ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.


Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

Γιορτές, πολλές γιορτές! Γιορτάσαμε όλοι που σταμάτησε το κυνήγι. Οι οικολόγοι γιόρτασαν που θα σταματήσουν οι σκοτωμοί, λες και επετεύχθηκε εκεχειρία στην Λιβύη! Οι θιασώτες της πράσινης ανάπτυξης, γιόρτασαν που για έξη μήνες θα μειωθούν τα μάτια που βλέπουν τα αίσχη τους. Οι θηροφύλακες μαζί με τους δασικούς υπάλληλους, γιόρτασαν που για λίγο θα ευχαριστιούνται την βόλτα τους στην φύση, απουσία των κακών λύκων. 

Το Υ.ΠΕ.Κ.Α. γιόρτασε που οι γραμμένοι στα παλαιότερα των υποδημάτων του, θα κάνουν ένα μικρό διάλειμμα μέχρι να ξαναρχίσουν την γκρίνια. Γιόρτασαν και οι φίλοι κάποιων πολιτικάντηδων (!) που μετά από χρόνια, οι επαγγελματίες πολιτικοί φίλοι τους, κατάλαβαν πόσο μεγάλη είναι η στέρνα των κυνηγών – ψηφοφόρων. Γιορτάσαμε κατά παρέες και εμείς οι κυνηγοί. 

Γιορτάσαμε και αποχαιρετήσαμε το κυνήγι για λίγο. Όλες αυτές οι γιορτές λούστηκαν στην μυρωδιά των ψητών και της τσίκνας. Τσίκνα από δω, τσίκνα από κει, ήρθε και όλη η Ελλάδα μύρισε σαν τα δημόσια ουρητήρια, που ο κάθε περαστικός κάνει την ανάγκη του χωρίς να προσέχει και χωρίς να τηρεί τους στοιχειώδης κανόνες υγιεινής. Δυστυχώς έτσι λειτουργεί το κυνήγι για κάποιους. Είναι το μέρος που κάνουν την ανάγκη τους κι αφού ξαλαφρώσουν, κουμπώνονται και φεύγουν. Μέχρι να τους ξανάρθει η όρεξη, μέχρι να ξανανιώσουν την ανάγκη.
  
Μπορεί το κυνήγι να σταματά να ασκείται στην ύπαιθρο για λίγους μήνες, αλλά δεν σταματά να υπάρχει, δεν σταματά να ζει. Είναι η αιτία που κάποιοι βλέπουν όνειρα το βράδυ. Που περιμένουν καρτερικά χαϊδεύοντας το κουτάβι τους γλυκά στο σβέρκο. Που χάνουν ώρες από την προσωπική τους ζωή, κάνοντας και υλοποιώντας σχέδια με γνώμονα την προάσπιση και προαγωγή του κυνηγίου. Ψάξτε να τους βρείτε κυνηγαράδες μου και οραματιστείτε, δουλέψτε μαζί τους. Κυνηγήστε για έξη μήνες χωρίς όπλο! Κυνηγήστε για να μπορέσουμε να κυνηγήσουμε και πάλι. Το κυνήγι δεν τελείωσε, απλά ξεκουράζεται. Δυναμώνει, για να επιστρέψει το ίδιο συναρπαστικό και ακμαίο όπως πέρσι. Και του χρόνου. 

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΚΥΝΗΓΙ του Ελεύθερου Τύπου στις 9/3/11   


Γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με τους φύλακες Θήρας.

Οι φύλακες θήρας που έχουν προσληφθεί από κυνηγετικές οργανώσεις ή δασοκτήμονες και έχουν αναγνωρισθεί από τον Υπουργό Γεωργίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 267 παρ.3 Δ.Κ., πριν από την ισχύ του Ν.3208/03 και την έκδοση της κανονιστικής ΥΑΓ 103351/2412/9-7-09, ασκούν πλήρως όλα τα δικαιώματα και τα καθήκοντα που αναφέρονται στο Δασικό Κώδικα και στους  μεταγενέστερους μεταρρυθμιστικούς αυτού νόμους για δασικούς υπαλλήλους και έχουν ως αντικείμενο την τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων περί θήρας, περιβαλλόμενοι για το σκοπό αυτό με την ιδιότητα του ειδικού προανακριτικού υπαλλήλου.

Διαβάστε ολόκληρη την γνωμοδότηση ΕΔΩ


ΠΗΓΗ: site Κυνηγετικού Συλλόγου Σύρου.