ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Νέο τεύχος Τύπος ΚΥΝΗΓΙ.

Μαχόμενο περιοδικό για μαχόμενους αναγνώστες. Κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη 15/6/11 και κάθε Τετάρτη, με τον Ελεύθερο Τύπο. Αν σέβεστε την κυνηγετική σας υπόσταση, μην το χάσετε!

Ασπίδα στους καταπατημένους κυνηγότοπους.

Μια απόφαση του Αρείου που εκδόθηκε στις αρχές Μαΐου, αλλά πέρασε εν πολλοίς απαρατήρητη, δίνει μια ενδιαφέρουσα «τροπή» στην μόνιμη κόντρα μεταξύ κυνηγών και ιδιοκτητών αυθαιρέτων, δύο ομάδων με προφανή αντικρουόμενα «συμφέροντά» στη χρήση της γης και του χώρου.

Οι οικιστές και οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στα δάση επιδιώκουν την ησυχία τους και απαγόρευση ουσιαστικά του κυνηγίου στην γύρω περιοχή, ενώ οι κυνηγοί από την άλλη αρνούνται να παραιτηθούν από το δικαίωμα πρόσβασής τους στη φύση και στα «τετελεσμένα» που δημιούργησε μια μπουλντόζα!Με αφορμή τη δικαστική διαφορά μεταξύ δύο ιδιοκτητών ακινήτων, ο Αρειος Πάγος εξέδωσε πρόσφατα μια απόφαση που από «καραμπόλα» έχει καθοριστική σημασία και για το κυνήγι.

Σύμφωνα με αυτήν, η κατάληψη δημόσιας δασικής έκτασης και η παρεμπόδιση πρόσβασης σε αυτήν είναι παράνομη προσβολή της προσωπικότητας, με συνέπεια κάθε πολίτης που αποκλείεται αυθαίρετα από την απόλαυση του κοινόχρηστου δάσους να έχει δικαίωμα να αξιώσει αποζημίωση!Ο Αρειος Πάγος δηλαδή, με βάση τις συνταγματικές διατάξεις που εντάσσουν το περιβάλλον στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, παρέχει σε κάθε πολίτη το δικαίωμα να υποβάλλει αγωγή εναντίον οποιουδήποτε καταπατεί ή περιφράσσει δασικές εκτάσεις, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία του περιβάλλοντος.

Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι το δημόσιο δάσος διατηρεί τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του ακόμα και μετά την καταστροφή ή την αποψίλωσή του, ακόμα δηλαδή κι αν μπαζώθηκε ή κτίστηκε!Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια απόφαση, υπάρχει «παράνομη προσβολή της προσωπικότητας και δικαίωμα αποζημίωσης», ακόμα και στην περίπτωση που κτίστηκε κατοικία με βάση οικοδομική άδεια (εφόσον προκύπτει ότι ήταν δημόσια δασική έκταση που είχε καταστραφεί).

Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να σημαίνει τα πάντα για τα δικαιώματα του νόμιμου κυνηγού σε περιοχές που κάποτε ήταν θαλεροί και ελεύθεροι κυνηγότοποι, αλλά σήμερα είναι στην ουσία «απαγορευμένοι» από το καθεστώς που έχουν επιβάλει οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

ΠΗΓΗ: http://karteri.wordpress.com/