ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Νομοσχέδιο για όλα τα κατοικίδια ζώα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υποχρεωτική πλέον καθίσταται η ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή για όλα τα κατοικίδια ζώα (αλλά και των ιδιοκτητών τους), σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το νομοσχέδιο έχει ετοιμαστεί από την υφυπουργό κυρία Μιλένα Αποστολάκη και πρόκειται να προωθηθεί συντόμως στη Βουλή, κάτι που προκάλεσε την ικανοποίηση των φιλοζωικών οργανώσεων.


Μιλένα Αποστολάκη: «Πολιτική κάθε οργανωμένου κράτους απέναντι στα ζώα είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτισμού. Στη βάση αυτή σχεδιάσαμε το σχέδιο νόμου για ζητήματα, που αφορούν στα ζώα και περιλαμβάνει κανόνες που αφορούν τη διαχείριση και την προστασία των αδέσποτων. Προβλέπει ένα αρτιότερο καθεστώς φροντίδας όλων αυτών».

Με το νομοσχέδιο αυστηροποιούνται οι κανόνες για την κακοποίηση ή τη βάναυση μεταχείριση των ζώων. Όποιος συλλαμβάνεται ότι κακοποιεί ή μεταχειρίζεται ζώα θα τιμωρείται πλέον με χρηματική ποινή (μη εξαγοράσιμη) 30.000 ευρώ, αλλά και με ποινή φυλάκισης.

Επιπλέον δεν θα χορηγείται άδεια για κυνήγι στον κυνηγό, που δεν έχει καταγράψει ηλεκτρονικά τον σκύλο του και απαγορεύεται αυστηρά η εισαγωγή ζώων από το εξωτερικό, που δεν έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά.

Ό,τι ισχύει και με την φροντίδα των παιδιών, έτσι τώρα θα ισχύει και με τα κατοικίδια ζώα. Προβλέπεται, δηλαδή, με παρέμβαση εισαγγελέα, η προσωρινή ή οριστική αφαίρεση του κατοικίδιου από τον παραβάτη.

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση αγγελιών για... υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση κατοικίδιων, αν δεν αναφέρεται και ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης.

ΠΗΓΗ: http://www.kynigos.net.gr/

"Tρικλοποδιές" από τον Δασάρχη Κοζάνης.

Σας γνωρίζουμε οτι την 4/2/2011 μετά από προφορική εντολή του κ.Δασάρχη Κοζάνης οι θηροφύλακες οι οποίοι υπηρετούν στους Κυνηγετικούς Συλλόγους Κοζάνης, ο επιστημονικός συνεργάτης των Συλλόγων κ.Ισαάκ Ιωάννης και ο συντονιστής θηροφυλακής Δυτ. Μακεδονίας κ.Λάλλος Σωτήρης, παραβρέθηκαν σε συνάντηση στο Δασαρχείο Κοζάνης.


Παρόντες ήταν οι δασοφύλακες του Δασαρχείου, η πρώην υπεύθυνη θήρας κ.Μπούτσικα και ο υπεύθυνος του γραφείου θήρας κ.Τσίμπληνας Δημήτριος. Στη συνάντηση ουσιαστικά τους κοινοποιήθηκε η υπ' αριθμόν 5 γνωμοδότηση του κ.Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δόθηκε διαταγή στους θηροφύλακες να μην προβαίνουν σε ελέγχους πλην των τριών που έχουν ορκισθεί μετά την έκδοση της σχετικής Απόφασης.

Μάλιστα η κ.Μπούτσικα εξέφρασε την άποψη οτι πρέπει να παραδώσουν τις ταυτότητές τους οι θηροφύλακες που έχουν αναγνωρισθεί κατά το παρελθόν. Καίτοι επισημάνθηκε οτι οι υπόλοιποι θηροφύλακες εκτελούν τα καθήκονά τους κανονικά και μη επιθυμώντας να δυναμιτισθεί η κατάσταση, αποχώρησαν οι θηροφύλακες και ο επιστημονικός μας συνεργάτης.

Την 10/2/2011 και κατόπιν προφορικής εντολής του κ.Δασάρχη, ζητήθηκε συνάντηση των Κυνηγετικών Συλλόγων περιοχής ευθύνης στο Δασαρχείο Κοζάνης. Παρόντες στην συνάντηση ήταν οι Πρόεδροι και των 4 Κυνηγετικών Συλλόγων, ο επιστημονικός συνεργάτης της περιοχής, η πρώην υπεύθυνη θήρας κ.Μπούτσικα και ο υπεύθυνος γραφείου θήρας κ.Τσίμπληνας, αλλά και ο κ.Κουρπουανίδης σαν εκπρόσωπος του σκοπευτικού - κυνηγετικού συλλόγου Εορδαίας (σύλλογος μη αναγνωρισμένος σαν συνεργαζόμενος με το ΥΠΕΚΑ).

Εκ μέρους των Κυνηγετικών Συλλόγων αντέδρασε έντονα ο Περιφερειαός Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πτολεμαΐδος κ. Τσιώμπρας διαμαρτυρόμενος εντονότατα για την παρουσία του κ. Κουρπουανίδη. Αναπτύχθηκε ένας έντονος διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων ο οποίος δεν οδηγούσε πουθενά.

Μετά από όλα αυτά και ενώ αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι οι εκπρόσωποι των Κυνηγετικών Συλλόγων, η κ. Μπούτσικα φωνάζοντας έλεγε οτι όλοι οι σύλλογοι είναι το ίδιο, οτι όλοι έχουν ίδια δικαιώματα και οτι ο μη συνεργαζόμενος σύλλογος μπορεί να εκδώσει άδειες με εξουσιοδότηση, κάτι το οποίο απαγορεύεται με απόφαση του Σ.τ.Ε.

Σας γνωρίζουμε τα συμβάντα διότι οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι αρμοδιότητάς μας σε όλη την Μακεδονία και την Θράκη, συνεργάζονται με τις τοπικές δασικές αρχές πάντα με πνεύμα αλληλοκατανόησης. Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το Δασαρχείο Κοζάνης δυστυχώς και μετά από μια σειρά γεγονότων, απαξιώνει τόσο το έργο των θηροφυλάκων υπαλλήλων μας, αγνοώντας την σχετική υπουργική απόφαση με την οποία επισημαίνεται οτι πρέπει να υφίσταται συνεργασία μεταξύ των Δασικών Αρχών και των αναγνωρισμέων Κυνηγετικών Συλλόγων, επ'ωφελεία της άγριας πανίδας και του περιβάλλοντος.

Το Δ.Σ. της ΣΤ' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης διαμαρτύρεται έντονα για την πρακτική αυτή, τονίζοντας οτι μέσα από την συνεργασία των Δασικών Αρχών και των αναγνωρισμένων Κυνηγετικών Συλλόγων, μόνο θετικά αποτελέσματα θα υπάρξουν για την προστασία και αύξηση της άγριας πανίδας, αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Αναρωτιόμαστε εύλογα προς τι όλη αυτή η αμφισβήτηση των αναγνωρισμένων Κυνηγετικών Συλλόγων, οι οποίοι με τις συνδρομές τους, τις πρόσθετες εισφορές τους, αλλά και με την εθελοντική τους εγασία, σε μια εποχή η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη, προσφέρουν έργο ουσίας για την προστασία της άγριας πανίδας αλλά και του περιβάλλοντος.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Πολυχρόνης

Ο Γενικός Γραμματέας
Νικόλαος Καλογεράκος

ΠΗΓΗ: http://www.kynigos.net.gr/