ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Μια Κυριακή με τον σύλλογο.

Από αριστερά: Νικολάου, Λελούδας, Ιορδάνογλου, Κοσκινάς.
Άποψη της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου.
Άλλη μια, επιτυχημένη, εκδήλωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Σύρου ανήκει στο παρελθόν.

Οι συνεργάτες του περιοδικού ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ και ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ, που συνάμα αντιπροσωπεύουν  τις γνώριμες φωνές που μας κρατούν συντροφιά στα ερτζιανά από την συχνότητα της ΕΡΑ Σπορ και την εκπομπή  ΠΡΩΙΝΕΣ ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ κάθε Σαββατοκύριακο 5-7 πμ. βρέθηκαν για λίγο ανάμεσά μας.

Σκοπός ήταν η ενημέρωση των μελών, όσων ενδιαφέρονται να μένουν ενήμεροι, και η ανταλλαγή απόψεων με επίκεντρο την αγαπημένη μας δραστηριότητα, το κυνήγι.

Το κυνήγι όχι έτσι απλά, στεγνά και στην ξεπέτα, αφού η λέξη Κυνήγι, περιλαμβάνει πολλά πράγματα μέχρι ν’ ακουστεί το «μπαμ» αφενός και μέχρι να ξανακάτσουμε αποκαμωμένοι στον καναπέ του σπιτιού μας, με το μυαλό μας πλημμυρισμένο από τις εικόνες που αποτυπώσαμε σε όλο αυτό το ταξίδι αφετέρου.

Όπλο, σκύλος, τουφέκι ήταν η τριλογία την οποία πραγματεύτηκαν οι 4 καλεσμένοι μας, πλαισιωμένη τόσο από πλούσιο συνδικαλιστικό παρασκήνιο, όσο και το νομικό πλαίσιο που περικλείει – ορίζει την δραστηριότητα αυτή και τους κοινωνούς της.

Οι παρουσίες πολλές, όπως και οι απουσίες. Θύμισε μια απλή γενική συνέλευση του συλλόγου, με την διαφορά ότι οι απορίες, άρα το ενδιαφέρον και οι αφοσίωση στους ομιλητές, κάποιες φορές, με έκαναν να τα χάσω και να διαπιστώσω ότι αν αγαπάς κάτι πραγματικά ούτε το ξεχνάς, ούτε το αφήνεις στην τύχη.

Κάποιοι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι οι 4 συνάδελφοι ήρθαν με σκοπό να μας ενημερώσουν και να συζητήσουν μαζί μας τις όποιες απορίες έχουμε. Δεν κατάλαβαν ότι οι 3 είναι δημοσιογράφοι και ο ένας αστυνομικός με γνώσεις και αγάπη για τα σκυλιά, οι οποίοι έχουν τις δικές τους απόψεις πάνω σε διάφορα θέματα, όπως κι εμείς, που οφείλουμε να τις σεβαστούμε και όχι να τις κάνουμε ευαγγέλιο αν δεν μας αρέσουν. Αυτοί οι 4, λοιπόν, δεν είναι αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για το κυνήγι, ασχέτως αν επικροτούν κάποιες από αυτές και το αντίθετο, και ως φυσική συνέπεια δεν είναι αυτοί, που θα πρέπει να στήσουμε στον τοίχο για λιθοβολισμό!

Αποτέλεσμα αυτής της σύγχυσης των «ρόλων» ήταν να χάσουμε γύρω στην μια ώρα, πελαγοδρομώντας ανάμεσα στο τι πρέπει και το τι μας αρέσει και κάποιοι από τους παρευρισκομένους, την υπομονή τους και να αποχώρησουν.

Κατά τα άλλα, η εκδήλωση ξεπέρασε, κατά κοινή ομολογία, τις προσδοκίες όλων όσων παρέμειναν μέχρι το τέλος της και αντάμειψε με δώρα κάποιους τυχερούς, ένας από αυτούς…κι εγώ!

Το κυριότερο είναι ότι κερδίσαμε σε γνώσεις και βρήκε πάλι μια ευκαιρία ο σύλλογος να μαζευτούμε, να τα πούμε, να φωνάξουμε και να νιώσουμε λίγο ξαλαφρωμένοι από την ζοφερή πραγματικότητα που μας συνθλίβει το τελευταίο διάστημα.

Μια ευχάριστη είδηση, σε ότι έχει να κάνει με το εκτροφείο, βγήκε στον αέρα και αφορά στην ευρεσιτεχνία του υπαλλήλου του εκτροφείου κ. Καραμολέγκου, ο οποίος βελτίωσε τις νέου τύπου θερμομητέρες και οι νεοσσοί δεν έρχονται σε επαφή με ανθρώπινο χέρι από την ώρα της εκκόλαψης τους, μέχρι την ώρα της απελευθέρωσης τους στους κλωβούς. Πιάσαν τόπο τα λεφτά της ΚΟΣΕ…τα λεφτά μας!

Παράπονα εξέφρασε ο κ. Λελούδας για το μειωμένο ενδιαφέρον των κυνηγών να ενημερώνονται μέσα από κυνηγετικά έντυπα με αποτέλεσμα, κάποια από αυτά, να είναι σε δεινή οικονομική θέση βλέποντας το λουκέτο να τους γνέφει, κάτι το οποίο θα σημάνει την δραματική αποδυνάμωση του κυνηγίου έναντι των πολλών και δεινών πολέμιών του.

Το μόνιμο δικό μου παράπονο εξέφρασα για τις κυνηγετικές οργανώσεις και την αμφίδρομη σχέση τους με τα μέλη. Το κενό που συνεχίζουν και αφήνουν να υπάρχει στην κυνηγετική παιδεία των νέων, αλλά και κάποιων παλιών κυνηγών. Στο πόσο μπορεί ένας νέος κυνηγός να βγει στο βουνό έχοντας μάθει για το κατά που πέφτει ο σωστός δρόμος και που είναι τα όρια που τον χωρίζουν με την ανομία. Πολύ περισσότερο, τις συνέπειες στην φύση και την άγρια ζωή που επιφέρει το να δρα ο καθένας κατά πως τον βολεύει. 

Κλείνω θέλοντας να ευχαριστήσω, πραγματικά εκ βάθος καρδιάς, το Δ.Σ. γι’ αυτή την εκδήλωση που μας προσέφερε, όλους όσους βοήθησαν για να γίνει πραγματικότητα και τους ομιλητές της, τους κ.κ. Λελούδα Νίκο, Ιορδάνογλου Μηνά, Νικολάου Νίκο και τον δικό μας, τον συριανό Κοσκινά Σοφοκλή για τις γνώσεις που μοιράστηκαν μαζί μας.

Άντε, με το καλό η έναρξη της νέας περιόδου, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις!

Και εις άλλα με υγεία Πρόεδρε. 

ΥΓ. Ξέχασα να αναφέρω για τον συνάδελφο από την Κοζάνη που, όντας σε διακοπές στο νησί μας, έμαθε για την εκδήλωση έναντι κάποιων άλλων κουφών και τυφλών δικών μας και άφησε την οικογένεια του για να περάσει την Κυριακή του μαζί μας, μιλώντας γι' αυτό που τον ευχαριστεί και τον ξεκουράζει!