ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Ευκαιρία να σκεφτούμε.

Αιτία της σημερινής ανάρτησης, ένα σχόλιο από τον καλό μου φίλο τον Γιάννη Φαράκλα, τέως πρόεδρο του Κ. Σ. Τήνου. Διαβάστε, σκεφτείτε και αποφασίστε.

Το σχόλιο:

 ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 3-4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΝΕΚΡΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ(ΤΗΝΟΣ) ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΤΥΚΙΩΝ. ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ , ΠΟΥ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΗ ΘΕΩΡΩ ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ, ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΗΧΟΜΙΜΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ (ΚΡΑΧΤΕΣ) ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΡΗΝΕΙΑΣ (ΔΗΛΟΣ).ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΝΩΣΤΗ Η ΣΦΑΓΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ (ΚΟΣΤΟΣ) ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ ΤΑ ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ . ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Κ.Σ. ΤΗΝΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 12ης ΜΑΪΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (Δ΄ΚΟΣΕ) Η ΧΩΡΙΣ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΡΗΝΕΙΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΙΑΤΕΛΕΣΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ, ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΠΟΒΑΙΝΟΥΝ , ΣΥΝΗΘΩΣ, ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ. ΘΕΩΡΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ ΚΑΙ Η ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ , ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ , ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ. ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΕΥΤΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΗ ΧΑΡΑ ΜΙΑΣ ΦΕΡΜΑΣ,ΜΙΑΣ ΤΟΥΦΕΚΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΤΟΣΟ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΡΤΥΚΙΟΥ. Η ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΗΝ ΤΩΝ ΚΑΤ'ΕΥΦΗΜΙΣΜΟ "ΚΥΝΗΓΩΝ" ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΦΑΡΑΚΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
τ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Σ.ΤΗΝΟΥ

Η απάντησή μου:




Καλέ μου φίλε Γιάννη, καλή σου μέρα και χρόνια πολλά.

Συγνώμη για την καθυστέρηση τόσο της δημοσίευσης του σχόλιου σου, όσο και της απάντησης μου, αλλά ο αγώνας για το μεροκάματο είναι σκληρός και δύσκολος…το γνωρίζεις άλλωστε πολύ καλά.

Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι αν θα πρέπει να μπούμε στην λογική της στοχοποίησης των περιοχών που τοποθετούνται «μηχανάκια», θα πρέπει να μην κοιτάξουμε μόνο και πρώτα την γειτονία μας, αλλά και λίγο, έως αρκετά παραπάνω!

Την στιγμή που όλοι οι Έλληνες περιμένουν καρτερικά την έναρξη, κάποιοι άλλοι κάνουν πάρτι με τα ευρώπουλα που τους αφήνουν οι τουρίστες – κυνηγοί, εγκαταστόντας τις συσκευές ελεύθερα καταφέρνοντας μεγάλο πλήγμα τόσο στα ορτύκια, όσο και στα τρυγόνια που κι αυτά ματαίως περιμένουμε κάθε Σεπτέμβρη!

Για να έρθουμε πιο κάτω, στα δικά μας τα μέρη, είναι γνωστό σε όλους ότι τα μηχανάκια έχουν γίνει πια «αναγκαίο κακό» για όλους όσους συντηρούν ένα σκυλί φέρμας και θέλουν να κάνουν εκπαιδευτικά και να δικαιολογήσουν τα χρήματα που διαθέτουν για την εκτροφή του σκύλου -λιών τους. Αυτό που λέω βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συγχωροχάρτι για όλους αυτούς που κάνουν λαθραία χρήση μιας συσκευής που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από τον νόμο!

Όλη η Ελλάδα χορεύει υπό τους ήχους των συσκευών και σύσσωμη η θηροφυλακή τρέχει νυχθημερόν για την συλλογή τους. Ζητάμε από τον κυρ Θανάση, τον Αποστόλη και τον καθένα από εμάς, τους απλούς κυνηγούς, να έχουμε σωστή κυνηγετική συμπεριφορά, την στιγμή που τα κρούσματα λαθροθηρίας με χρήση τέτοιων συσκευών από άτομα που εκπροσωπούν ολόκληρες ομάδες ανθρώπων όπως κυνοφιλικά club, κυνηγετικούς συλλόγους κτλ, είναι παρά πολλά.

Από την άλλη, η μικρή μου εμπειρία στον κυνηγετικό συνδικαλισμό μου υπέδειξε, ότι οι απαγορεύσεις δεν είναι πανάκεια, όπως πολύ σωστά λες κι εσύ, από την μια και από την άλλη, ανοίγουν κερκόπορτες που μέσα από αυτές θα περάσουν οι παρατραβηγμένες ιδέες των «φίλων» μας των οικολόγων και του κάθε άχρηστου δημόσιου υπάλληλου, ο οποίος δεν σκάει και πολύ αν κλείσει μια ολόκληρη περιοχή για ΠΑΝΤΑ, αν αποκλείσει μεγάλη μερίδα τίμιων κυνηγών και αν στείλει στην οικονομική μιζέρια πολλούς που το βαλάντιο τους εξαρτάται από το κυνήγι και μόνο.

Η γνώμη η δική μου, η ταπεινή, είναι ότι όλοι εμείς που σεβόμαστε τον εαυτό μας ακόμα, μαζί με τα συμβούλια των τοπικών συλλόγων, όσα από αυτά δεν έχουν κυλιστεί στον βούρκο και ευτυχώς είναι πολλά, πρέπει να σταθούμε αρωγοί στους θηροφύλακες που εμείς οι ίδιοι πληρώνουμε και έχουμε προσλάβει για να περιφρουρούν αυτό που αγαπάμε.

Ένας θηροφύλακας νιώθει και είναι πολύ πιο ισχυρός και λειτουργικός όταν περιστοιχίζεται από άτομα που έχουν καλή διάθεση να τον βοηθήσουν, για να τους βοηθήσει κι αυτός με την σειρά του. Ίσως ήρθε η στιγμή να πετάξουμε από πάνω μας το στίγμα του ρουφιάνου, που μας βάζουν για να μας αποθαρρύνουν οι επιτείδιοι και να δράσουμε με γνώμονα το καλό του κυνηγίου και του σωστού, έννομου κυνηγού.

Ας ψάξουμε, λοιπόν, για άλλες λύσεις και ας μην βάζουμε τα χεράκια μας για να βγάλουμε μόνοι τα ματάκια μας, δείχνοντας στους πολέμιους του κυνηγίου τον τρόπο που θα μας κλείσουν μέσα στο σπίτι, ή σε μια ρεζέρβα! Ίσως να είναι αργά, ή να είναι λίγο ρομαντική η άποψη μου για να μπορέσει να υλοποιηθεί, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

Επί των ημερών μου ως γραμματέας του συλλόγου της Σύρας, ψηφίσαμε την απαγόρευση του κυνηγίου της πέρδικας στο νησί. Μετά μεγάλης μου λύπης, φίλτατε Γιάννη, το μόνο που διαπίστωσα, ήταν ότι αυξήθηκαν οι λαθροθήρες...τίποτα άλλο!

Από παλιά σε μας τους Έλληνες η λέξη «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ» λειτουργεί ακριβώς αντίθετα. Ας θυμηθούμε τον τρόπο που ο Καποδίστριας έκανε γνωστή την πατάτα στην χώρα μας και έφτασε σε σημείο να γίνει ένα κύριο τρόφιμο στα σπιτικά μας.

Χάρηκα πολύ που τα είπαμε και που, ίσως, βάλαμε κάποιους στην διαδικασία να σκεφτούν πολλά.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλη την φαμίλια σου.