ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.


Του Νίκου Βασάλου http//kaliakouda.blogspot.com

Συνέχεια ακουσμάτων και παρακουσμάτων μου και η Κύθνος κινείται σε ήρεμους, σχεδόν υποτονικούς, ρυθμούς. Η «αγωνία» του Γιώργη, όπως και κάθε άλλου ανοιχτόμυαλου και φιλόξενου οικοδεσπότη, είναι η, όπως όλα δείχνουν, αναμενόμενη περιορισμένη μετακίνηση κυνηγετικού πληθυσμού για την φετινή χρονιά. Μια μετακίνηση η οποία, εδώ και πολλά χρόνια, δίνει το φιλί της ζωής σε μικρά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας αιτία του πολύπαθου κυνηγίου. 

Για να μην μακρηγορώ και γίνομαι κουραστικός, πάλι (!), οι υπόλοιπες Κυκλάδες ζουν σε καλοκαιρινούς ρυθμούς. Για κάποιους η σεζόν έχει αρχίσει και τα τουριστικά σακίδια κουβαλούν μαζί με τα άπλυτα του κάθε τουρίστα και τις προσδοκίες των επαγγελματιών. Για κάποιους άλλους μάλλον δεν θα αρχίσει ποτέ, αφήνοντας αραχνιασμένους τους μπεζαχτάδες τους κι αυτούς σε ρόλο άυπνου σκοπού στο κατώφλι της πόρτας των καταστημάτων τους.

 Ο τσικνιάς (το στενό πέρασμα ανάμεσα Τήνο - Μύκονο, στο οποίο πάντα επικρατούν έντονοι άνεμοι) παρέμβαλε και σκόρπισε κάποια βασικά λογάκια, τα οποία έφτασαν καθυστερημένα, από σπόντα που λένε, στ’ αυτιά μου. Ο θηροφύλακας στην Τήνο, όντας παρών σε γινόμενο έλεγχο από συνάδελφο του, που βρισκόταν εκεί σε εκτός έδρας υπηρεσία, σε συγγενικό του πρόσωπο, δεν έλαβε θέση όταν κατατέθηκε μήνυση για εκγύμναση σκύλου σε μη ενδεδειγμένο χώρο, η οποία βρίσκεται ήδη στα γραφεία της εισαγγελίας Σύρου. Αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος η οποία έρχεται να αντικρούσει τις φήμες για τα δυο μέτρα και σταθμά που εφαρμόζει και πρέπει να ακουστεί για το σωστό και το δίκαιο. 

Με μια γενική και γρήγορη ματιά θα δούμε ότι λίγο ως πολύ, όλη η κυνηγετική Ελλάδα κινείται σε ρυθμούς ανάλογους του μεγέθους των κατά τόπου συλλόγων, το όραμα και την όρεξη των συμβούλων. Μεγάλα βαπόρια, μεγάλες φουρτούνες και το αντίθετο. Εδώ και καιρό πια, βρίσκεται υπό καθεστώς ΔΝΤ, τρομοκρατίας, αβεβαιότητος και μοιρολατρίας. Κάτι το οποίο τσαλακώνει τον, πάλαι ποτέ, ελεύθερο και αχαλίνωτο χαρακτήρα, το αέρινο και allegro πνεύμα του Έλληνα πολίτη - κυνηγού. 

Κάποιοι που δεν έχουν αισθανθεί και βιώσει τις συγκινήσεις που προσφέρει το κυνήγι, απορούν που εγώ και κάποιες χιλιάδες άλλοι έχουμε την εμμονή και την όρεξη να ασχολούμαστε σε τέτοιους καιρούς, με τέτοιες συγκυρίες ακόμα με δαύτο. Τι να κάνουμε κύριοι; Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι!   

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 13/7/2011      

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν μας αναφέρεις όμως ότι ο συγκεκριμένος "συγγενής" του θηροφύλακα εξακολουθεί να γυμνάζει το σκύλο του πάντα σε περιοχές μη ενδεδειγμένες ???? Γιατί δεν μας αναφερέρεις ότι υπάρχει και δεύτερος "συγγενής" του που κάνει το ίδιο ??? Και στις 2 αυτές περιπτώσεις ο θηροφύλακας απουσιάζει επιδεικτικά και κάποιες κακιές γλώσσες λένε ότι έχει από πριν ενημερωθεί για το που δεν πρέπει να κάνει περιπολία,τις ώρες βέβαια που δεν ασχολείται με την επιχείρησή του !!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Όσο για τον έλεγχο , πρέπει να ξέρεις ότι ο άλλος θηροφύλακας είχε ρητή εντολή από την Ομοσπονδία να μην αναφέρει τίποτα σχετικά με το που θα έκανε έλεγχο,γιατί υπήρχαν υποψίες ότι θα φρόντιζε να ενημερώσει ο θηροφύλακας της Τήνου αυτούς που έπρεπε για να μην βγουν για εκπαίδευση !!!!!
Μάλλον ο βοριάς σκόρπισε τα νέα και ήρθαν μόνο τα μισά στη Σύρο !!!

kaliakouda είπε...

Φίλε μου, ανώνυμε επισκέπτη, μπορώ να καταλάβω την όποια αγανάκτηση νιώθεις και το αίσθημα αδικίας που μπορεί να σε οδήγησε σε τούτα τα δυο σχόλια, γιατί και τα δυο δικά σου πρέπει να’ ναι.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί αναλώνεσαι μόνο σε σχόλια σε ένα blog και δεν υποβάλεις τα παραπονά σου στον σύλλογό σου, που είναι και το αρμόδιο όργανο για να διευθετήσει τις όποιες διαφορές και παρεξηγήσεις.

Αν το έχεις κάνει, θα ήθελα να το γνωρίζουμε όλοι, εγώ και όποιος άλλος μπαίνει και διαβάζει, όπως και την απάντηση που τυχών έλαβες.

Αλήθεια, στον ίδιο τον θηροφύλακα έχεις μιλήσει; Απ’ ότι ξέρω οι θηροφύλακες, εκτός κάποιων λίγων εξαιρέσεων, είναι όλοι τους συζητήσιμοι. Ο δικός σας δεν είναι;

Ανώνυμος είπε...

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις ????
Ο θηροφύλακας του νησιού μου μόνο συζητήσιμος δεν είναι. Ξέρω περίπτωση (μου έχουν πει),ότι απείλησε τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου μας,αν δεν σταματήσει να ασχολείται μαζί του και με το κατά πόσο εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του,θα τον "κυνηγήσει" στα επαγγελματικά και στα οικογενειακά του θέματα !!!!!
Όσο για το καινούριο Δ.Σ., είναι όλοι τους νέα παιδιά και σίγουρα δεν έχουν μάθει ακόμη καλά τι "καπνό φουμάρει" !!
Αν τώρα σε ενοχλεί το ότι αναλώνομαι σε σχόλια εδώ,συγνώμη δεν θα επαναληφθεί.

kaliakouda είπε...

Φόρα πήρες φίλε μου και δεν είναι καλό! Δεν είπα ότι με ενοχλούν τα σχόλια σου, κάθε άλλο μάλιστα. Χαρά και τιμή μου που ασχολούνται κάποιοι, έστω και ανώνυμα, με αυτά που γράφω. Απόδειξη αυτού, η δημοσίευση των σχόλιών σου!

Τώρα αυτά που γράφεις περί απειλών, ξέρω ότι ο Φαράκλας δεν είναι μαλακό καρύδι και δεν τρομάζει με τέτοια. Όσο για τους καινούργιους στον σύλλογο, ίσως μια επώνυμη επιστολή, ή μια παρουσία σε ένα συμβούλιο με εμπεριστατωμένες απόψεις και αποδείξεις να τους βοηθούσε να μάθουν, τόσο αυτούς, όσο και την ΚΟΣΕ!