ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Τιμή και δόξα!



Κάθε τόπος της πατρίδας μας αποτελεί ένα μικρό λιθαράκι στην μεγάλη ιστορία της. Οξύμωρο το σχήμα, αλλά τόσο αληθινό! Η Σύρα δεν αποτελεί εξαίρεση σ’ αυτό το γεγονός τουναντίον, η αρχόντισσα των Κυκλάδων έχει προσθέσει σοβαρά και μεγάλα κεφαλαία στο βιβλίο τόσο της αρχαίας, όσο και της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.


ΚΑΙ κυνηγετικά η Σύρα κατέχει άλλη μια πρωτιά όντας η μάνα του κυνηγητικού συνδικαλισμού, αφού ο πρώτος κυνηγετικός σύλλογος της χώρας ιδρύθηκε στο νησί του Φερεκύδη το 1893, τότε που το να είναι κάποιος κυνηγός ήταν μεγάλη υπόθεση. Πλήρωση του ελεύθερου χρόνου των πλουσίων και παθιασμένη ενασχόληση των φτωχών, που για τους περισσότερους ήταν πηγή βιοπορισμού.

Καημός και μεράκι αποτελεί το ιστορικό αρχείο του κυνηγετικού συλλόγου Σύρου για τα περισσότερα μέλη του, που κάποια από τα οποία ψάχνουν μέχρι σήμερα σε μουχλιασμένα σεντούκια να βρουν έστω και ψήγματα αυτής της ιστορίας. Αφενός το να γνωρίζει κανείς την ιστορία του είναι πλούτος και σοφία, αφετέρου, οι μνηστήρες για την πρωτιά της ίδρυσης του πρώτου κυνηγετικού συλλόγου στην Ελλάδα είναι πολλοί!


Μέχρι τώρα η μόνη απόδειξη για το έτος ίδρυσης του συλλόγου μας ήταν ένα ποίημα «Πέρδικας παράπονο» γραμμένο σε μεταξωτό ύφασμα από τον Φίλιππο Αδάμ ως χαιρετισμό στις εορταστικές εκδηλώσεις του συλλόγου για τα δυο χρόνια λειτουργείας του το 1895, ο οποίος υπογράφει ως σημαιοφόρος του συλλόγου! Άλλη μια απόδειξη του κοινωνικού στάτους για την κυνηγετική οικογένεια και τα μέλη της.


Την περασμένη εβδομάδα στα χέρια της υπεύθυνης της δημοτικής βιβλιοθήκης της Ερμούπολης κυρίας Χαρούλας Σκαβάκη, ήρθε το πλέον αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο για την χρονική στιγμή που τα σπλάχνα της Σύρας γέννησαν την πρώτη κυνηγετική οργάνωση της Ελλάδας. Ένα παλιό, σκληρόδετο βιβλίο στις σελίδες του οποίου κρύβονται τα καταστατικά ίδρυσης τόσο του κυνηγετικού συλλόγου του νησιού, όσο και κάποιων άλλων συλλόγων μεταξύ των οποίων και του ναυτικού ομίλου Σύρου, εν έτη 1894!

Αργότερα όταν οι σύλλογοι φύτρωναν σαν μανιτάρια σε όλη την χώρα, κάποιο κοφτερό μυαλό σκέφτηκε να τους βάλει σε τάξη και ίδρυσε τις ομοσπονδίες και την συνομοσπονδία, για να μπορεί να διαχειρίζεται τα αποθεματικά τους με άνεση και κάπως έτσι, χάθηκε η «μπάλα» και ζούμε τώρα την απόλυτη παρακμή, γαλλιστί…décadence!

Ας μείνουμε στις δάφνες του παρελθόντος όμως που πλέον στεφανώνουν με αποδείξεις τον σύλλογο της Σύρας και το άδοξο παρόν, ας το αφήσουμε να βαραίνει τους ώμους των κυνηγοπατέρων μας.


Τιμή και δόξα στον κυνηγετικό σύλλογο Σύρου!!!     

Νέα από την ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 173 – 175551 34 - ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΤΗΛ. 2310 477128 – 477129, 6973 808934, FAX 2310 473863 – 475301


Πεδινή πέρδικα βρέθηκε στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης – Νεοχωρούδας xτυπημένη από αυτοκίνητο


Συγκεκριμένα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 10/6/2015 πολίτης,  μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμπελοκήπων διερχόμενος από την οδό Θεσσαλονίκης – Νεοχωρούδας βρήκε μία πεδινή πέρδικα, η οποία ήταν κτυπημένη από κάποιο οχήματος. Σε ένα μικρό χαρτόκουτο που είχε μαζί του έβαλε την τραυματισμένη πέρδικα.
Αμέσως ειδοποίησε τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού του Συλλόγου και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης. Η Ομοσπονδία άμεσα έναν Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα ο οποίος μετέβη στο κατάστημα που διατηρεί ο κυνηγός στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Όπως αρχικά διαπιστώθηκε η πέρδικα ήταν κτυπημένη στα πόδια, ενώ κατά τα άλλα ήταν σε καλή κατάσταση. Η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ επικοινώνησε με το Κέντρο Περίθαλψης Δράση για την Άγρια Ζωή και παρέδωσε, με το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, το τραυματισμένο πουλί, ενώ ενημέρωσε και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης.
Το κυνήγι της πεδινής πέρδικας απαγορεύεται εδώ και αρκετές δεκαετίες και παρά το γεγονός ότι η φύλαξη της εντάθηκε με πρωτοβουλία των κυνηγετικών οργανώσεων, δυστυχώς η μέχρι σήμερα προστατευτική πολιτική δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, διότι δεν  συνοδεύτηκε από τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα εκ μέρους της Πολιτείας.   Η μείωσή του πληθυσμού της έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι έχει άμεση σχέση με τις αλλαγές των χρήσεων γης και τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης συγχαίρει τον κυνηγό για την ευαισθησία του και την άμεση δραστηριοποίησή του.