ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Kυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.


Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

Στηρίζοντας το κεφάλι στα δάχτυλα του ενός χεριού, με ύφος βαθιά σκεπτόμενου και ονειροπόλου, κάποιοι το παίζουν δημογέροντες προσπαθώντας να μαγέψουν τα πλήθη!

Φτάνουν στην ολοκλήρωση με την αναφορά βαρυσήμαντων λέξεων, εννοιών, αξιών  «στολίζοντας» έτσι τις κοτσάνες που αραδιάζουν σε ανυποψίαστους και υποψιασμένους, που δείχνουν υπομονή στην βλακεία τους. Μπολιάζουν τις αμπελοφιλοσοφίες τους με αυτές, έτσι ώστε να δείχνουν σοβαροί και μετρημένοι. Λεβέντες κυνηγοί με ήθος και τιμή. Διδάσκαλοι που δίδασκαν και νόμους δεν κρατούσαν.

«Το ταξίδι είναι που μετράει» - «Η επαφή με την φύση είναι η μόνη και μεγαλύτερη απολαβή». Αυτές είναι φράσεις που, όλες μαζί, συνθέτουν κάποιες έννοιες. «Κυνηγετική παιδεία» - «Έγγραφοι και άγραφοι νόμοι». Αυτές είναι δυο αξίες που χαρακτηρίζουν έναν κυνηγό και τον διαφοροποιούν από έναν οπλοφόρο.

Τι από όλα αυτά είχαν στο μυαλό τους όλοι αυτοί που από πριν την έναρξη της περιόδου και κατά την ημέρα αυτής, επιδόθηκαν σε ανελέητο κυνήγι λαγού, με κάθε μέσο στην Τήνο;
Ποιο ήταν το ταξίδι που μέτρησε, όταν σαν φυγάδες έσπευσαν στους κυνηγότοπους πριν από άλλους για να τους «κλέψουν» τον κόπο, τα όνειρα και να μηδενίσουν την  έννομη στάση της υπομονής που έκαναν για μήνες και τα χρήματα που επένδυσε ο σύλλογος σ’ αυτό το ενδημικό θήραμα; Πια επαφή είχαν με την φύση όταν με το αυτοκίνητο τους νύχτα τραυμάτισαν τον Αφτιά που ήθελε να περάσει στην άλλη πλευρά του δρόμου; Τελικά η απολαβή που έχουν από την φύση, μήπως συνοδεύεται από αρκετά μηδενικά στο τέλος και το μεγαλείο της είναι ανάλογο με τον αριθμό των θηραμάτων - θυμάτων τους;
  
Ποια η αξία της κυνηγετικής παιδείας που έχουν και, δυστυχώς, θα μεταλαμπαδεύσουν στους νεότερους; Σε ποιους έγγραφους και άγραφους νόμους υπακούν; Μήπως στον έναν και μοναδικό νόμο της ζούγκλας, όπου εκεί το μεγάλο και ισχυρότερο τρώει το μικρό και αδύναμο; Ποια η λεβεντιά του κυνηγού που έχουν όταν κατόπιν εορτής και μετά την σύλληψή τους, ενοχλούν όποιο τηλέφωνο γνωρίζουν για να προετοιμάσουν το έδαφος, έτσι ώστε να προσγειωθούν στα «μαλακά»;
  
Ευτυχώς όμως, για όλους τους πολλούς υπόλοιπους, είχαν γνώση οι φύλακες θήρας. Τόσο οι κρατικοί, όσο και οι ιδιωτικοί! Δυο θηροφύλακες της Δ’ ΚΟΣΕ, οι κ.κ. Λαδόπουλος Στέφανος και Αρίδης Θανάσης, όργωναν νυχθημερόν το νησί των ανέμων, παρέα με την υπεύθυνη θήρας του Δασαρχείου Κυκλάδων κ. Νατάσα Κωστάντου, η οποία σημειωτέων είναι δείγμα δημόσιου λειτουργού! 

Το αποτέλεσμα είναι αυτοί οι κάποιοι, οι γνωστοί άγνωστοι του ελεύθερου, παραδοσιακού κυνηγίου να λογοδοτήσουν στον εισαγγελέα. Θερμά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δυο θηροφύλακες απ’ όλους όσους νοιάζονται πραγματικά για το κυνήγι.

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 31/8/2011.

Δελτίο τύπου από τον Κ.Σ. Δοξάτου Δράμας.

Εξαιτίας της πληθώρας μηνυμάτων - καταγγελιών που σχεδόν καθημερινά δεχόμαστε από αγανακτισμένους φίλους κυνηγούς και μέλη του συλλόγου μας, σχετικά με την εμφάνιση και πάλι ανησυχητικών στοιχείων - ενδείξεων λαθροθηρίας (μεγάλους και δυσανάλογους αριθμούς σκοτωμένων θηραμάτων) από "γνωστούς άγνωστους" οι οποίοι σημειωτέον αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη ανοιχτούς λογαριασμούς με την δικαιοσύνη για θέματα λαθροθηρίας και δικαστικές εκκρεμότητες για τον νόμο περί θήρας. 

Ο κυνηγετικός σύλλογος του Δοξάτου αισθάνεται την ανάγκη να καταδικάσει τις συγκεκριμένες πρακτικές και να καταγγείλει για ακόμη μια φορά όλους όσους "επιδεικτικά" θέτουν εαυτούς τους υπεράνω νόμων, όλους όσους νομίζουν ότι μπορούν να λαθροθηρούν εις βάρος της φύσης και όλων των υπολοίπων νομοταγών κυνηγών θεωρώντας ότι θα είναι πάντα στο απυρόβλητο απολαμβάνοντας την ατιμωρησία που οι προηγούμενες διοικήσεις στον εν λόγω σύλλογο πιθανώς κάποτε τους εξασφάλιζε....!!!!


Η ροή του κυνηγετικού συλλόγου Δοξάτου έχει αλλάξει άρδην. Η στροφή είναι ολοκληρωτική, εξ' άλλου είμαστε από τους λίγους συλλόγους στην Ελλάδα που κάθε βράδυ σχεδόν πραγματοποιούμε εξόδους - περιπολίες, για εντοπισμό ηχομιμητικών συσκευών προσέλκυσης ορτυκιών, αλλά και για την πάταξη άλλων μορφών λαθροθηρίας.

Καλούμε λοιπόν όλους αυτούς τους επίδοξους "νουμεράκηδες" και λάτρεις των κρεμασταριών του καφενείου, έστω και την τελευταία στιγμή να διαισθανθούν τον σκοτεινό, επικίνδυνο αλλά και αδιέξοδο δρόμο που ακολουθούν, διότι εξ ανάγκης πλέον θα μας βρουν αντιμέτωπους τους.

Η πάταξη της λαθροθηρίας και η εμπέδωση - διάδοση υγιούς κυνηγετικής παιδείας αποτελεί πλέον μονόδρομο για όλους μας.

Με τιμή το Δ.Σ. του κυνηγετικού συλλόγου Δοξάτου Δράμας.
====================================================

Περιεκτικότατο το δελτίο τύπου του Κ.Σ. Δοξάτου Δράμας, με πολύ ένταση, πάθος και πολλά ερωτηματικά για όλα αυτά που καταδεικνύει και καυτηριάζει. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι λείπουν μόνο τα ονόματα των "γνωστών-αγνώστων" που κάθε χρόνο φέρνουν σε δύσκολη θέση χιλιάδες έννομους συναδέλφους! 

Καλό κουράγιο κύριοι. 

403 υγρότοποι εκπέμπουν SOS.

Την κατάσταση που επικρατεί στους μικρούς υγροτόπους των νησιών της Ελλάδας έρχεται να φωτίσει έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Είναι, ουσιαστικά, η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, καθώς κατά την προηγούμενη συστηματική απογραφή των υγροτόπων της χώρας από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων στη δεκαετία του ’90, είχαν δοθεί συνολικά στοιχεία για 378 υγροτόπους, εκ των οποίων μόνο 72 αφορούσαν νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Προστασία των Νησιωτικών Υγροτόπων», η οργάνωση εντόπισε και κατέγραψε 806 υγροτόπους σε 75 νησιά της χώρας. Οι 98 εξ αυτών βρίσκονται σε 8 νησιά του Ιονίου, οι 499 σε 64 νησιά του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού και οι 209 στην Κρήτη και στα νησιά Γαύδο και Χρυσή.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Η πονεμένη ιστορία της "Πράσινης Ανάπτυξης".

Κάποια στιγμή, στο παρελθόν, σ' όλη την Ελλάδα σιωπηλά δρομολογούνταν αιολικά πάρκα. Φαίνεται ότι η πολύκροτη υπόθεση που ακούει στο όνομα "Πράσινη Ανάπτυξη" έχει παραμέτρους που δεν μπορούσαμε και δεν μπορούμε ακόμη να φανταστούμε και έχει τις ρίζες της πολύ πίσω, όταν ακόμα η Green Τίνα έπαιζε με τις κούκλες της!

Δείτε ΕΔΩ μια σειρά από εκατοντάδες περιπτώσεις σε όλη την επικράτεια και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα! Το άρθρο που έχει, ή μάλλον ΕΙΧΕ σημασία για την Σύρο θα το δείτε ΕΔΩ.

Βέβαια από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει αρκετά χρόνια και δυστυχώς η κατάληξη ήταν η ίδια με τόσες άλλες περιπτώσεις στις οποίες αντισταθμίζεται το κέρδος, με οποιονδήποτε άλλο παράγοντα!

Κατά τα άλλα και σύμφωνα με τα μυαλά (!) κάποιων κατά φαντασία οικολόγων, το κυνήγι είναι η μητέρα της καταστροφής της φύσης και του ζωικού πλούτου της χώρας μας. Καλό είναι λοιπόν να θυμόμαστε εικόνες από το παρελθόν. Τότε που στις κορφές του Σύριγγα είχε μόνο θυμάρια, φασκό και φρύγανα.

Σειρά έχει το νησί της Γυάρου; Ένα νησί που οι μοναδικοί διαχειριστές της πανίδας του, είναι ή πείνα, η ξηρασία, οι αρρώστιες και τα, πάλαι ποτέ, πολυβόλα και βλήματα του πολεμικού ναυτικού. Θα δούμε. Μην ξεχνάμε ωστόσο, ότι υπάρχει ήδη πρόταση από πολιτικό πρόσωπο του νησιού μας, για την Αιολική ανάπτυξη του νησιού. Εκεί βλέπεις, φαύλε οικολόγε, οι ανεμογεννήτριες δεν ενοχλούν κανέναν. Γιατί;...Δεν τις βλέπει!!!

Δελτίο τύπου ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Προσπάθεια συγκάλυψης των μπουρλοτιέρηδων του Αιγαίου 

Μέχρι τέλους οι πιέσεις για να σταματήσει η ανομία στις ελληνικές θάλασσες 
 
Το περιστατικό με τον σοβαρό τραυματισμό επαγγελματία ψαρά κατά τη χρήση δυναμίτιδας στις 19 Αυγούστου στα Κουφονήσια, που αποκάλυψε και δημοσίευσε το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, έχει θορυβήσει το κύκλωμα που λυμαίνεται επί χρόνια τα ιχθυαποθέματα με παράνομες και καταστροφικές μεθόδους.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα επιχειρείται από μειοψηφία της τοπικής κοινωνίας να παρουσιαστεί το γεγονός ως ατύχημα άσχετο με τη χρήση δυναμίτιδας και να απλωθεί ένα πέπλο συμπόνιας προς τον τραυματία βιοπαλαιστή ψαρά. Ωστόσο, η αλήθεια πόρρω απέχει από τους παραπάνω ισχυρισμούς, γεγονός που το γνωρίζει πολύ καλά η τοπική κοινωνία και οι επαγγελματίες αλιείς της ευρύτερης περιοχής που επιλέγουν να αλιεύουν με νόμιμες μεθόδους.

Τρία επαγγελματικά παράκτια αλίευτικά σκάφη των Κουφονησίων, χρησιμοποιούν επί δεκαετίες - και σχεδόν καθημερινά - δυναμίτη. Είναι γνωστοί στις τοπικές κοινωνίες των νότιων Κυκλάδων και με την ανοχή των τοπικών αρχών έχουν μετατρέψει σε άλλα... Ζωνιανά την ευρύτερη περιοχή. Η πρόσβαση σε εύκολους πόρους και η ανομία που τους καλύπτει δημιουργεί ένα επικινδυνο πρότυπο για τους νέους του νησιού οι οποίοι έχουν αρχίσει περιστασιακά να τους μιμούνται.




Η συγκεκριμένη παράνομη και καταστροφική αλιευτική πρακτική (για την οποία το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ενημέρωνε επανειλημμένα από τον Ιανουάριο όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση) έχει προκαλέσει τεράστια – και σε αρκετά σημεία - μη αναστρέψιμη καταστροφή στους θαλάσσιους βιοτόπους των Κουφονησίων και των γύρω νησιών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους κατοίκους που ζουν από την αλιεία και δίπλα σε αυτά τα οικοσυστήματα. Επικρατεί μία διαχρονική κατάσταση καταπίεσης και εκφοβισμού μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας από άτομα που έχουν μονίμως μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών στη διάθεσή τους και αποκομίζουν εύκολο κέρδος, καταστρέφοντας έναν κοινό πόρο.
Η ερευνητική και επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ είναι αποφασισμένη να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση για να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αντιμετωπιστεί επιτέλους με υπευθυνότητα από τις αρμόδιες αρχές το πρόβλημα της αλιείας με δυναμίτιδα στις ελληνικές θάλασσες. Σε αυτό το πλαίσιο ενημερώθηκε λεπτομερώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων & Αλιείας Μαρία Δαμανάκη και η Υπηρεσία Αλιευτικού Ελέγχου (Unit for Fisheries Control Policy) της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας (DG MARE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία συνεργάζεται το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ στο πλαίσιο αναφορών για φαινόμενα παράνομης και καταστροφικής αλιείας στις ελληνικές θάλασσες. Εκτός των άλλων, ενημερώθηκαν για άλλη μια φορά οι αρμόδιες λιμενικές αρχές, οι κεντρικές και περιφερειακές διευθύνσεις αλιείας, από τους οποίους αναμένουμε μία άμεση και αποτελεσματική αντίδραση.
Σκοπός μας είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων και να δοθεί ένα τέλος σε μία επικίνδυνη κατάσταση που:
απειλεί την ανθρώπινη ζωή, επιφέρει καταστρεπτικές συνέπειες στα ιχθυαποθέματα, φέρνει στα όρια της απελπισίας την τοπική κοινωνία και πλήττει βάναυσα κάθε έννοια ευνομούμενου κράτους.
Για το Αρχιπέλαγος, ΙΘΠ

Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνίας 


Θαλάσσια Ερευνητική Βάση

Τηλ: 22730 37533, 22730 31862
Όρμος Μαραθοκάμπου, Σάμος
Τ.Θ 229, 83 102
Χερσαία Ερευνητική Βάση   
Τηλ: 22750 41070, 22757 70638  Φαξ: 22750 41070
Τ.Θ 1, 83 301, Ράχες - Ικαρία  
Γραφείο Διεκπεραίωσης

τηλ 210 8253024
Μ. Βόδα 89, 10440, Αθήνα
info@archipelago.gr
www.archipelago.gr