ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.


Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

Βγήκε κι η ρυθμιστική. Ξαλαφρώσαμε από το άγχος για το περιεχόμενο της, καθότι είναι η ίδια, σχεδόν, με την περσινή. Φυσικά οι μικρές αλλαγές δεν μπορούσαν να μείνουν στα στενά περιθώρια των θηρεύσιμων. Πως άλλωστε θα έκανε αισθητή την παρουσία της η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Τζάμπα έβγαλε κακό όνομα ο τσάρος; 

Όποιος επισκέφτηκε τα γραφεία του συλλόγου του για να ανανεώσει το μαγικό βιβλιαράκι, κατάλαβε, μάλλον ένοιωσε στο πετσί του τι εννοώ!
  
Μύρισε ο τόπος ψητό εδώ στην Σύρα, που η γενική άδεια σε συνδυασμό με την έκτακτη εισφορά υπέρ συλλόγου έφτασε τα 165,5€. Φωτιά και λάβρα! Η γυναίκα μου που μπήκε στον κόπο να περιμένει στην ουρά, αφού εγώ ακόμα έχω δουλειά δόξα τον Πανάγαθο, μπερδεύτηκε και νομίζοντας ότι θα αγόραζε και τα φυσίγγια όλης της χρονιάς εκείνη την στιγμή, με πήρε τηλέφωνο να μου κάνει παράπονα ότι δεν μπορεί να σηκώνει μόνη της τόσο βάρος.

Αχ καλό μου, αθώο κορίτσι, νομίζεις ότι τόσες χιλιάδες κοσμάκη μπορεί να αντέξει αυτήν την επιδρομή; Φόρος στα όνειρα μας είναι τούτο που μας βρήκε.
Μην ακούσω κανέναν και πει ότι αυτά είναι ανταποδοτικά τέλη, θα τον μαλώσω! Κάποιοι σύλλογοι, δεν λέω, παλεύουν σκληρά για να αποδώσουν τα δέοντα στα μέλη τους, αλλά κάποιοι άλλοι είναι και θα παραμείνουν για κλάματα.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό που έκανα, φέτος τα θηράματα που θα μπουν στον καταψύκτη μου ούτε λίγο ούτε πολύ, θα μου κοστίσουν πάνω από 500€. Ποιος βιάστηκε να πει ότι δεν θα μας κόψουν το κυνήγι; Σιγά σιγά, καρτερικά, θα καταλήξουμε στον ίδιο προορισμό, από άλλο δρόμο. Είναι κοντά η στιγμή που το κυνήγι θα ξαναγινεί συνήθεια μόνο των γαλαζοαίματων και τότε να δω, ποιος θα συντηρεί το Πράσινο Ταμείο και ποιος θα πληρώνει για τα στοιχεία που απαιτούν οι μούφα μελέτες των ΜΚΟ!      

«Αχός βαρύς ακούγεται πολλά ντουφέκια πέφτουν» Αυτοί οι στοίχοι από το κλέφτικο δημοτικό τραγούδι του 1821, δεν θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί την σήμερον ημέρα! Ποιος να βρει το οικονομικό κουράγιο να τραβάει κατά βούληση; Θα μας αλλάξουν εκτός τα φώτα και τα έθιμα, αφού οι μπαλοτιές εδώ στα νησιά ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με το μυστήριο του γάμου. Κουράγιο αδέλφια! 

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 17/8/2011.