ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Κυνήγι μαγισσών στις Πρέσπες;

Η δαιμονοποίηση του κυνηγίου και άλλες δοξασίες…. στις Πρέσπες.

 Παρακολουθούμε εδώ και ημέρες ένα άκρατο αντικυνηγετικό παραλήρημα, ευκόλως υιοθετούμενο τόσο από το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, όσο και από ορισμένες οικολογικές αντικυνηγετικές οργανώσεις (επτά τον αριθμό). Με διαδικασίες που ξεπερνούν και τις πιο ευφάνταστες πρακτικές απολυταρχικών καθεστώτων καταδικάζουν προκαταβολικά και γενικευμένα κατηγορούν μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα χιλιάδων πολιτών του ακριτικού Νομού Φλώρινας.

Διαβάσαμε σε δελτία τύπου και ανακοινώσεις για «απίστευτο περιστατικό λαθροθηρίας στις Πρέσπες», για «ασυνείδητους κυνηγούς» και για «ανεξέλεγκτη δράση των λαθροθήρων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών». Tα παραπάνω αποτελούν λόγια που καταδικάζουν ανθρώπους πριν το κάνει η ίδια η δικαιοσύνη. Ακόμα και σε άλλα ζητήματα (βλ. υπόθεση τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη) οι εφημερίδες γράφουν για «κατηγορούμενους για συμμετοχή στο κύκλωμα τοκογλυφίας» (βλ. εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, 24.01.2012). Προφανώς οι συγκεκριμένες ΜΚΟ, πέρα από θέσεις σε κυβερνητικούς οργανισμούς, θέλουν να αναλάβουν και ρόλο δικαστή και καταδικάζουν και συκοφαντούν ανθρώπους και θεσμούς.

Οι συγκεκριμένες ΜΚΟ αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν κυνηγοί «σε απαγορευμένη για την άσκηση θήρας ζώνη του Εθνικού Πάρκου και εντός της απαγορευμένης ζώνης των 500μ από τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Επιπλέον το περιστατικό συνέβη εν μέσω ισχυρού παγετού και απαγορευτικής περιόδου λόγω κάλυψης του εδάφους με χιόνι, γεγονός που καταρρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο ισχυρισμό σχετικά με τη νομιμότητα της συγκεκριμένης δραστηριότητας». Επίσης, συκοφαντίες και άκρως δυσφημιστικά σχόλια κατευθύνθηκαν και εναντίον της Θηροφυλακής των κυνηγετικών οργανώσεων από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων με την παράγραφο: «Να ελεγχθεί η απουσία της Θηροφυλακής, η οποία αν και ειδοποιήθηκε δεν επενέβη. Έχουμε επανειλημμένα θέσει το πρόβλημα της δομής αυτής της Υπηρεσίας που συχνά συγκαλύπτει αντί να ελέγχει τους παράνομους κυνηγούς»

Επειδή κάποιοι την σοβαρή διερεύνηση του θέματος από την πλευρά της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης τη θεωρούν ως σιωπή αδυναμίας, για το συγκεκριμένο περιστατικό της 18/1/12 σας ενημερώνουμε αναλυτικά τα εξής:

- Δεν έλαβε χώρα εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου


- Δεν έγινε σε περιοχή που υπήρχε πλήρης χιονοκάλυψη *


- Δεν ήταν εντός της ζώνης των 500 μέτρων από τα σύνορα **

Τα παραπάνω τα βεβαιώνει εγγράφως σε αναφορά του ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, που αμέσως έσπευσε στην περιοχή και πραγματοποίησε αυτοψία. Επειδή ορισμένοι αρέσκονται σε φράσεις εντυπωσιασμού, ότι δήθεν δεν πήγε ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας, σας γνωρίζουμε ότι ο πλησιέστερος θηροφύλακας βρισκόταν σε υπηρεσία φύλαξης στην περιοχή της Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας και μόλις ειδοποιήθηκε έσπευσε με το υπηρεσιακό αυτοκίνητό στην περιοχή των Πρεσπών (σε χρόνο περίπου 50 λεπτών). Στον ενδιάμεσο χρόνο ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας συνάντησε και τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Πρεσπών, τον οποίο ενημέρωσε και για το περιστατικό, για το οποίο δεν είχε ως εκείνη την ώρα ιδέα.

Άλλωστε αν έστω και μία από τις τρεις περιπτώσεις κατηγοριών ίσχυε, τότε ο παρών δημόσιος δασοφύλακας όφειλε να υποβάλλει μήνυση για παράνομη θήρα, κάτι που δε συνέβη (φανταζόμαστε, βέβαια, ότι είναι κατανοητή η διαφορά της παράνομης θήρας από αυτή της ανάρμοστης συμπεριφοράς ή της εκτόξευσης απειλών από πολίτες, ενέργειες τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά).

Κείμενα εντυπωσιασμού, λοιπόν, χωρίς στοιχεία για ό,τι λέγεται, μπορούμε να γράψουμε κι εμείς πολλά. Μπορούμε κι εμείς να ρωτήσουμε γιατί πριν λίγες μέρες εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος 4.000.000 ευρώ, να λάβει ο Φορέας Διαχείρισης Πρεσπών (σύμφωνα με συνέντευξη μέλους του Δ.Σ. του Φορέα σε ραδιοφωνικό σταθμό της Φλώρινας) όταν την ίδια ώρα η κρατική δασική υπηρεσία του Ν. Φλώρινας, που ανήκει στο ίδιο Υπουργείο, δεν έχει χρήματα ούτε για να γεμίσει τα ρεζεβουάρ των κρατικών οχημάτων για να κάνουν ελέγχους και περιπολίες;

Ψάχνανε λοιπόν την αφορμή οι εν λόγω εκφραστές και τη βρήκαν με ένα περιστατικό που ισχυρίζονται ότι συνέβη στις Πρέσπες. Επικαλούμενοι εκτιμήσεις πολίτη-υπαλλήλου του Φορέα Διαχείρισης Πρεσπών διατυπώνουν ένα έντονο γενικευμένο κατηγορητήριο, όταν υπάρχει μια εκκωφαντική σιωπή από την πλευρά τους αναφορικά με το εάν ο αρμόδιος κρατικός υπάλληλος της Δασικής Υπηρεσίας που ήταν παρών στο περιστατικό, και τον οποίο συνόδευε ως πολίτης ο εν λόγω υπάλληλος του Φορέα, διαπίστωσε την παράβαση περί θήρας και κατέθεσε σχετική μήνυση. Να σημειωθεί ότι οι φύλακες του φορέα διαχείρισης δεν έχουν δικαίωμα ελέγχου αλλά ούτε και δικαίωμα υποβολής μήνυσης!!!

Κύριοι, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης και οι αναγνωρισμένες κυνηγετικές οργανώσεις γενικότερα καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη λαθροθήρα, την οποία θεωρούν κατάντια και απόστημα. Και δεν χρειάζονται καμία αφορμή για να την καταδικάσουν! Για το λόγο αυτό και ΧΩΡΙΣ ΟΥΔΕΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ έχουν ιδρύσει τη Θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων δαπανώντας από χρήματα των Ελλήνων κυνηγών περισσότερα από 7.000.000 ευρώ το χρόνο.

Η Θηροφυλακή των Κυνηγετικών Οργανώσεων, όμως, έχει πληρώσει με τις ζωές δυο υπαλλήλων της την πρωτοβουλία της να προστατεύει με πράξεις το φυσικό περιβάλλον.

Είναι κρίμα οι εκφραστές της «αστικής οικολογίας» βολεμένοι στη ζεστασιά των χρηματοδοτούμενων από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια γραφείων τους να διατυπώνουν κορώνες εντυπωσιασμού. Οι δηλώσεις και οι αφορισμοί τους δεν προσφέρουν τίποτα στην προστασία της φύσης παρά μόνο εμπλουτίζουν το αρχείο των δελτίων τύπου τους, ενώ ταυτόχρονα άκριτα δυσφημίζουν την πανέμορφη περιοχή των Πρεσπών. Μια περιοχή που διαφυλάχθηκε και έχει τη σημερινή σπουδαία οικολογική της σημασία χάρη στην αρμονική συνύπαρξη των κατοίκων της με τη φύση εδώ και εκατοντάδες χρόνια και όχι χάρη στις λαλίστατες κρατικοδίαιτες μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται τα τελευταία 20 χρόνια και προσπαθούν να απομακρύνουν τον ντόπιο κάτοικο δημιουργώντας παραπέτασμα για κάθε αναπτυξιακή ή αναψυχική δραστηριότητα στην οποία συμμετέχει.

Σημειώσεις

* Χιονοκάλυψη – πολλές τέτοιες αποφάσεις έχουν ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και σύμφωνα με αυτό για να είναι σε ισχύ πρέπει να έχουν δημοσιευτεί υποχρεωτικά στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης

** Ζώνη 500 μέτρων από τα σύνορα – η απαγόρευση αυτή είναι κατάλοιπο άλλων εποχών, με έντονο πολιτικό χαρακτήρα για το «φόβο» των βορείων γειτόνων μας. Σήμερα ασφαλώς δεν έχει νόημα, εκτός αν κάποιοι επιθυμούν οι Έλληνες κυνηγοί να φύγουν από τα σύνορα. Βέβαια οι κάτοικοι των γειτονικών μας κρατών κυνηγούν μέχρι τα δικά τους σύνορα (υπάρχουν και καταγγελίες ότι μπαίνουν και κυνηγούν και σε ελληνικά εδάφη). Επίσης ορισμένοι λαλίστατοι υπάλληλοι των Φορέων Διαχείρισης δεν φαίνεται να δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον για τις υλοτομίες που γίνονται από ξένους κατοίκους εντός των ελληνικών εδαφών – εκεί τα δεκάδες ντεσιμπέλ των ξένων αλυσοπρίονων δεν τα ακούνε ή δεν ενοχλούν την άγρια πανίδα;. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ είναι επίσης πως στο χάρτη που έχει ο Φορέας Διαχείρισης Πρεσπών φαίνεται ότι το Εθνικό τους Πάρκο βρίσκεται στα σύνορα με μια χώρα που την ονομάζει ο χάρτης ως Μacedonia.( http://www.fdedp.gr/map_gr.htm) Αυτό δεν τους ενοχλεί;

ΠΗΓΗ: www.e-artemis.gr

Aπαγόρευση του κυνηγίου στην Αρκαδία λόγω κακοκαιρίας!

Από τη Διεύθυνση Δασών του Νομού Αρκαδίας ανακοινώθηκε ότι απαγορεύεται αυστηρά η άσκηση θήρας παντός θηρευσίμου είδους (τριχωτού και πτερωτού) λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Η απόφαση ελήφθη επειδή επικρατούν εκτεταμένες χιονοπτώσεις στο Νομό Αρκαδίας.

Συγκεκριμένα η απόφαση περί απαγόρευση θήρας ισχύει εκεί όπου υπάρχουν  εκτεταμένες χιονοσκεπείς εκτάσεις καθώς και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτές, με σκοπό την προστασία της άγριας πανίδας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, ώστε πτηνά και ζώα να αντιμετωπίσουν τις νεοδημιουργηθείσες καταστάσεις και να επιβιώσουν σε αυτές τις ακραίες συνθήκες.

Σύμφωνα με την απόφαση οι παραβάτες θα διώκονται και θα τιμωρούνται βάσει των διατάξεων της κείμενης Δασικής Νομοθεσίας.

Η εφαρμογή και η τήρηση της απόφασης ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, στους Κυνηγετικούς Συλλόγους, στα μέλη των κυνηγετικών οργανώσεων καθώς και σε κάθε φιλόνομο πολίτη. Την παραπάνω απόφαση υπέγραψε στις 2/2/12 ο Δντης Δασών του Ν. Αρκαδίας κ. Σπύρος Πολίτης με εντολή του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσου Αποστολόπουλου.

ΠΗΓΗ: www.e-artemis.gr

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.

Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται κι εγώ πεινάω, πεινάω πολύ. Κυνηγετική πείνα εννοώ. Δεν έχει έρθει η ώρα για την άλλη, την ακαταμάχητη διαμαρτυρία του στομάχου…ακόμα! Βέβαια έχω καταλήξει εδώ και πολλά χρόνια, ότι δεν με αντιπροσωπεύει να «κλέψω» για να την ικανοποιήσω. Λίγη φαντασία μου αρκεί.

Ονειροπόλος γαρ, συνέλαβα τις προάλλες τον εαυτό μου να ονειρεύεται, με ανοιχτά μάτια, κυνήγια ιδανικά. Τι τρυγονομάνι πέρασε από μπροστά μου δεν λέγεται! Φωνές από παντού προσπαθούσαν να με καθοδηγήσουν και να με παροτρύνουν για να πατήσω την σκανδάλη, αλλά εγώ πέρα βρέχει! Σαν χαζός κοιτούσα τα κοπάδια να περνάνε από πάνω μου. Και επειδή δικά μου είναι τα όνειρα, περνούσαν μάλιστα πολύ κοντά μου.

Τι κρίμα που οι εφιάλτες είναι πάντα κάπου εκεί κοντά κρυμμένοι. Έτσι αυθαίρετα, λοιπόν, θυμήθηκα όλους αυτούς που δεν χρειάζονται παρότρυνση για να πατήσουν την σκανδάλη. Για να ακριβολογώ μάλλον το αντίθετο χρειάζονται, συμβουλές για να μείνουν εγκρατείς! Φαντασία είναι αυτή, δεν μπορώ να την ελέγξω.

Ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα έκανε το μυαλό μου και άρχισα πλέον να σκέφτομαι, συνειδητά, όλες αυτές τις περιπτώσεις που ντροπιάζουν την κυνηγετική οικογένεια και υποσκάπτουν τα θεμέλια που έχουν μπει, εδώ και αιώνες, στο ελληνικό κυνηγετικό οικοδόμημα, βάζοντας σε δυσάρεστες περιπέτειες όλους αυτούς που έχουν το κυνήγι μέσα στην καρδιά και την ψυχή τους. 

Πρόεδροι συλλόγων. Πρόεδροι κυνοφιλικών ομίλων. Επίορκοι φύλακες θήρας. Καρεκλοκένταυροι σε υψηλά κλιμάκια. Επιφανείς πολίτες, ίσως οι πρώτοι στις πόλεις τους, γίνονται ένα. Το ίδιο και το αυτό με έναν κοινό παραπτωματία. Έναν κακομοίρη κλεφτάκο που κοιτά πίσω του όταν προχωράει στον δρόμο. Είναι αυτοί που μόνοι τους υποβιβάζουν την ανθρώπινη τους υπόσταση και μετά αυτή, την κυνηγετική τους. Χρίζονται αυτόχειρες και δήμιοι ταυτόχρονα.

Είναι αυτοί που στερούν στον εαυτό τους τις χαρές που προσφέρει το κυνήγι, ή, μάλλον, τις ανταλλάσουν με εκείνη την γλυκόπικρη γεύση που αφήνει το λαθροκυνήγι από την μια και τυλίγουν πλαστικές σακούλες στο πρόσωπο του κυνηγίου, στερώντας του πολύτιμο οξυγόνο από την άλλη. Είναι κάποιοι από αυτούς που μας εκτείθουν ανεπανόρθωτα.

Είναι αυτοί που ρίχνουν, ελαφρά την καρδία, τους κόπους και τα όνειρα όλων μας στα σκουπίδια που έχουν στο άρρωστο μυαλό τους. Είναι αυτοί για τους οποίους φτιάχτηκε η παροιμία που λέει ότι: Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι! Είναι αυτοί, οι υπεράνω πάσης υποψίας.

Εμείς; Τι κάνουμε όλοι εμείς;

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 1/2/2012.