ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Εκβρασμός Πτεροφάλαινας στη Μύκονο- Δ.Τ. από το Αρχιπέλαγος.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκβρασμός Πτεροφάλαινας στη Μύκονο


Νεαρή πτεροφάλαινα μήκους 12,60μ. και βάρους 8,3 τόνων εκβράστηκε σήμερα το πρωί στην παραλία της μικρής Βενετίας, στη Μύκονο. Οι ενδείξεις μέχρι στιγμής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το άτυχο ζώο χτυπήθηκε θανάσιμα έπειτα από πρόσκρουση με πλοίο. Το εντυπωσιακό θηλαστικό έφερε πολλαπλά εξωτερικά τραύματα, κατά πάσα πιθανότητα από προπέλα, και είχε εμφανή σημάδια υφαλοχρώματος στο τεράστιο σώμα του.
Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές, ώστε να πραγματοποιηθεί νεκροψία, καθώς και δειγματοληψία για τοξικολογική ανάλυση και ανάλυση DNA. Επίσης, εξασφαλίστηκε η σωστή ταφή του ζώου, ώστε να γίνει μελλοντική ανάκτηση των οστών και αξιοποίηση τους ως μουσειακό έκθεμα στο νησί της Μυκόνου.

Η Πτεροφάλαινα είναι είδος που διαπλέει περιστασιακά τις ελληνικές θάλασσες. Συναντάται συχνότερα στο Ιόνιο απ’ ότι στο Αιγαίο και τρέφεται κυρίως με μικρά αφρόψαρα. Μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 20 μέτρα, ενώ η διάρκεια ζωής της μπορεί να ξεπεράσει τα 80 έτη. Η πρόσκρουση με μεγάλα πλοία, και κυρίως με μεγάλα ταχύπλοα αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου για τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά.

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, έχοντας επισημάνει το πρόβλημα, βρίσκεται σε διαδικασία διαρκούς ενημέρωσης για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε περιοχές των ελληνικών θαλασσών που αποτελούν μεταναστευτική δίοδο για τα θαλάσσια θηλαστικά. Μέχρι σήμερα η ανταπόκριση που έχουμε λάβει από το Πολεμικό Ναυτικό είναι θετική, κυρίως σχετικά με πληροφορίες που αφορούν στην παρατήρηση φυσητήρων σε θαλάσσιες περιοχές όπου πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις.


Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες λειτουργεί εδώ και χρόνια ένα αποτελεσματικό δίκτυο επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ εμπορικών, επιβατηγών και πολεμικών πλοίων σε περιπτώσεις εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά πρόσκρουσης, αλλά και έκθεσης σε ραντάρ.

Σε μία περίοδο διαρκούς υποβάθμισης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, στόχος μας είναι η διεύρυνση στην Ελλάδα του δικτύου ενημέρωσης στα επιβατικά και εμπορικά πλοία, ώστε να διασφαλιστεί το δυνατό περισσότερο το μέλλον των θαλάσσιων θηλαστικών που διαπλέουν μόνιμα ή περιστασιακά τις θάλασσες μας.


Για το Αρχιπέλαγος, ΙΘΠ
Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνίας

info@archipelago.gr
www.archipelago.gr 

ΠΗΓΗ:   http://alalazontatopia.blogspot.com/