ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ο προστάτης των κυνηγών παραμονή της γιορτής του, έβαλε το χεράκι του.


Ονομαζόταν Πλακίδας και ήταν στρατηλάτης στη Ρώμη. Μεταστράφηκε στη χριστιανική πίστη με θεοσημία. Ενώ κυνηγούσε είδε ένα ελάφι που είχε ανάμεσα στα κέρατά του ένα σταυρό και άκουσε φωνή, η οποία τον καλούσε στην αληθινή πίστη. Βαπτίσθηκε με το όνομα Ευστάθιος και τον ακολούθησε η γυναίκα του Τατιανή, που πήρε το χριστιανικό όνομα Θεοπίστη, καθώς και οι δύο γιοι τους, Αγάπιος και Θεόπιστος. Σε κάποιο ταξίδι του έχασε και την οικογένεια και το βιος του κι αναγκάσθηκε να ζητιανεύει για να ζήσει. Τον επανέφεραν όμως στο στράτευμα και μετά από τη νίκη που κέρδισε, αποκαταστάθηκε στο προηγούμενο αξίωμά του, ενώ παράλληλα βρέθηκε η οικογένειά του. Επί Αδριανού (117-138), επειδή αρνήθηκε να προσφέρει θυσία στα είδωλα, γνώρισε μαρτυρικό θάνατο μαζί με όλη την οικογένειά του.

Η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη τους στις 20 Σεπτεμβρίου.

Απολυτίκιο, Ήχος δ΄

«Οἱ Μάρτυρές σου Κύριε, ἐν τῇ ἀθλήσει αὐτῶν, στεφάνους ἐκομίσαντο τῆς ἀφθαρσίας, ἐκ σοῦ τοῦ Θεοῦ ἡμῶν· σχόντες γὰρ τὴν ἰσχύν σου, τοὺς τυράννους καθεῖλον, ἔθραυσαν καὶ δαιμόνων, τὰ ἀνίσχυρα θράση. Αὐτῶν ταῖς ἱκεσίαις, Χριστὲ ὁ Θεός, σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν.»


Ο Άγιος Ευστάθιος λοιπόν χθες 19/9/2010, παραμονή της γιορτής του, έβαλε το χεράκι του και μόλις το πλοίο Άρτεμις – Σημαδιακά ονόματα! – κατέπλευσε από την Αμοργό, συνελήφθηκε ο Γ.Π. κατόπιν τηλεφωνικής καταγγελίας, που τον ήθελε να έχει επιδοθεί στο νησί της Παναγίας της Χοζοβιώτησσας σε παράνομο κυνήγι με κράχτη!

Αγαπά ο Θεός τον κλέφτη, αλλά αγαπά και τον νοικοκύρη.

Όλη η Συριανή κυνηγετική κοινότητα τηρεί στάση αναμονής και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αφού είναι σπάνιο το φαινόμενο της επ’ αυτοφώρου σύλληψης με κράχτη.
Άλλωστε περιμένουμε και σχετική ανακοίνωση από το site του Συλλόγου…λέμε τώρα!

Να αγιάσει το στόμα του καταγγέλλοντος…

Και του χρόνου να είμαστε καλά, να γιορτάσουμε με τον ίδιο τρόπο τον προστάτη μας.