ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Στον βωμό του χρήματος.


Οι Συριανοί και οι...υπόλοιπες Κυκλάδες.


"Φαγώθηκαν" οι Συριανοί να αλλάξει στις Κυκλάδες η ημερομηνία έναρξης και λήξης του κυνηγίου της πέρδικας. Αντί για την 1η του Οκτώβρη (καθεστώς που ισχύει από το 2008 και μετά) οι κυνηγοί της Σύρου ζητάνε η έναρξη να ορισθεί και πάλι στις 15 του Σεπτεμβρίου όπως ήταν και παλαιότερα. Μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί ότι η μετακύληση της κυνηγετικής περιόδου για τις Τσούκαρ στις Κυκλάδες δεν έχει γίνει τόσο για το θήραμα, όσο για τους ίδιους τους νησιώτες κυνηγούς όπως αυτοί. 

«Ανώριμα» φετινά πουλιά από όψιμες γέννες δεν υπάρχουν στις 15 του Σεπτέμβρη στα νησιά, αλλά το σκεπτικό του Οκτώβρη ήταν άλλο: για να μην δέχονται οι κοντινές Κυκλάδες μεγάλη κυνηγετική πίεση στις πέρδικές τους, αποφασίστηκε το κυνήγι της Τσούκαρ να αρχίζει ταυτόχρονα με της ορεινής πέρδικας, 15 μέρες αργότερα. Οι Συριανοί έχουν αντίθετη άποψη αλλά απ’ ότι μαθαίνω μόνο αυτοί! Αλήθεια, έχουν ρωτήσει τους νησιώτες κυνηγούς από τις υπόλοιπες Κυκλάδες;

Αυτό είναι το, καθ’ όλα, προβοκατόρικο άρθρο της κυνηγετικής εφημερίδας «ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΝΕΑ» της οποίας τον διευθυντικό θώκο κατέχει ο Κος Στριλάκος, γνωστός από την πορεία του, στην ίδια καρέκλα, στο «ΕΘΝΟΣ ΚΥΝΗΓΙ».

Φαντάζομαι ότι ο αγαπητός «συνάδελφος», κυνηγός, συντάκτης του άρθρου, όταν έλαβε την πληροφορία από άλλο «συνάδελφο» κυνηγό ο οποίος δραστηριοποιείται σε μεγάλο κέντρο κυνηγετικών αποφάσεων και έτρεξε να προλάβει να την δημοσιεύσει -μην χάσει την αποκλειστικότητα- σε καμία περίπτωση δεν θα πήγε το μυαλό του ότι με τέτοιου είδους και ύφους δημοσιεύματα «ανάβει» σβησμένες φωτιές σε έναν δύσκολο από την φύση του χώρο, λόγω της ιδιαιτερότητας της απόστασης μεταξύ όμορων συλλόγων, μα και του ίδιου του αντικειμένου (το κυνήγι της πέρδικας). Ή, τελικά, μήπως το είχε κατά νου, αλλά η δίψα για να πουλήσει κανένα έξτρα φύλλο όπλισε την πένα του με τόσα αντισυναδελφικά συναισθήματα και αποφάσισε ότι όλα θυσιάζονται στον βωμό του χρήματος;

Αν το τίμημα της πληροφόρησης των κυνηγών και η ενδυνάμωση της φωνής τους είναι αυτά τα έντυπα να μας βάζουν να τρωγόμαστε μεταξύ μας, δημοσιεύοντας ειδήσεις οι οποίες δεν έχουν δεχθεί καμία δημοσιογραφική έρευνα, παρά βλέπουν το φως της δημοσιότητας με μοναδικό γνώμονα το κέρδος από το αλισβερίσι του «να σου γράψω, να μου απαντήσεις», όπως ήλπιζε ο καλός «συνάδελφος» κυνηγός Κος Στριλάκος ότι θα γίνει στην προκειμένη περίπτωση, ας μείνουμε καλύτερα μουγκοί, έτσι όπως ήμασταν χρόνια πριν. Φυσικά εγώ σκέφτομαι να κάνω κάτι πιο σωστό, διαφυλάττοντας τα ευεργετικά οφέλη του κυνηγετικού τύπου: 

Να επιλέξω η ενημέρωση μου να γίνεται από αξιόπιστα έντυπα και μέσα τα οποία δεν με ξεπουλάνε για να πουλάνε!

Εύχομαι τα Δ.Σ. των συλλόγων να φερθούν νηφάλια και να σβήσει η φωτιά εν τη γενέσει της.

Φυσικά ΚΑΙ αυτό το περιστατικό είναι ένα μικρό δείγμα της δυσλειτουργίας μιας ομοσπονδίας, η οποία δεν μπορεί και δεν γνωρίζει να διαχειριστεί προβλήματα τα οποία «βρέχονται από θάλασσα»! ο νοών νοείτω και περαστικά μας.