ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Νέα από την ΣΤ' ΚΟΜΑΘ.


ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 173 – 175
551 34 - ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ. 2310 477128 – 477129, 6973 808934, FAX 2310 473863 – 475301
Θεσσαλονίκη 19/2/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρέθηκε δηλητηριασμένος Χρυσαετός στη Βλάστη Κοζάνης

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της θηροφυλακής των κυνηγετικών οργανώσεων σε περιστατικό χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Συγκεκριμένα  κάτοικοι από την περιοχή της Βλάστης ενημέρωσαν τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης στην Πτολεμαΐδα σχετικά με τις υποψίες τους για χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ και ο θηροφύλακας του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας. έσπευσαν στη Βλάστη με σκοπό την έρευνα για τον εντοπισμό τυχών δολωμάτων.


Πράγματι μετά από σχολαστική έρευνα εντόπισαν νωρίς το πρωί της 19/2/2015 στην αναφερόμενη θέση δηλητηριασμένα δολώματα (κομμάτια κρέατος και εντόσθια από κτηνοτροφικά ζώα ποτισμένα πιθανά με γεωργικό φάρμακο -λόγω της έντονης οσμής από δηλητήριο)
Τα ανωτέρω δολώματα ήταν διασκορπισμένα σε ακτίνα περίπου 100 μέτρων και κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα δολώματα επισκέφτηκαν πολλά είδη της άγριας πανίδας (λύκοι, κορακοειδή, αλεπούδες) από τα ίχνη που παρατηρήθηκαν στο χιονισμένο έδαφος και από την εμφάνιση πολλών κοράκων.


Κατά την έρευνα εντοπίσθηκε και ένα νεκρός Χρυσαετός.
Κατόπιν οι Θηροφύλακες συνέλεξαν τα δηλητηριασμένα δολώματα και τον Χρυσαετό ενημερώνοντας ταυτόχρονα και την Δασική Υπηρεσία (Δασαρχείο Κοζάνης). Άμεσα ξεκίνησαν τη διαδικασία για υποβολή μήνυσης κατ' αγνώστου και για καταστροφή δηλητηρίων.

Η περιοχή όπου εντοπίσθηκαν τα δολώματα χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος από την άνοιξη έως το φθινόπωρο για την βόσκηση βοοειδών ελευθέρας βοσκής. Σύμφωνα με μαρτυρίες παρατηρήθηκαν κατά το περασμένο φθινόπωρο ζημίες από αρκούδες σε βοοειδή.
Η περιοχή όπου εντοπίσθηκαν τα δολώματα είναι εντός των ορίων του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Λαμπανίτσα.