ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Νέα από την ΣΤ' ΚΟΜΑΘ.




 }ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2012 – 2013

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ
Η ίδρυση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης αποτελεί ένα ιδιαίτερα ουσιαστικό και αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων που επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον. Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες έχουν καθήκοντα ανακριτικών υπαλλήλων εξομοιούμενοι με τους Δασοφύλακες του Δημοσίου (Ν.Δ. 86/69, άρθρο 267) και αποτελούν πραγματική ασπίδα προστασίας για τη φύλαξη της άγριας ζωής. Μέσα στο 2012 είναι ενεργοί συμμέτοχοι και στο πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Η στελεχωμένη και εξοπλισμένη με 65 ιδιόκτητα τετρακίνητα οχήματα Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, τους τοπικούς Κυνηγετικούς Συλλόγους, αλλά και άλλους φορείς, αποτελεί ήδη ένα καταξιωμένο θεσμό που εργάζεται και δραστηριοποιείται μέσα στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, καθώς και σε άλλες φυσικές περιοχές. Η οικονομική στήριξη της ίδρυσης και λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2000, γίνεται με χρήματα που προέρχονται αποκλειστικά από τους Έλληνες κυνηγούς. Αποτελείται σήμερα από 62 Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες, οι οποίοι έχουν κατανεμηθεί σε όλη την περιφέρεια της Μακεδονίας και Θράκης, στις έδρες των τοπικών Κυνηγετικών Συλλόγων.
Ο θεσμός της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής αποτελεί μια καινοτομία, που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις κυνηγετικές οργανώσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο θεσμός της θηροφύλαξης από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις είχε καθιερωθεί αρκετά χρόνια πριν με το Νομοθετικό Διάταγμα 86/1969 (Δασικός Κώδικας).
Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή επιτελεί καθημερινά το έργο της, παρά τις αντιξοότητες που της προκαλούν πολύ συχνά διάφοροι φορείς και ιδιώτες των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από τη λειτουργία της. Είναι ο μοναδικός θεσμός που έχει ασκήσει πραγματικό, ουσιαστικό και μετρήσιμο έργο για την προστασία της άγριας πανίδας, της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα. Είναι ένας θεσμός που δεν έχει επιδοτηθεί ούτε με ένα ευρώ από το ελληνικό κράτος. Αντιθέτως, μέσω των μηνύσεων και των καταδικαστικών αποφάσεων για τους κατηγορούμενους, το ελληνικό κράτος έχει εισπράξει πολλές χιλιάδες ευρώ για το Πράσινο Ταμείο. Όλα αυτά, αλλά και το γεγονός πως διάφορα από τα αρμόδια κατά τόπους Δασαρχεία στη Μακεδονία και τη Θράκη έχουν καταθέσει πλήθος αιτημάτων για κοινές περιπολίες με τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες τη χρονιά που διανύουμε, αποδεικνύουν πραγματικά ότι….
Η ΣΤ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΔΙΝΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2012 – 2013
Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης κατά την κυνηγετική περίοδο 2012 – 2013 (1/3/2012 – 28/2/2013) επιτέλεσε για ακόμα μια χρονιά σημαντικό έργο ως προς την προστασία του θηραματικού πλούτου και της άγριας πανίδας γενικότερα, αλλά και για πρώτη φορά ως προς την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Συνολικά εργάστηκαν 62 θηροφύλακες, οι οποίοι κινούνταν καθημερινά, σαββατοκύριακα και αργίες, 24 ώρες το 24ωρο, στους κυνηγότοπους της Μακεδονίας και της Θράκης για να επιτελέσουν το έργο τους (πρόληψη, καταστολή παράνομων πράξεων, συλλογή δειγμάτων άγριας πανίδας για το πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας).

Έλεγχοι

Κατά την περιπολία τους στους κυνηγότοπους, οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ άσκησαν περισσότερους από 23,5 χιλιάδες ελέγχους σε κυνηγούς ή άλλους πολίτες που κινούνταν στους χώρους αυτούς

Μηνύσεις

Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ προέβησαν στην κατάθεση 363 μηνύσεων για παραβάσεις των κανόνων δικαίου που αφορούν την άσκηση της θηρευτικής δραστηριότητας. Οι μηνύσεις αυτές στρέφονταν εναντίον 369 ατόμων, ενώ υπήρχαν και μηνύσεις κατά αγνώστων.

Χιλιόμετρα

Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες χρησιμοποίησαν τα 65 τετρακίνητα οχήματα ιδιοκτησίας της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ και διήνυσαν, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, συνολική απόσταση μεγαλύτερη των 1,25 εκατομμυρίων χιλιομέτρων κάνοντας έντονα αισθητή την παρουσία τους στις περιοχές ευθύνης τους, ενισχύοντας τη φύλαξη.

Παραβάσεις

Στις υποβληθείσες μηνύσεις των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ καταγγέλθηκαν 946 παραβάσεις των διατάξεων περί θήρας. Οι κυριότερες από αυτές φαίνονται στο γράφημα:
Γράφημα 1: Κύριες καταγγελθείσες παραβάσεις (2012-2013)

Πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας

Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή είναι υπεύθυνη από τον Απρίλιο του 2012 για τη συλλογή δειγμάτων στα πλαίσια του προγράμματος επιτήρησης της λύσσας έχοντας συλλέξει και παραδώσει στις αρμόδιες κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες περισσότερα από 125 δείγματα ζώων της άγριας πανίδας, ενώ συνεργάστηκε και με τη Δασική Υπηρεσία συμμετέχοντας σε συνεργεία δίωξης. Η συμβολή της στην προστασία της Δημόσιας Υγείας συνεχίζεται και μέσα στο 2013.

Απώλεια

Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή έχασε στις 13/10/2012 τον συντονιστή Θηροφύλακά της στη Θράκη, Γεώργιο Τρίχα. Ο Γιώργος ήταν στη Θηροφυλακή από την έναρξή της και προσέφερε
τεράστιο έργο στη φύλαξη. Τον ευχαριστούμε και θα τον θυμόμαστε πάντα.