ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Είδηση από τον Ωρίωνα.

ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr

Αθήνα, 7/10/2011
Προς:
- Υπουργό ΠΕΚΑ κ.Γ.Παπακωνσταντίνου

Κοινοποίηση:
- Περιφερειάρχες Κεντρ.Μακεδονίας, Θεσσαλίας
- Αντιπεριφερειάρχες Πιερίας και Λάρισας
- Δήμοι Δίου Ολύμπου, Ελασσόνας & Κατερίνης
- Ειδικό Γραμματέα Δασών ΥΠΕΚΑ, κ.Γεώργιο Αμοργιανιώτη
- Γεν.Διευθυντή Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Φυσ.Περ.ΥΠΕΚΑ, κ.Κων/νο Δημόπουλο
- Δ/νση Δασών Πιερίας
- Φορέας Διαχείρισης Ολύμπου
- Πολιτική Ηγεσία, Βουλευτές, Κόμματα
- Μέσα μαζικής ενημέρωσης
- Κυνηγετικές Οργανώσεις & λοιποί φορείς
- Κυνηγετικός κόσμος
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα


Θέμα: Αυθαίρετη και καταχρηστική η προτεινόμενη ολική απαγόρευση θήρας στο υπό ίδρυση Εθνικό Πάρκο Ολύμπου

Κύριε Υπουργέ,
η μέχρι σήμερα διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας παρουσιάζει σημαντικά κενά και ελλείψεις τόσο σε επίπεδο πολιτικής βούλησης (σχεδιασμού) όσο και σε επίπεδο Υπηρεσιών (εκτελεστικό), με αποτέλεσμα την ελλιπή ως ανύπαρκτη διαχείριση ακόμη και στις προστατευόμενες περιοχές (πχ λίμνες Κορώνεια και Κάρλα, Πάρνηθα, κλπ).
Η παραπάνω θεσμική απραξία σε συνδυασμό με τις νόμιμες ή πολλές φορές και παράνομες δραστικές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον (πυρκαγιές, εκχερσώσεις υγροτόπων, εκτροπές ποταμών, ληστρική αποψίλωση δασών, ίδρυση λατομείων, διάνοιξη δρόμων, ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων) που υλοποιούνται βάσει του σαθρού θεσμικού πλαισίου (που επιτρέπει οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν ένα έργο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται) έχουν οδηγήσει την αστικοποιημένη κοινή γνώμη στο λανθασμένο συμπέρασμα πως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ισοδυναμεί με απομάκρυνση όλων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων από αυτό.
Έτσι, παραδοσιακές χρήσεις γης που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εξέλιξης του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, όπως είναι η κτηνοτροφία, η υλοτομία, η θήρα, η αλιεία κλπ, ενοχοποιούνται από άγνοια, όχι μόνο από τους πολίτες και τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ αλλά δυστυχώς και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μπαίνουν «στο ίδιο τσουβάλι» με τα μεγάλα τεχνικά έργα, τις πυρκαγιές, την καταστροφή ενδιαιτημάτων αλλά και τις διάφορες παραβατικές - καταχρηστικές παρεμβάσεις εις βάρος της Ελληνικής φύσης που λαμβάνουν χώρα σήμερα σε όλη την επικράτεια.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Νέα από την ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ.

 ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 173 – 175
551 34  - ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.  2310  477128 477129,  6973 808934, FAX  2310 473863 475301
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένου Αργυροπελεκάνου.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς τραυματισμένου Αργυροπελεκάνου από την περιοχή της Έδεσσας στη Θεσσαλονίκη, στις Κλινικές της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.
 Συγκεκριμένα στις 5 Οκτωβρίου 2011 η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ) ειδοποιήθηκε για την ύπαρξη ενός τραυματισμένου Αργυροπελεκάνου στην Έδεσσα. Αμέσως κινητοποιήθηκε ομάδα άμεσης επέμβασης, απαρτιζόμενη από δύο δασολόγους της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ που έσπευσε αμέσως στην Έδεσσα και σε συνεργασία με ιδιώτη κτηνίατρο παρέλαβε το άτυχο πουλί. Με αυτοκίνητο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης μεταφέρθηκε με ασφάλεια ο Αργυροπελεκάνος, ο οποίος μάλιστα έφερε δακτυλίδια στα πόδια, και από τον αριθμό του φαίνεται ότι δακτυλιώθηκε στον υγρότοπο της Κερκίνης το 2010.
Το τραυματισμένο πουλί βρέθηκε από αγρότη στην περιοχή Παναγίτσα του νομού Πέλλας. Τόσο ο τοπικός κτηνίατρος, όσο και οι υπόλοιπες εξετάσεις που έγιναν έδειξαν ότι το πουλί δεν ήταν πυροβολημένο, αλλά είχε τραύματα από άλλη αιτία (πρόσκρουση, πτώση, κ.ά).
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης με τους 9 (εννέα) ειδικούς Δασολόγους και τους 64 θηροφύλακες που διαθέτει, καλύπτει ένα ευρύ δίκτυο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Οι πολίτες γνωρίζουν την επιχειρησιακή μας δυνατότητα και μας ειδοποιούν, όντας ευαισθητοποιημένοι και οι ίδιοι.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης θα συνεχίσει να παρέχει αφιλοκερδώς και χωρίς καμιά απολύτως οικονομική βοήθεια το εθελοντικό της έργο, προς όφελος της άγριας πανίδας.
 Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι η κατάσταση της υγείας του Αργυροπελεκάνου είναι καλύτερη, μετά από την επιστημονική επιμέλεια και περίθαλψη που του παρείχε η αρμόδια Κτηνιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης.