ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

H αντίδραση της ΚΣΕ για την ΚΥΑ περί ΖΕΠ.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
 ΑΘΗΝΑ 19-3-2012
Αριθ. Πρωτ. 582



Προς:κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου Κοιν.:Υπουργό Περιβάλλοντος,Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

 Θέμα: Ακόμη μια Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για να περιοριστεί  το κυνήγι στην Ελλάδα (Κ.Υ.Α. που αφορά θέσπιση μέτρων, όρων,  διαδικασιών και παρεμβάσεων στις Ζ.Ε.Π.)

Κύριε Υπουργέ,
Για μία ακόμη φορά υπογράψατε μια Απόφαση (Κ.Υ.Α. Η.Π. 8353/276/Ε103/17-2-2012) με την οποία επιβάλλονται αδικαιολόγητες περικοπές της κυνηγετικής δραστηριότητας, επεκτείνοντας την ήδη υφιστάμενη βιομηχανία άχρηστων και δαπανηρών μελετών για 1200 περίπου κατηγορίες αναπτυξιακών δραστηριοτήτων,  σε μια έκταση που καταλαμβάνει το 30% του εθνικού εδάφους!
Στην ουσία παράγονται επιπλέον… αντικίνητρα για μια σειρά  δραστηριοτήτων που αφορούν την πραγματική οικονομία, στην πλέον δύσκολη οικονομική περίοδο που γνώρισε η χώρα μας, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα στην προστασία του περιβάλλοντος
Για μία ακόμη φορά  προχωρήσατε στην υπογραφή μιας Aπόφασης χωρίς… να καταδεχτείτε την απαραίτητη συνεργασία – ή έστω ενημέρωση – με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας, παρότι  επανειλημμένα σας την είχαμε ζητήσει.
Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει το γεγονός ότι,  από το σύνολο των συνεχών καταδικών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για θέματα περιβάλλοντος εναντίον της χώρας μας,  δεν υπάρχει ούτε μια που να αναφέρεται ή να έχει στο επίκεντρο της το κυνήγι. Γιατί και από ποιους αυτό το γεγονός συνεχώς αγνοείται;
Επί της ουσίας, το Υπουργείο σας απλώς εγκατέλειψε την παραγωγή του σχετικού νομοθετικού έργου για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, στις γνωστές αντικυνηγετικές Μ.κ.Ο.
Εκ μέρους των 230.000 κυνηγών της χώρας μας καταγγέλλουμε  ότι, με την υπογραφή νέας Κ.Υ.Α αλλάζει αιφνιδιαστικά η υφιστάμενη νομοθεσία για το κυνήγι, με πληθώρα αυθαίρετων και αδικαιολόγητων  περιορισμών, ενώ καμία Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν υποχρεώνει κάτι τέτοιο!
Πρόκειται για περικοπές και περιορισμούς που δεν υφίστανται σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αγνοούν το πνεύμα του Ευρωπαϊκού δικαίου, και είναι αναντίστοιχες με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
Ειδικότερα:
  • στη νέα Κ.Υ.Α. αναίτια και ατεκμηρίωτα επιβάλλεται απαγόρευση του κυνηγίου της ορεινής πέρδικας σε τρεις Ζ.Ε.Π. έκτασης 580.000 στρεμμάτων, ενώ επιβάλλεται απαγόρευση της θήρας της ασπρομετωπόχηνας σε έκταση 2.400.000 στρεμμάτων στις Ζ.Ε.Π. επτά υγροτόπων της Βόρειας Ελλάδας,  (όπου αποτελούν, αν όχι τους μοναδικούς, σίγουρα τους πιο δημοφιλείς τόπους κυνηγίου του μοναδικού είδους χήνας που επιτρέπεται να κυνηγηθεί στην Ελλάδα).
  •  για πρώτη φορά σε νομικό κείμενο σε όλη την Ευρώπη παρέχεται η υπερεξουσία στον εκάστοτε υπουργό Π.Ε.Κ.Α. για συρρίκνωση της κυνηγετικής δραστηριότητας εντός των Ζ.Ε.Π.,  ψαλιδίζοντας κατά το δοκούν την έναρξη και τη λήξη της θηρευτικής περιόδου, ή τα είδη που επιτρέπεται να θηρευτούν
Καμία από τις  παραπάνω απαγορεύσεις δεν βασίζεται ή συνοδεύεται από επιστημονική μελέτη όπως σαφέστατα ορίζει η Οδηγία 79/409/ΕΟΚ,  απλώς επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά το αυτονόητο:  την απόφαση δηλαδή του Υπουργείου σας να καταργήσει αργά αλλά σταθερά την κυνηγετική δραστηριότητα στη χώρα μας, ξεκινώντας από τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας που εκτείνονται στο 30% του ελληνικού εδάφους.
Στους 230.000 κυνηγούς της χώρας είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι πίσω από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που φέρει την υπογραφή σας, προσπαθούν να κρυφτούν  οι στοχεύσεις, οι επιδιώξεις και τα συμφέροντα συγκεκριμένων Μ.κ.Ο. που επί της ουσίας «προικοδοτούνται» γενναιόδωρα!
Οι τεκμηριωμένες προτάσεις της Κ.Σ.Ε. γνωστοποιήθηκαν κατ’ επανάληψη στους αρμόδιους συνυπογράφοντες από τις αρχές του 2010 και ταυτόχρονα δημοσιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης από τον Οκτώβριο του 2010, αλλά ελάχιστα εισακούστηκαν παρά την αντίθετη διαβεβαίωση όλων των αρμοδίων.

Αντιθέτως, η Κ.Υ.Α. φροντίζει τεχνηέντως να πετύχει σε όφελος ορισμένων το «επιθυμητό αποτέλεσμα» δηλαδή:  κάθε έργο ανάπτυξης, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα, να τίθεται αυτομάτως υπό την αίρεση…και «ομηρία» της έγκρισης μελετών με εξειδικευμένα ορνιθολογικά στοιχεία !!! Σκεφτείτε δηλαδή, ότι για ένα αρτοποιείο για είδη ζαχαροπλαστικής, για συνεργείο αυτοκινήτων, για ένα δίκτυο ύδρευσης και όλα αυτά μέσα σε υπάρχοντα οικισμό, πόλεις και χωριά χρειάζονται μελέτη με ορνιθολογικά στοιχεία! Επίσης για ένα νεκροταφείο 10 στρεμμάτων!

Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, που ο κόσμος δεν ξέρει τι τον περιμένει αύριο, ή πως θα ρυθμίσει τη ζωή του, είναι τουλάχιστον προκλητικός ο τρόπος που πριμοδοτούνται κάποιες Μ.κ.Ο.

Και βέβαια, ποιος έχει το δικαίωμα σ’ αυτήν ακριβώς την εξαιρετικά δύσκολη, έως τραγική, οικονομική συγκυρία να στερεί από την πραγματική οικονομία περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ, που δαπανώνται ετησίως για την κυνηγετική δραστηριότητα;  Είναι ένα ακόμα εύλογο ερώτημα.

κύριε Υπουργέ,
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος σας παρακαλεί για την άμεση τροποποίηση αυτής της Κ.Υ.Α. προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτήσεις της Ε.Ε. για τις Ζ.Ε.Π., χωρίς την κατάργηση του κυνηγίου και την ουσιαστική κατάργηση υλοποίησης εκατοντάδων οικονομικών δραστηριοτήτων.
Σας γνωρίζει επίσης ότι στο μέτρο που δεν θα υπάρξει αναθεώρηση, η Κ.Σ.Ε. θα προχωρήσει σε κάθε ένδικο μέσο για την ακύρωση αυτής της Κ.Υ.Α., όπως το έχει συχνά επιτύχει στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ


Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: