ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Ανακοίνωση Κ.Σ. Σύρου.


Κύριοι συνάδελφοι,

Θεωρούμε υποχρέωση μας πλέον, μετά την έκταση που έχει πάρει το θέμα, να ενημερώσουμε τόσο εσάς, όσο και όλους αυτούς που νομίζουν ότι η κυνηγετική δραστηριότητα είναι κάτι απλό, δεδομένο και δη, ότι στηρίζεται πάνω στις όποιες επιθυμίες του καθενός, χωρίς να ακολουθεί τους νόμους που διέπουν και χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη κοινωνία την οποία, συν τοις άλλοις, την κάνουν να 
ξεχωρίζει από τις αγέλες των ζώων.

Όταν προ 10ετιας και πλέον το Δ.Σ. του συλλόγου μας αποφάσιζε για την αλλαγή του καταφυγίου άγριας ζωής του νησιού, έλαβε υπόψη του όλες τις παραμέτρους, οι οποίες έπρεπε να μελετηθούν έτσι ώστε, και οι όροι να πληρούνται και οι κυνηγότοποι που θα έμπαιναν εντός αυτού να είναι όσο το δυνατόν ελάσσονος κυνηγετικής σημασίας και η εν λόγω περιοχή να μπορέσει να λειτουργήσει ως ένα πραγματικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής και όχι ως καταφύγιο όλων αυτών που έχουν κακόβουλες και υστερόβουλες σκέψεις στο μυαλό τους για την φύση, την άγρια ζωή και την ζωογόνο δραστηριότητα του κυνηγίου.

Μετά μεγάλης μας λύπης, διαπιστώνουμε ότι κάποιοι αγνοούν τόσο τα συμφέροντα του κυνηγετικού συλλόγου μας, όσο και τους νόμους του κράτους, τους οποίους οφείλουν όλοι οι πολίτες να υπακούσουν και να εφαρμόσουν.

Συμφέρον του συλλόγου, λοιπόν, είναι να παραμείνει το καταφύγιο ως έχει, γιατί εντός αυτού βρίσκεται τμήμα της περιοχής Natura 2000, που με νόμο επέβαλε η ευρωπαϊκή ένωση για τον ορισμό της στην οποία προς το παρόν, ευχόμαστε και στο μέλλον, δεν υπάρχουν απαγορεύσεις θήρας. 
Φανταστείτε κύριοι συνάδελφοι μια ενδεχόμενη απαγόρευση εντός της Natura, η οποία θα βρίσκεται εκτός καταφυγίου, ορισμένη σε άλλη περιοχή. Αυτόματα αυτό θα σήμαινε, με απλά λόγια, άλλο ένα καταφύγιο στο μικρό σε έκταση νησί μας.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την Ζώνη Ειδικής Προστασίας, η οποία ορίζει σχεδόν το μισό νησί,θα έβαζε ουσιαστικά τέλος στην κυνηγετική δραστηριότητα. Αν αυτό πραγματικά θέλετε, δεν έχετε παρά να προσυπογράψετε την λίστα που κυκλοφορεί σε διάφορα «κυνηγετικά» στέκια.
Αν η κυνηγετική σας αξιοπρέπεια σας υπαγορεύει να αφήσετε το όνομα και την υπογραφή σας να «ταξιδεύει»σε λίστες που δεν ξέρετε ακόμα τι εφαλτήριο έχουν και τι σκοπούς πραγματικά εξυπηρετούν, πράξετε όπως νομίζετε εσείς.

Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα είναι η επιτήρηση του χώρου, η οποία στην θέση που βρίσκεται τώρα γίνεται επαρκώς και σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που θα αλλάξει εντελώς σε αντίθετη περίπτωση.
Αυτή είναι ακόμα μια παράμετρος, η οποία μας βάζει σε σκέψεις για τα αδιευκρίνιστα και χωρίς εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση κίνητρα, χωρίς ουσιαστική μελέτη για την αλλαγή του καταφυγίου και αποδείξεις για την ορθή ενδεχόμενη λειτουργία του.

Επειδή όμως το εκάστοτε Δ.Σ. του συλλόγου, ως εκ τούτου κι εμείς, αποφασίζει –βάση καταστατικού-
για την προάσπιση των συμφερόντων του συλλόγου και της δραστηριότητας που όλοι έχουμε ως τρόπο ζωής, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι για οποιαδήποτε αλλαγή στο καταφύγιο απαιτούνται εκτός των εμπεριστατωμένων μελετών, σύμφωνη γνώμη του συλλόγου, του οικείου δασαρχείου, του δήμου και φυσικά την ενυπόγραφη συναίνεση του αρμόδιου υπουργού. Αυτές είναι προϋποθέσεις που πρέπει να συνυπάρχουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.  

Η θέση μας είναι το καταφύγιο να μείνει στην υπάρχουσα θέση για τους λόγους που προαναφέραμε και παρακαλούμε τα μέλη μας, όχι εν θερμώ σκεπτόμενα, να την υπερασπιστούν.


Σας παρακαλούμε να μην βάζετε τα συμφέροντα του συλλόγου, το κυνήγι στο νησί μας, την αξιοπρέπεια και το κύρος σας σε κίνδυνο.

Ο πρόεδρος: Ροδίτης Γ.
Ο γ. γραμματέας: Καλούδης Κ.