ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Το χρονικό της σύλληψης ενός λαθροκυνηγού στη Σάμο, μέσα στην πολυτελή φυλάχτρα του!

Μπαμ ηκούσθη στον αέρα αλλά… ο πρόεδρος ήταν πιο πέρα. Αναστατώθηκε ο πρόεδρος του Κ.Σ. Καρλοβάσου Μανώλης Μαρνέζος (και μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ο.Α.) ακούγοντας τουφεκιές κοντά στο ξωκλήσι του Αϊ Γιώργη, πάνω από το ρέμα της Αγίας Ειρήνης. Το θέμα όμως δε σταματάει εδώ αφού υπήρχαν καταγγελίες πως καθημερινά ακούγονταν τουφεκιές, στην ίδια περιοχή.
Η υπόθεση ανατέθηκε στους 2 Ομοσπονδιακούς θηροφύλακες του νησιού, οι οποίοι ξέρουν καλύτερα απ τον καθένα τον τόπο και τα «κόλπα» που χρησιμοποιούν οι λαθροθήρες.
Πράγματι την επόμενη ημέρα ο θηροφύλακας Κοντοργιάνος Γεώργιος βρήκε την άκρη του νήματος: φυλάχτρες φτιαγμένες με πλήρη επιμέλεια και ανέσεις. Οι φυλάχτρες ήταν επιπλωμένες για να περνάει ο λαθροθήρας ευχάριστα τις ώρες του στο καρτέρι. Όμως ο αναφερόμενος θηροφύλακας μαζί με τον συνάδελφο του Τσακουμάκη Ηλία είχαν στήσει το δικό τους «καρτέρι». Αμέριμνος, με το τουφέκι στον ώμο, πήγαινε νύχτα ακόμη να πιάσει το πόστο του αντί για λαγούς και πέρδικες όμως βρήκε την θηροφυλακή να τον περιμένει. Η συνέχεια δόθηκε στο γραφείο του Εισαγγελέα, όπου τον παρέδωσε η δασική αρχή μαζί με το όπλο του, ένα Baikal IZ18.
Ο Εισαγγελέας όρισε τακτική δικάσιμο.  
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ο συλληφθείς δεν είχε καμία σχέση με την κυνηγετική οικογένεια. Δεν είχε αποκτήσει ποτέ άδεια κυνηγιού, ούτε είχε σκοπό να αποκτήσει στο μέλλον.
(Άρθρο του Μ. Ιορδάνογλου / Κυνηγετικά Νέα 4/21-08-2013)
 ΠΗΓΗ: Επίσημη ιστοσελίδα Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους  http://www.bkoa.gr
 σσ. Πόσα τέτοια "μάρμαρα" έχει πληρώσει η κυνηγετική οικογένεια, τα οποία αμαυρώνουν το προφίλ όλων των έννομων κυνηγών...!!!

Νέα από την ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣΕΔΡΑ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 173 – 175551 34 - ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΤΗΛ. 2310 477128 – 477129, 6973 808934, FAX 2310 473863 – 475301
 
Το τρίτο ετήσιο μονοήμερο Σεμινάριο Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής διοργανώθηκε από τη ΣΤ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013. Το σεμινάριο έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο Α της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, επιβεβαιώνοντας την άριστη σχέση της Σχολής με την Ομοσπονδία μας.
Δύο ήταν οι βασικοί άξονες στους οποίους κινήθηκε η θεματική του σεμιναρίου: α) ο επιστημονικός-θηραματοπονικός, με εισηγήσεις των Δασολόγων Αλέξανδρου Γκάσιου και Κωνσταντίνου Παπασπυρόπουλου για τις καταγραφές και αναγνωρίσεις πτηνών, για τις καταγραφές των πληθυσμών των θηλαστικών και για τη συλλογή βιολογικού υλικού από καρπωμένα θηράματα, και β) ο νομικός, με εκπαίδευση σε θέματα συγγραφής μηνύσεων και ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στη νομοθεσία περί θήρας από τη Δικηγόρο κ. Σοφία Μαϊλιάνη. Επίσης, έγινε ενημέρωση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας θηροφυλάκων από τον Τεχνικό Ασφαλείας κ. Νικόλαο Σάκκο. Σε όλους αυτούς τους θεματικούς άξονες η ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ επιμένει εδώ και πολλά χρόνια και είναι πάντα σε θέση να αποδείξει στο αρμόδιο Υπουργείο και τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη ότι έχει υλοποιήσει τέτοια σεμινάρια για τους θηροφύλακες πολύ πριν αυτά της το ζητήσουν.
Στους θηροφύλακες απέστειλαν χαιρετισμό ο Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, καθηγητές Ηλίας Βουλγαρίδης και Χρήστος Βλάχος αντίστοιχα, ενώ τους καλωσόρισε με ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ κ. Ιωάννης Πολυχρόνης, υπεύθυνος θηροφυλακής εκ του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, καθώς και ο Διευθυντής Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής Κωνσταντίνος Παπασπυρόπουλος και ο Διευθυντής Υποστήριξης Κυριάκος Σκορδάς. Πριν το κλείσιμο του Σεμιναρίου απευθύνθηκε προς τους Θηροφύλακες και έδωσε συμβουλές για τη νέα κυνηγετική χρονιά ο Πρόεδρος της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ κ. Νικόλαος Καλογεράκος.
Σημαντική στιγμή του Σεμιναρίου αποτέλεσε η σεμνή και συγκινητική τελετή απονομής τιμητικού επαίνου σε δύο Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες που θα συνταξιοδοτηθούν στο τέλος Αυγούστου 2013. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ με αυτή του την κίνηση αναγνώρισε το έργο και την προσφορά των κ.κ. Γαζή Παναγιώτη και Κουρτέσογλου Ιωάννη, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που συνταξιοδοτούνται από το Σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.
Η ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ προγραμματίζει και νέα σεμινάριο τους επόμενους μήνες με σκοπό τη συνεχή και άμεση ενημέρωση των θηροφυλάκων για κάθε θέμα που αφορά τις αρμοδιότητές τους.
Συγκεκριμένα στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή σε συνεργασία με το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Δ/νσης Υγείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προγραμματίζει τη διεξαγωγή εκπαιδευτικής συνάντησης για το θέμα της λύσσας και του εμβολιασμού των αλεπούδων.