ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

Γενική συνέλευση, η γιορτή της δημοκρατίας!

Σήμερα είναι Κυριακή! Για την ακρίβεια τελειώνει άλλη μια Κυριακή. Όχι όμως όποια κι όποια Κυριακή. Είναι αυτή η μια, η ξεχωριστή Κυριακή του έτους, όπου κοιτάμε πίσω και κάνουμε λογαριασμό, ή σωστότερα, απολογισμό.

Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι κι έξι το λαδόξυδο. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το λαδόξυδο ανήλθε στο ποσό των 87.323.88€ για το οικονομικό έτος 2011. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, βγαλμένο από το υστέρημα του κάθε παθιασμένου Συριανού κυνηγού. 

Όπως κατάλαβες, φίλε μου επισκέπτη, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σύρου, σήμερα 22/4/2012, είχε τακτική γενική συνέλευση μελών. Ένα δρώμενο το οποίο προβλέπεται από το καταστατικό βάσει του άρθρου 7, παράγραφος 7. Ενέργεια που αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών αφενός και αφετέρου, η μέγιστη, ίσως η μοναδική, ενδεδειγμένη ευκαιρία των μελών να γνωστοποιήσουν στο Δ.Σ. τις εντυπώσεις τους για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών, την εκπλήρωση των αναγκών, αλλά και τις προθέσεις τους.

Ο θεσμός της γενικής συνέλευσης, πέρα από μια υποχρέωση έναντι του καταστατικού, είναι και ένα πολύ λειτουργικό εργαλείο. Λειτουργεί ως βαρόμετρο και ρητή εντολή των μελών προς το Δ.Σ. Ανώτερο όργανο την ονομάζει το καταστατικό και οι αποφάσεις που λαμβάνονται πλειοψηφικά, υλοποιούνται, ή τουλάχιστον οφείλουν να υλοποιηθούν πάραυτα, χωρίς καμία αντίρρηση, απόκλιση, ή παραποίηση με την μόνη προϋπόθεση, να είναι σύννομες!

Οι παρουσίες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία για μια γενική άνευ αρχαιρεσιών.        
 Κοινή ομολογία είναι ότι αυτή η γενική συνέλευση, ήταν μια από αυτές που μένουν για καιρό στην μνήμη των παρευρισκομένων και φυσικά του Δ.Σ.!

Ένταση, παλμός, νεύρα, ιδέες, ερωτήσεις, απορίες, απαντήσεις, συζήτηση, διάλογος, μονόλογος, καλά μαντάτα, επισκέπτες και φυσικά, λαμπρές παρουσίες μελών – στυλοβατών και αρωγών του συλλόγου μας, όπως ο κ. Δημήτρης Παπακωσταντής, από τα χέρια του οποίου έχουν περάσει αρκετά κυβικά μπετόν, εκατοντάδες τσιμεντόλιθοι και χιλιάδες νεογνά περδικόπουλα στο εκτροφείο. Όλα τα παραπάνω συνέθεσαν το κλίμα, το οποίο είχε την μυρωδιά της καμένης μπαρούτης μετά από μια ντουφεκιά που βρήκε στόχο, που δεν ήταν στον γάμο του Καραγκιόζη, ή για εκφοβισμό και για το θεαθήναι!

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι διανεμήθηκαν φωτοαντίγραφα με τον  οικονομικό απολογισμό του περασμένου έτους στα μέλη. Κάτι το οποίο δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει ποτέ, όσο καιρό τουλάχιστον είμαι «κοντά» στον σύλλογο και παρακολουθώ τις γενικές του συνελεύσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παλαιότερα υπήρχε η πρόθεση της απόκρυψης στοιχείων. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη και, αν μη τι άλλο, πρέπει να ξέρουμε που πήγαν και για να το θυμόμαστε, καλό είναι να το έχουμε γραμμένο.

Τα καλά μαντάτα είναι ότι Δ’ ΚΟΣΕ πήρε υπό την προστασία της το εκτροφείο για την επόμενη αναπαραγωγική περίοδο, αναλαμβάνοντας όλα του τα έξοδα. Καταργώντας ουσιαστικά την έκτακτη εισφορά των 10€ που πλήρωναν τα μέλη με την έκδοση αδειών, τα οποία αποσκοπούσαν στην συντήρηση των εγκαταστάσεων και την εκτροφή των νεογνών. Προσελήφθη μόνιμος υπάλληλος με πλήρες ωράριο, ο οποίος θα περιστοιχίζεται από την θηροφύλακα και τον υπεύθυνο εκτροφείου. Αναβαθμίζεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός και αναμένεται η έναρξη εργασιών που θα μετατρέψει το χαμάμ, κατά τις θερμές μέρες, σε σωστό χώρο εκκόλαψης. Απώτερος σκοπός η μέγιστη απόδοση των γεννητόρων, έτσι ώστε να διανεμηθούν στις Κυκλάδες περισσότερα θηράματα, για τον εμπλουτισμό των βιοτόπων. 

Παράλληλα, η ΚΟΣΕ, έδωσε  μια αιτιολογία για την ύπαρξή της και γνωστοποίησε στα μέλη, ότι ομοσπονδία δεν σημαίνει μόνο θηροφυλακή, τσαμπουκάς και τεντωμένα νεύρα, αλλά συνεργασία, από κοινού χάραξη πορείας και υλοποίηση στόχων, θεμελίωση έργων υποδομής για το κυνήγι και παροχή υπηρεσιών στον απλό κυνηγό που, χρόνια τώρα, καταβάλει αγόγγυστα τον οβολό του.Κύριε πρόεδρε, κύριε Σταθόπουλε, συνάδελφε Νίκο, σ’ ευχαριστούμε που, έστω και αργά, αφουγκράστηκες τις ανάγκες μας, άκουσες τα «θέλω» μας, κατάλαβες τι τρέχει στα γύφτικα (!) και άπλωσες χείρα συναδελφική. Να ξέρεις ότι οι Κυκλάδες έκαναν ΟΛΕΣ μαζί ένα βήμα εμπρός.


Έγινε γνωριμία με τον, υπό σύσταση, σύλλογο φίλων ωδικών πτηνών και δόθηκε υπόσχεση για μια μελλοντική συνεργασία, όταν αυτό είναι εφικτό και κριθεί απαραίτητο.

Τι με χάλασε; Με χάλασαν οι κοκορομαχίες κάποιων θερμόαιμων που καθυστέρησαν, για λίγο, την διαδικασία. Ήταν μια ευκαιρία που δεν άφησαν να πάει χαμένη κάποιοι άλλοι, για να προβάλουν το φτιασιδωμένο ενδιαφέρον τους για τον σύλλογο, αναλαμβάνοντας να το παίξουν προστάτες ανυπεράσπιστων μελών και γιαλαντζί γνώστες του καταστατικού. Τι να κάνεις; Παντού υπάρχει ένας μ…ύθος, ή και περισσότεροι!

Με χάλασε επίσης η αποχώρηση της θηροφύλακα κ. Ξαγοράρη, πριν την λήξη της συνέλευσης και φυσικά, η απουσία ενός εκπροσώπου της Δασικής υπηρεσίας, ελπίζω όχι από πρόθεση.

Κύριοι συνάδελφοι του Δ.Σ., όπως σας είπα και από το βήμα, η περίοδος χάριτος έληξε. Τώρα πια «ψηθήκατε», έσπασε η χολή σας. Τώρα γνωρίζεται πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Τώρα το λάθος θα ονομάζεται παράληψη και θα συνοδεύεται με την υποψία του ενδεχόμενου δόλου! Καλό υπόλοιπο σας εύχομαι, υπομονή και κουράγιο.

Και του χρόνου να είμαστε καλά, να ξανανταμώσουμε με περισσότερα χαρμόσυνα νέα και το ίδιο ενδιαφέρον.

ΥΓ. Ξέχασα να τονίσω ότι κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, για όλα τα μέλη που δεν είναι πια κοντά μας, αιτία του θανάτου του πολύ καλού συνάδελφου Γιώργου Κοντιζά. Καλό σου ταξίδι μπάρμπα Γιώργη. Ας είναι η ζωή σου εκεί πάνω γλυκιά, σαν το μέλι που τόσο αγάπησες.