέτος η ρυθμιστική θα έσπαγε τα ρεκόρ όλων των εποχών, από πλευράς ανακοίνωσης!
Σήμερα, 30 Ιουλίου 2010, μερικές ώρες δηλαδή πριν μπει ο Αύγουστος, πριν ανοίξουν οι πόρτες των Συλλόγων, ρυθμιστική ακούμε – μάλλον ζητάμε – και ρυθμιστική δεν βλέπουμε.
Η ΚΣΕ εξέδωσε μια ανακοίνωση με μια σειρά προτάσεων βασισμένες σε μελέτες που εκπονήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό της και στο πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ.
Τι γίνεται όμως με το ΥΠΕΚΑ;
Η προσμονή είναι μεγάλη και τα τηλέφωνα εκατέρωθεν των συναδέλφων στην κυριολεξία…σπάνε.
- Άκουσες τίποτα;
- Η πέρδικα θα ανοίξει στην Σίφνο;
- Τον Φεβρουάριο; Θα κυνηγήσουμε;
Όλα τα παραπάνω, είναι κάποια από τα ερωτήματα που απασχολούν όλους εμάς.
Πέρσι η ρυθμιστική έκανε την εμφάνιση της στης 5 / 8. Έγκυρες πηγές λένε ότι και φέτος, κάπου εκεί θα ξεσκονίσουμε τα βιβλιάρια θήρας. Το περιεχόμενο της ρυθμιστικής, μάλλον δεν θα κρύβει εκπλήξεις και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
Α! Τον κύριο Αγγελέτο ξέχασα, αλλά αυτός σαν outsider, δεν είναι εντός της πρώτης κατανομής. Εκτός τούτου, μας έχει προειδοποιήσει μέσω της συνέντευξης που έδωσε στο περιοδικό «ΚΥΝΗΓΙ» του Ελεύθερου Τύπου, σχετικά με τις προθέσεις του για να προσβάλει την νέα ρυθμιστική: Μην ανησυχείτε και θα βρω κάτι…
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, πέραν του ότι όλα κρίνονται εξ αυτού, όλοι μας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους επιστήμονες των Οργανώσεων μας, που πολλές φόρες υπερβάλουν εαυτόν για την προάσπιση του κυνηγίου.
Καλή σεζόν σε όλους μας.

Τριπλή προστασία κατά των πυρκαγιών.






Μεσούσης της τουριστικής περιόδου, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σύρου, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σύρου σε συνεργασία, θα προβούν σε διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στους επισκέπτες του νησιού μας, οι οποίοι θα αποβιβαστούν σήμερα το μεσημέρι, το βράδυ και αύριο το πρωί με τα πλοία της γραμμής.
Σκοπός της κίνησης είναι να ενημερωθούν οι φιλοξενούμενοι, κι εμείς πρώτοι, τι πρέπει να κάνουμε όταν αντιληφτούμε φωτιά και πια είναι η ορθή χρήση του πυροσβεστήρα. Το έντυπο υλικό προσέφερε η Διεύ/νση Δασών Κυκλάδων.

Για άλλη μια φορά, μια κυνηγετική Οργάνωση δείχνει εμπράκτως ότι οι κυνηγοί δεν παίρνουν μόνο, αλλά προσφέρουν στην φύση και την άγρια ζωή.

Εύχομαι να αξιωθούμε κάποια στιγμή, να ζήσουμε κι ένα σεμινάριο των εθελοντών, πρώτα ο Θεός!!!