ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

3.041 πουλιά δακτυλιώθηκαν στο Δέλτα του Έβρου το 2011!

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου δελτα Έβρου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών διοργανώνει τα τελευταία χρόνια δακτυλιώσεις πουλιών στον υγρότοπο του δελτα Έβρου. Σκοπός της δακτυλίωσης είναι η συλλογή πολύτιμων στοιχείων σχετικά με τη ζωή των άγριων πουλιών και πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τη μετανάστευσή τους και τις περιοχές φωλιάσματος, ανάπαυσης και διαχείμασης, αντίστοιχα.

Συνολικά, για το 2011, δακτυλιώθηκαν 3041 πουλιά από 74 είδη διαφόρων ομάδων πουλιών (Αρπακτικά, Χηνόμορφα, Στρουθιόμορφα, κ.ά). Δακτυλιώθηκαν μικρά πουλιά, όπως ο Δεντροφυλλοσκόπος Phylloscopus collybita, με βάρος μόλις 5,6 gr, αλλά και μεγάλα, όπως ο Βουβόκυκνος Cygnus olor, με βάρος 5,75 κιλά! Δακτυλιώθηκαν πουλια με εξωτικά χρώματα, όπως ο Μελισσοφάγος Merops apiaster, αλλά και περισσότερο κοινά (αλλά συνάμα εντυπωσιακά!) όπως ο Σπιτοσπουργίτης Passer domesticus. Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι μαθητές της περιοχής της Αλεξανδρούπολης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την διαδικασία της δακτυλίωσης και να συμμετάσχουν στην απελευθέρωση μερικών πουλιών, γεγονός που συμβάλει στην περαιτέρω ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας της άγριας ζωής.


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές, τόσο από το πρόγραμμα WWF Δαδιάς όσο και από διάφορα σημεία της Ελλάδας, που προσήλθαν στο Δέλτα του εβρου και βοήθησαν στην διεξαγωγή των δακτυλιώσεων. Ελπίζουμε και τα επόμενα χρόνια να σας έχουμε κοντά μας!

ΠΗΓΗ:  http://bloglines.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: