ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Θα φάμε, θα πιούμε και το κυνήγι θα ευγνωμονούμε!

Καλές οι ειδήσεις, τα αρθράκια κι οι μπηχτές, δεν λέω, αλλά το περπάτημα στην ύπαιθρο και τον καθαρό αγέρα της σου φέρνει μια λιγούρα!

Όπως λέει και μια σοφή Ελληνική παροιμία : Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει.

Μιας λοιπόν και τα χειμωνιάτικα θηράματα έχουν κάνει καλή μαγιά στους καταψύκτες μας, είναι καιρός να γευτούμε τους καρπούς των κόπων μας.

Σας χαρίζω λοιπόν μια συνταγή για μπεκάτσες, και όχι μόνο!

Υλικά: 4 μπεκάτσες
40-50 ml ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
180 ml ανθόγαλο
300 γρ. φρέσκα μανιτάρια χοντροκομμένα
1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
½ κουτ. σούπας αλεύρι
200 ml νερό
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
1 κλωνάρι θυμάρι
χυμό από ½ λεμόνι
αλάτι
πιπέρι

Τρόπος παρασκευής:
(σ.σ. για τους ξανθούς επισκέπτες: Ο τρόπος είναι ίδιος και για τις άλλες μέρες, Δευτέρα, τρίτη κτλ)
Πλένουμε και στεγνώνουμε τις μπεκάτσες. Τις αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και εσωτερικά και δένουμε τα πόδια τους με νήμα μαγειρικής. Βάζουμε στην ανάλογη κατσαρόλα ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και σοτάρουμε τις μπεκάτσες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρώς από όλες τις πλευρές. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις τοποθετούμε σε ένα ζεστό σκεύος για να μη βγάλουν τα υγρά τους.
Αμέσως ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το μαραίνουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, τα οποία έχουμε λεμονιάσει για να μη μαυρίσουν και τα ανακατεύουμε, μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά τους. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο αλάτι, τη δάφνη, το αλεύρι, το θυμάρι και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα από την κατσαρόλα σε ένα πυρέξ, προσθέτουμε και τις μπεκάτσες, το κρασί, το νερό, λίγο πιπέρι και τα ζουμιά. Προσέχουμε ό,τι υγρό ρίξουμε να καλύπτει ίσα ίσα τις μπεκάτσες. Τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ψήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς. Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό μας, χτυπάμε το ανθόγαλο, το ρίχνουμε και αυτό και μόλις πάρει μια βράση είναι έτοιμο!

Καλή όρεξη!

ΥΓ. Πάρε χαρτί και μολύβι κουμπάρα!

Μεταναστεύουν και τα γαϊδούρια!

"Οι γάιδαροι γελούν τελευταίοι καθώς μία ελληνική τραγωδία έχει χαρούμενο τέλος". Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο οι Βρετανοί παίρνουν τα ζώα από την Ελλάδα για να τα γλυτώσουν από την κρίση.

Σύμφωνα με το άρθρο, που αναδημοσιεύει ο σημερινός Ελεύθερος Τύπος, οι Βρετανοί πολίτες ανέλαβαν να σώσουν δύο γαϊδάρους, τους οποίους εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.

Ο Χριστόφορος και ο Φώτης ταξίδεψαν με ειδικό φορτηγό από την Ελλάδα στο Donkey Palace στη Βρετανία, το οποίο στεγάζεται σε μία αριστοκρατική έπαυλη 11.000 εκταρίων, το «Αngmering Park», που ανήκει στην Anne Herries, την κόρη του μακαρίτη Δούκα του Νόρφολκ.

Τώρα τα δύο ζώα απολαμβάνουν χόρτο για άλογα αγώνων, ύπνο σε θερμαινόμενο στάβλο και συστηματικό καθαρισμό των οπλών και των δοντιών τους. Κι όπως σχολιάζει το άρθρο, ενώ στην Ελλάδα υπέφεραν και βίωναν την εγκατάλειψη λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, τώρα διάγουν πολυτελή βίο στο εξωτερικό.

Φιλοζωικές ομάδες αναφέρουν ότι καθώς μεγαλώνει η κρίση και περικόπτονται μισθοί και συντάξεις τόσο τα ζώα εγκαταλείπονται. Οι Βρετανοί έχουν μία ιδιαίτερη και εκκεντρική αγάπη για τους γαϊδάρους, ενώ στο παρελθόν αρκετοί ήταν εκείνοι που κατά τις διακοπές τους στις παραλίες του Μπλάκπουλ και του Μπράιτον ίππευαν τα ζώα. Εκπρόσωπος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενημέρωση για το θέμα.

ΠΗΓΗ: www.bloglines.gr