ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

Kαθυστέρησε η μετανάστευση πτηνών στη Βόρεια Ευρώπη.

Έως και ένα μήνα καθυστέρησε φέτος η μετανάστευση κάποιων πτηνών για το χειμώνα στους υδροβιότοπους της Βόρειας Ευρώπης, σύμφωνα με Φινλανδούς επιστήμονες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι χήνες, πάπιες και κύκνοι μεταξύ άλλων πτηνών, αλλάζουν συνήθειες προκειμένου να προσαρμοστούν στην αύξηση των θερμοκρασιών. Παράλληλα, στη Βρετανία, το Wildfowl and Wetlands Trust είδε μείωση των πληθυσμών πτηνών, την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι κάποια πουλιά δεν πετούν πλέον τόσο μακριά, ενώ την ίδια τάση κατέγραψε και η Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών, κατά την οποία οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες φέτος είχαν εκτεταμμένες αρνητικές συνέπειες για την άγρια ζωή γενικότερα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι εξέτασαν δεδομένα από παρατηρητήριο πτηνών, όπου εδώ και τρεις δεκαετίες, εθελοντές καταμετρούν πτηνά σε καθημερινή βάση με στόχο τη σύνθεση μιας «μεταναστευτικής απογραφής». Όπως διαπίστωσαν ο Αλέξι Λέχικοϊνεν και η ομάδα του, έξι από τα 15 πτηνά που μελέτησαν, καθυστερούν πλέον σημαντικά να μεταναστεύσουν, κάτι που κατά τους ίδιους δείχνει πόσο γρήγορα ανταποκρίνονται τα υδρόβια πτηνά στην κλιματική αλλαγή.

«Κάτι που διαπιστώθηκε μέσω της δικής μας, αλλά και προηγούμενων ερευνών, είναι ότι η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται ακόμη πιο γρήγορα από αυτήν του ατμοσφαιρικού αέρα», λέει ο Δρ. Λέχικοϊνεν δίνοντας μια εξήγηση για την τάση που παρατηρείται. «Αυτό σημαίνει ότι βορειότερα υπάρχει περισσότερη τροφή γι’ αυτά τα είδη».

Την ίδια ώρα, έκκληση για τη διάσωση των μεταναστευτικών πτηνών της Βρετανίας και της Ευρώπης γενικότερα απευθύνουν οικολογικές οργανώσεις, προειδοποιώντας ότι οι πληθυσμοί ειδών, όπως ο κούκος ή το αηδόνι, συρρικνώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς στη Γηραιά Ήπειρο.

«Τα μεταναστευτικά πτηνά συνδέουν την Ευρώπη και την Αφρική, διασχίζοντας τα σύνορα, τις κουλτούρες και τις ζωές μας» υποστηρίζει η Δανάη Σίαν από τη Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών. «Εκατομμύρια πτηνά πραγματοποιούν αυτό το απίστευτο, μεγάλης απόστασης ταξίδι δυο φορές το χρόνο, όμως οι αριθμοί και στις δύο ηπείρους μειώνονται δραματικά».

ΠΗΓΗ: www.e-artemis.gr

Νέο τεύχος Τύπος ΚΥΝΗΓΙ.

Μαχόμενο περιοδικό για μαχόμενους αναγνώστες. Κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη 23/11/11 και κάθε Τετάρτη, με τον Ελεύθερο Τύπο. Αν σέβεστε την κυνηγετική σας υπόσταση, μην το χάσετε!

Λαμία: Έριξαν φόλα σε αδέσποτο που είχε βρει χαμένο πορτοφόλι.

Αυτοί είμαστε οι ''άνθρωποι''. Η "Μπουμπού", έτσι φώναζαν την αδέσποτη σκυλίτσα οι περίοικοι της οδού Σαμοθράκης, είχε κλέψει τις καρδιές όλων όταν πριν λίγο καιρό είχε βρει χαμένο πορτοφόλι ηλικιωμένης και το "παρέδωσε"..


Η Μπουμπού βρήκε ένα πορτοφόλι στην οδό Λευκάδος και το μετέφερε έξω από την πόρτα σπιτιού στην οδό Σαμοθράκης, που περνά τις περισσότερες ώρες, όπου οι περίοικοι την ταΐζουν και τη φροντίζουν.

Ένας γείτονας είδε το πορτοφόλι και το έδωσε σε αστυνομικό που επίσης μένει εκεί, ο οποίος με τη σειρά του το παρέδωσε στο τμήμα Ασφάλειας Λαμίας.

Η ηλικιωμένη, αν και πίστευε ότι δεν θα το έβρισκε ποτέ, είχε κάνει δήλωση απώλειας στην αστυνομία, αφού το πορτοφόλι εκτός από χρήματα είχε μέσα την ταυτότητά της και άλλα έγγραφα.

Έτσι λοιπόν το πορτοφόλι παραδόθηκε στην κάτοχό του, χωρίς να λείπει από μέσα το παραμικρό, ελαφρώς όμως .... δαγκωμένο από τη Μπουμπού.

Κι εμείς της το ανταποδώσαμε...τη δηλητηριάσαμε με μία ΦΟΛΑ...Αυτοί είμαστε. Αυτό είναι το επίπεδό μας. Αυτή είναι η πρόνοια της πολιτείας και των δήμων για τα αδέσποτα.

Οι περισσότεροι στην γειτονιά της "Μπουμπούς", μιλούν στο LamiaReport, για μια αξιολάτρευτη, πανέξυπνη και πολύ φιλική σκυλίτσα...Υπήρχαν όμως και κάποιοι που δεν την ήθελαν. Τους ενοχλούσε η παρουσία ενός αδέσποτου έξω από το σπίτι τους...Τελικά το απέδειξαν ότι όντως τους ενοχλούσε!!!

ΠΗΓΗ: www.adespoto.gr