ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Μια σοβαρή απάντηση σε έναν γελοίο!!!

Απάντηση σε επιστολή «Κυνήγι & Τουρισμός» (δημοσιεύθηκε σε τ. εφημερίδα της Σάμου).

Καρλόβασι Σάμος
Καρλόβασι 27 Οκτωβρίου 2014
Προς την Εβδομαδιαία Εφημερίδα «ΣΑΜΙΑΚΟΝ ΒΗΜΑ»
Κοινοποίηση: Υπουργό Πολιτισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη
Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου: κα Χριστιάνα Καλογήρου
Αντιπεριφερειάρχη Σάμου : κ. Νικόλαο Κατρακάζο
Δήμαρχο Σάμου : κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο
Κύριε διευθυντά,
Με έκπληξη και αγανάκτηση, είδαμε να δημοσιεύετε στην πρώτη σελίδα της έγκριτης εφημερίδας σας στο φύλλο 3949 της 20ης Οκτωβρίου 2014, επιστολή του κ. Βασίλη Βασιλείου, με τίτλο «Κυνήγι και Τουρισμός». Η επιστολή μάλιστα συνοδεύεται και από φωτογραφία με ήμερους χοίρους, τους οποίους περιεργάζονται κάποιοι περαστικοί στην παραλία. Το περιεχόμενο της επιστολής, στο σύνολό του είναι απαράδεκτο, ανήθικο και ανακριβές και δεν έχει καμία σχέση με την κυνηγετική δραστηριότητα, ούτε με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κυνηγίου. Ο συντάκτης της επιστολής, προφανώς προκατειλημμένος, απληροφόρητος και εμπαθής, θεωρεί ότι για την προφανώς υποτονική προσέλευση πελατών στο ξενοδοχείο του στην Κέρβελη, υπεύθυνοι είναι οι κυνηγοί και οι νόμοι που ισχύουν στην Ελλάδα γι αυτή την παραδοσιακή και απόλυτα νόμιμη δραστηριότητα.
Ο επιστολογράφος σας θεωρεί «ατυχία» του το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, στην περιοχή που βρίσκεται το ξενοδοχείο του, ενδημούν πολλές πέρδικες, λαγοί και αγριογούρουνα. Προφανώς θα ήθελε την περιοχή του «νεκρή φύση», για να είναι ικανοποιημένος. Αναφέρει μάλιστα ότι τα θηράματα αυτά, έρχονται από το Εθνικό πάρκο της Τουρκίας κολυμπώντας !!! Προφανώς άσχετος περί τη βιολογία της άγριας ζωής και ειδικότερα των θηραμάτων, δεν γνωρίζει ότι οι πέρδικες ούτε κολυμπούν σαν πάπιες, ούτε διανύουν ιπτάμενες, τόσο μεγάλες αποστάσεις και μάλιστα πάνω από το νερό, διότι δεν τους το επιτρέπει η σωματοδομή τους. Οι πέρδικες πετούν σε πολύ μικρές αποστάσεις, μόνο σε κατωφέρεια και βασίζουν την ασφάλειά τους στην εξαιρετική βαδιστική ικανότητα που έχουν. Ουδέποτε στον κόσμο έχουν καταγραφεί λαγοί – κολυμβητές (εκτός ίσως από την Κέρβελη). Οι αγριόχοιροι κολυμπούν μόνο σε περίπτωση απελπισίας, όταν δεν έχουν ουδεμία άλλη επιλογή. Τέτοια κατάσταση μπορεί να καταγραφεί μόνο σε μια μεγάλη πυρκαγιά, η οποία θα ωθήσει το μεγάλο αυτό θηλαστικό στη θάλασσα, για να βρει σωτηρία. Σε κάποιο τέτοιο περιστατικό εικάζεται ότι κάποιοι ελάχιστοι αγριόχοιροι (ένα ή δύο άτομα) πέρασαν πριν από πολλά χρόνια στο νησί της Σάμου, όπου βρήκαν άριστο βιότοπο και πολλαπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα να είμαστε υπερήφανοι που κοσμούν την άγρια πανίδα του τόπου μας. Όσο για τις φαντασιώσεις του επιστολογράφου σας, μόνο σε «μαργαρήτες» έκθεσης ιδεών δημοτικού σχολείου, μπορούμε να εντάξουμε τις απόψεις περί ήμερων ζώων, που κάνουν καθημερινά κολυμβητικό τουρισμό μεταξύ Τουρκίας και Σάμου. Είναι μάλιστα και αστεία η περιγραφή, από τον κ. Βασιλείου, περί κυνηγών που περιμένουν στην παραλία την «απόβαση των αγριόχοιρων» για να τους κάνουν μεζεδάκια. Όσο για τον παραλληλισμό της πρώτης ημέρας του κυνηγίου με απόβαση Τούρκων και σκάγια που σφυρίζουν και τρομοκρατούν τους τουρίστες, μάλλον θα πρέπει να έχει επηρεαστεί από πολεμικές ταινίες με τη φαντασία του να πλάθει μια ανύπαρκτη μάχη.
Σε ότι αφορά τον αριθμό των κυνηγών, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μας πληροφορήσει ο κ. Βασιλείου από ποια πηγή αντλεί τα στοιχεία που παραθέτει, αναφέροντας ότι έχουμε τους περισσότερους κυνηγούς στην Ευρώπη με ποσοστό 3,6%. Σύμφωνα δηλαδή με τα «στοιχεία» του, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 400.000 κυνηγοί !!! Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μετά την πρώτη δεκάδα στο συσχετισμό κυνηγών/κατοίκων στην Ευρώπη. Ειδικά στη Σάμο ο αριθμός των κυνηγών είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με τον πληθυσμό του νησιού. Σχετικά με τη νομοθεσία, κάθε άλλο παρά «ξέφραγο αμπέλι» είναι το κυνήγι. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι, ότι στην Ελλάδα έχουμε την αυστηρότερη νομοθεσία από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, με τη μικρότερη κυνηγετική περίοδο, το μεγαλύτερο ποσοστό απαγορευμένων περιοχών για κυνήγι, και είμαστε το μόνο κράτος που έχει καθιερώσει όριο ημερήσιας κάρπωσης ανά κυνηγό. Στη Σάμο, υπάρχουν τρία μεγάλα Καταφύγια Άγριας Ζωής όπου απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι, και η φύλαξη και ο έλεγχος τους γίνεται καθημερινά και σε 24ωρη βάση από τις δασικές αρχές και από τους Ομοσπονδιακούς θηροφύλακες των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Ένα από αυτά τα Καταφύγια Άγριας Ζωής βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Κέρβελη και είναι το Καταφύγιο στης Ψιλής Άμμου. Στο νησί μας, υπάρχουν δύο Κυνηγετικοί Σύλλογοι των οποίων μέλη είναι η συντριπτική πλειοψηφία των κυνηγών. Οι Σύλλογοι αυτοί είναι σωματεία συνεργαζόμενα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, και ελέγχονται εξονυχιστικά από τις δασικές αρχές. Ασφαλώς και κάνει λάθος σχετικά με τη νομοθεσία. Το κυνήγι δεν διεξάγεται στην Ελλάδα με Νόμο του 1969 αλλά με Ρυθμιστική Απόφαση, που εκδίδεται κάθε χρόνο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος. Η έκδοση της Ρυθμιστικής αυτής, είναι υποχρεωτική με βάση Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και χωρίς αυτή δεν μπορεί να γίνεται κυνήγι στην Ελλάδα. Στην Ρυθμιστική ο Υπουργός, είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη και να μνημονεύει όλες τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, τις Διεθνείς Συμβάσεις, τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων, τις προτάσεις των αρμόδιων φορέων καθώς και επίκαιρες επιστημονικές μελέτες για τα θηράματα και τους βιοτόπους, ούτως ώστε να μην διαταράσσονται οι ισορροπίες. Σε ότι αφορά τους κυνηγούς με τα ελικόπτερα, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μας τους υποδείξει ο κ. Βασιλείου του οποίου η φαντασία φαίνεται ότι καλπάζει, καθώς στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί τέτοιο φαινόμενο, πολύ δε περισσότερο στη Σάμο, η οποία λόγω κόστους και απόστασης, δεν είναι από τους δημοφιλέστερους κυνηγετικούς προορισμούς. Οι μόνοι ξένοι κυνηγοί που επισκέπτονται το νησί μας, είναι κάποιοι παλιννοστούντες Σαμιώτες, που εξαιτίας των παραδόσεων και ειδικά του κυνηγίου διατηρούν την επαφή με την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Η απόσταση που επιτρέπεται το κυνήγι από το τελευταίο σπίτι κάποιου οικισμού είναι 250 μέτρα, απόσταση στην οποία δεν μπορούν να φθάσουν τα σκάγια του κυνηγετικού όπλου, και όχι 150. Τα 150 μέτρα είναι απόσταση ασφάλειας για μεμονωμένες αγροικίες (καλύβια).
Ο επιστολογράφος σας αναφέρεται σε Εθνικούς Δρυμούς. Είναι προφανές ότι δεν γνωρίζει τι σημαίνει Εθνικός Δρυμός, όπου απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Θα είχε ενδιαφέρον να ζητήσει τη γνώμη των καλλιεργητών, των κτηνοτρόφων των υλοτόμων και όλων των χρηστών γης πως θα έβλεπαν τη δημιουργία Εθνικού Δρυμού στη Σάμο. Είναι αυτονόητο ότι στους Εθνικούς δρυμούς δεν επιτρέπεται η δόμηση οικιών και ξενοδοχείων.
Επιγραμματικά θα αναφέρουμε ότι στην Περιοχή όπου ο κ. Βασιλείου δραστηριοποιείται επαγγελματικά, το κυνήγι αρχίζει στις 15 Σεπτεμβρίου, όταν ο κύριος όγκος των τουριστών έχει εγκαταλείψει τη χώρα μας. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι στις Κυκλάδες που είναι οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί στον κόσμο (Σαντορίνη, Μύκονος κλπ), το κυνήγι επιτρέπεται από τις 20 Αυγούστου και ποτέ δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα και ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκαν οι ξενοδόχοι.
Τέλος θα πρέπει να πληροφορήσουμε τον κ. Βασιλείου και τους αναγνώστες σας, ότι το κυνήγι είναι μια παραδοσιακή δραστηριότητα, η οποία διέπεται από αυστηρούς νόμους και κανόνες δεοντολογίας τους οποίους σέβεται η πλειοψηφία των κυνηγών, είναι δε μια σημαντική αιτία που παραμένουν οι νέοι στο νησί μας και επιστρέφουν πολλοί από αυτούς που το είχαν εγκαταλείψει στο παρελθόν. Σε ότι αφορά την οικονομική παράμετρο, πρέπει να γνωρίζουν όλοι, ότι προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην εθνική οικονομία. Πρόσφατη μελέτη της πασίγνωστης εταιρίας δημοσκοπήσεων AGB, έδειξε ότι ο ετήσιος οικονομικός κύκλος του κυνηγίου στην Ελλάδα, ανέρχεται σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Το κυνήγι δεν είναι λοιπόν ούτε ξεπερασμένη, ούτε αναχρονιστική, ούτε επικίνδυνη δραστηριότητα. Αντίθετα στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, έχει ενταχθεί στα τουριστικά ενδιαφέροντα (αγροτουρισμός), προσελκύοντας τουρίστες υψηλού επιπέδου με ανάλογα οικονομικά αποτελέσματα.
Ας αναζητήσει λοιπόν ο κ. Βασιλείου το πρόβλημα της επιχείρησής του σε άλλες αιτίες, και όχι στους κυνηγούς και στη δραστηριότητά τους. Εμείς οι κυνηγοί σεβόμαστε τους επισκέπτες της Σάμου, και με κάθε ευκαιρία τους βοηθούμε και επιδεικνύουμε το άριστο πνεύμα φιλοξενίας, που διέπει το σύνολο των κατοίκων της Σάμου.
Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία