ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

Παράτησε έξι νεογέννητα κουτάβια και απείλησε τις υπεύθυνες του κυνοκομείου.

Απειλές δέχθηκαν στο κυνοκομείου της Ρόδου, μια εργαζόμενη και η πρόεδρος της φιλοζωικής Ρόδου Αναστασία Σταματίου, από 26χρονο άνδρα...
που ήθελε να παρατήσει εκεί έξι νεογέννητα κουτάβια!

Αν και οι δυο γυναίκες του εξήγησαν ότι ο χώρος δεν είναι κατάλληλος να φιλοξενήσει ανεμβολίαστα κουτάβια για αυτό πρέπει να τα κρατήσει λίγο ακόμα ώστε να αποκτήσουν αντισώματα, ο άνδρας άρχισε να εκτοξεύει χυδαίες βρισιές εναντίον τους και αφού πήρε την κούτα με τα κουτάβια τα πέταξε με μανία μπροστά στην πόρτα του κυνοκομείου!

Έπειτα έφυγε, απειλώντας πως θα επιστρέψει σε μια εβδομάδα κι αν τα κουτάβια δεν είναι εκεί θα τις κουρέψει!

Οι δυο γυναίκες προσέφυγαν στο αστυνομικό τμήμα και κατέβαλλαν μήνυση για εξύβριση, απειλή και εγκατάλειψη ζώων. Η υπόθεση θα πάει στον εισαγγελέα, όπου θα προσπαθήσουν να βρουν τα στοιχεία του μέσω της πινακίδας του αυτοκινήτου του.


ΠΗΓΗ: http://parapona-rodou.blogspot.com

Νέα από την ΣΤ' ΚΟΜΑΘ.

Χορηγός η ΣΤ' ΚΟΜΑΘ σε διεθνή συνάντηση για την μεταπυρική προστασία των δασών.

Για άλλη μια φορά η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης συμμετέχει ενεργά σε προσπάθειες για την προστασία των δασών και στην ενίσχυση ειδικών επιστημονικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται για το σκοπό αυτό.

Αυτή τη φορά είναι χορηγός στο,συνέδριο με θέμα “Μεταπυρική αποκατάσταση καμένων δασών στη Νότια Ευρώπη”.

Το συνέδριο – σεμινάριο πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (ΙΔΕ) Θεσσαλονίκης και αποτελεί την τελική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος COSTFP0701 που διοργανώνεται στις 27 &28 Μαρτίου 2012 στη Θεσσαλονίκη. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη12 –14 (Λαδάδικα). Προσκεκλημένοι είναι ειδικοί επιστήμονες από διάφορα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις ελληνικές δασικές υπηρεσίες.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα.

Synedrio_Gia_Kamena_Dasi

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ διαθέτοντας εξειδικευμένους δασολόγους στη διαχείριση των ειδών άγριας πανίδας και των ενδιαιτημάτων της και έχοντας αναπτύξει συνεργασίες με εργαστήρια ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, έχει ήδη διεξάγει έρευνες για πολλά χρόνια σε περιοχές μετά από πυρκαγιά.

Σκοπός των ερευνών ήταν να εξεταστεί η σύνθεση των ειδών ανάλογα με την ένταση της πυρκαγιάς, η διαχρονική εξέλιξη των πληθυσμών πτηνών και θηλαστικών μετά την πυρκαγιά, ενώ ειδικά για το λαγό διερευνήθηκαν επιπλέον παράμετροι που αφορούν τη φυσιολογία, την αναπαραγωγή και τις ασθένειες του είδους μετά την πυρκαγιά της Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Οι πυρκαγιές όμως δεν επηρεάζουν μόνο τη βλάστηση και τα είδη της άγριας πανίδας αλλά και τους χρήστες των δασικών οικοσυστημάτων. Για το σκοπό αυτό διερευνήθηκαν οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις από τον περιορισμό των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και κυρίως της θήρας μετά από πυρκαγιά.

Κάποιες ερευνητικές προσπάθειες στη χερσόνησο της Κασσάνδρας του ν. Χαλκιδικής συνεχίζονται για 7η συνεχή χρονιά. Στο συνέδριο θα απευθύνει χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους εκπρόσωπος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης

3.041 πουλιά δακτυλιώθηκαν στο Δέλτα του Έβρου το 2011!

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου δελτα Έβρου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών διοργανώνει τα τελευταία χρόνια δακτυλιώσεις πουλιών στον υγρότοπο του δελτα Έβρου. Σκοπός της δακτυλίωσης είναι η συλλογή πολύτιμων στοιχείων σχετικά με τη ζωή των άγριων πουλιών και πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τη μετανάστευσή τους και τις περιοχές φωλιάσματος, ανάπαυσης και διαχείμασης, αντίστοιχα.

Συνολικά, για το 2011, δακτυλιώθηκαν 3041 πουλιά από 74 είδη διαφόρων ομάδων πουλιών (Αρπακτικά, Χηνόμορφα, Στρουθιόμορφα, κ.ά). Δακτυλιώθηκαν μικρά πουλιά, όπως ο Δεντροφυλλοσκόπος Phylloscopus collybita, με βάρος μόλις 5,6 gr, αλλά και μεγάλα, όπως ο Βουβόκυκνος Cygnus olor, με βάρος 5,75 κιλά! Δακτυλιώθηκαν πουλια με εξωτικά χρώματα, όπως ο Μελισσοφάγος Merops apiaster, αλλά και περισσότερο κοινά (αλλά συνάμα εντυπωσιακά!) όπως ο Σπιτοσπουργίτης Passer domesticus. Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι μαθητές της περιοχής της Αλεξανδρούπολης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την διαδικασία της δακτυλίωσης και να συμμετάσχουν στην απελευθέρωση μερικών πουλιών, γεγονός που συμβάλει στην περαιτέρω ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας της άγριας ζωής.


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές, τόσο από το πρόγραμμα WWF Δαδιάς όσο και από διάφορα σημεία της Ελλάδας, που προσήλθαν στο Δέλτα του εβρου και βοήθησαν στην διεξαγωγή των δακτυλιώσεων. Ελπίζουμε και τα επόμενα χρόνια να σας έχουμε κοντά μας!

ΠΗΓΗ:  http://bloglines.gr/

H αντίδραση της ΚΣΕ για την ΚΥΑ περί ΖΕΠ.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
 ΑΘΗΝΑ 19-3-2012
Αριθ. Πρωτ. 582



Προς:κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου Κοιν.:Υπουργό Περιβάλλοντος,Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

 Θέμα: Ακόμη μια Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για να περιοριστεί  το κυνήγι στην Ελλάδα (Κ.Υ.Α. που αφορά θέσπιση μέτρων, όρων,  διαδικασιών και παρεμβάσεων στις Ζ.Ε.Π.)

Κύριε Υπουργέ,
Για μία ακόμη φορά υπογράψατε μια Απόφαση (Κ.Υ.Α. Η.Π. 8353/276/Ε103/17-2-2012) με την οποία επιβάλλονται αδικαιολόγητες περικοπές της κυνηγετικής δραστηριότητας, επεκτείνοντας την ήδη υφιστάμενη βιομηχανία άχρηστων και δαπανηρών μελετών για 1200 περίπου κατηγορίες αναπτυξιακών δραστηριοτήτων,  σε μια έκταση που καταλαμβάνει το 30% του εθνικού εδάφους!
Στην ουσία παράγονται επιπλέον… αντικίνητρα για μια σειρά  δραστηριοτήτων που αφορούν την πραγματική οικονομία, στην πλέον δύσκολη οικονομική περίοδο που γνώρισε η χώρα μας, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα στην προστασία του περιβάλλοντος
Για μία ακόμη φορά  προχωρήσατε στην υπογραφή μιας Aπόφασης χωρίς… να καταδεχτείτε την απαραίτητη συνεργασία – ή έστω ενημέρωση – με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας, παρότι  επανειλημμένα σας την είχαμε ζητήσει.
Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει το γεγονός ότι,  από το σύνολο των συνεχών καταδικών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για θέματα περιβάλλοντος εναντίον της χώρας μας,  δεν υπάρχει ούτε μια που να αναφέρεται ή να έχει στο επίκεντρο της το κυνήγι. Γιατί και από ποιους αυτό το γεγονός συνεχώς αγνοείται;
Επί της ουσίας, το Υπουργείο σας απλώς εγκατέλειψε την παραγωγή του σχετικού νομοθετικού έργου για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, στις γνωστές αντικυνηγετικές Μ.κ.Ο.
Εκ μέρους των 230.000 κυνηγών της χώρας μας καταγγέλλουμε  ότι, με την υπογραφή νέας Κ.Υ.Α αλλάζει αιφνιδιαστικά η υφιστάμενη νομοθεσία για το κυνήγι, με πληθώρα αυθαίρετων και αδικαιολόγητων  περιορισμών, ενώ καμία Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν υποχρεώνει κάτι τέτοιο!
Πρόκειται για περικοπές και περιορισμούς που δεν υφίστανται σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αγνοούν το πνεύμα του Ευρωπαϊκού δικαίου, και είναι αναντίστοιχες με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
Ειδικότερα:
  • στη νέα Κ.Υ.Α. αναίτια και ατεκμηρίωτα επιβάλλεται απαγόρευση του κυνηγίου της ορεινής πέρδικας σε τρεις Ζ.Ε.Π. έκτασης 580.000 στρεμμάτων, ενώ επιβάλλεται απαγόρευση της θήρας της ασπρομετωπόχηνας σε έκταση 2.400.000 στρεμμάτων στις Ζ.Ε.Π. επτά υγροτόπων της Βόρειας Ελλάδας,  (όπου αποτελούν, αν όχι τους μοναδικούς, σίγουρα τους πιο δημοφιλείς τόπους κυνηγίου του μοναδικού είδους χήνας που επιτρέπεται να κυνηγηθεί στην Ελλάδα).
  •  για πρώτη φορά σε νομικό κείμενο σε όλη την Ευρώπη παρέχεται η υπερεξουσία στον εκάστοτε υπουργό Π.Ε.Κ.Α. για συρρίκνωση της κυνηγετικής δραστηριότητας εντός των Ζ.Ε.Π.,  ψαλιδίζοντας κατά το δοκούν την έναρξη και τη λήξη της θηρευτικής περιόδου, ή τα είδη που επιτρέπεται να θηρευτούν
Καμία από τις  παραπάνω απαγορεύσεις δεν βασίζεται ή συνοδεύεται από επιστημονική μελέτη όπως σαφέστατα ορίζει η Οδηγία 79/409/ΕΟΚ,  απλώς επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά το αυτονόητο:  την απόφαση δηλαδή του Υπουργείου σας να καταργήσει αργά αλλά σταθερά την κυνηγετική δραστηριότητα στη χώρα μας, ξεκινώντας από τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας που εκτείνονται στο 30% του ελληνικού εδάφους.
Στους 230.000 κυνηγούς της χώρας είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι πίσω από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που φέρει την υπογραφή σας, προσπαθούν να κρυφτούν  οι στοχεύσεις, οι επιδιώξεις και τα συμφέροντα συγκεκριμένων Μ.κ.Ο. που επί της ουσίας «προικοδοτούνται» γενναιόδωρα!
Οι τεκμηριωμένες προτάσεις της Κ.Σ.Ε. γνωστοποιήθηκαν κατ’ επανάληψη στους αρμόδιους συνυπογράφοντες από τις αρχές του 2010 και ταυτόχρονα δημοσιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης από τον Οκτώβριο του 2010, αλλά ελάχιστα εισακούστηκαν παρά την αντίθετη διαβεβαίωση όλων των αρμοδίων.

Αντιθέτως, η Κ.Υ.Α. φροντίζει τεχνηέντως να πετύχει σε όφελος ορισμένων το «επιθυμητό αποτέλεσμα» δηλαδή:  κάθε έργο ανάπτυξης, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα, να τίθεται αυτομάτως υπό την αίρεση…και «ομηρία» της έγκρισης μελετών με εξειδικευμένα ορνιθολογικά στοιχεία !!! Σκεφτείτε δηλαδή, ότι για ένα αρτοποιείο για είδη ζαχαροπλαστικής, για συνεργείο αυτοκινήτων, για ένα δίκτυο ύδρευσης και όλα αυτά μέσα σε υπάρχοντα οικισμό, πόλεις και χωριά χρειάζονται μελέτη με ορνιθολογικά στοιχεία! Επίσης για ένα νεκροταφείο 10 στρεμμάτων!

Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, που ο κόσμος δεν ξέρει τι τον περιμένει αύριο, ή πως θα ρυθμίσει τη ζωή του, είναι τουλάχιστον προκλητικός ο τρόπος που πριμοδοτούνται κάποιες Μ.κ.Ο.

Και βέβαια, ποιος έχει το δικαίωμα σ’ αυτήν ακριβώς την εξαιρετικά δύσκολη, έως τραγική, οικονομική συγκυρία να στερεί από την πραγματική οικονομία περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ, που δαπανώνται ετησίως για την κυνηγετική δραστηριότητα;  Είναι ένα ακόμα εύλογο ερώτημα.

κύριε Υπουργέ,
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος σας παρακαλεί για την άμεση τροποποίηση αυτής της Κ.Υ.Α. προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτήσεις της Ε.Ε. για τις Ζ.Ε.Π., χωρίς την κατάργηση του κυνηγίου και την ουσιαστική κατάργηση υλοποίησης εκατοντάδων οικονομικών δραστηριοτήτων.
Σας γνωρίζει επίσης ότι στο μέτρο που δεν θα υπάρξει αναθεώρηση, η Κ.Σ.Ε. θα προχωρήσει σε κάθε ένδικο μέσο για την ακύρωση αυτής της Κ.Υ.Α., όπως το έχει συχνά επιτύχει στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ


Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ