ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Χρειάζεται κανείς την Γιαννούλα;


Ήρθε κι έκατσε κοντά μου κρατώντας μια μαγκούρα! Την άφησε στο πλάι μιλώντας της «Κάτσε Γιαννούλα μ' και συ, να ξαποστάσεις» είπε. Η μια κουβέντα έφερε την άλλη και κατάφερα να αλλάξω το επίκεντρο της, φέρνοντας στο προσκήνιο…την Γιαννούλα!

«Γιατί μπάρμπα λες Γιαννούλα την μαγκούρα;» Ρώτησα. Εκείνος έριξε μια ματιά στο άψυχο ξύλο, του έκλεισε το μάτι πονηρά και άρχησε την ιστορία.
«Πάνε χρόνια πολλά, όταν κάποιος νέος από το χωριό, θέλησε να παντρευτεί μια όμορφη κόρη σαν τα κρύα τα νερά. Ήταν όμως τεμπέλα κι ανεπρόκοπη και ο πατέρας του, προσπαθούσε να του αλλάξει γνώμη. Δεν θα δεις χαΐρι από δαύτην, του έλεγε. Εγώ την θέλω και θα την πάρω. Έχω τον τρόπο να την στρώσω.

Η κοπέλα λεγόταν Γιαννούλα. Το πρώτο πρωινό, όντας παντρεμένοι, πριν φύγει για τα χωράφια ο άντρας της, αφού την φίλησε, την ρώτησε τι φαγητό θα του ετοίμαζε. «Θα δούμε» απάντησε εκείνη χωρίς πολύ όρεξη. Το βράδυ ήρθε και μαζί του, έφερε και τον κουρασμένο νέο πεινασμένο και βρώμικο. Του κάκου έψαξε εκείνος για να ρίξει κάτι στο άδειο του στομάχι. «Βαριόμουν» του απάντησε εκείνη όταν την ρώτησε γιατί δεν είχε μαγειρέψει.

Φεύγοντας το άλλο πρωί, έβαλε μια τέτοια μαγκούρα πίσω από την πόρτα, λέγοντας της ότι το βράδυ που θα γυρνούσε, ήθελε φασολάδα και τηγανητά αυγά. Η απορία της γυναίκας του ήταν μεγάλη και τον ρώτησε τι ήθελε αυτό το ξύλο μέσα στο σπίτι.
«Γυναίκα αυτή είναι η Γιαννούλα και θα σε βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού» αποκρίθηκε αυτός με σοβαρό ύφος.

Εκείνη έμεινε όλη μέρα να κοιτά την Γιαννούλα, περιμένοντας να κάνει τις δουλειές και να μαγειρέψει το φαγητό. Το βράδυ ούτε φασολάδα, ούτε αυγά! Παίρνει λοιπόν εκείνος την μαγκούρα και αρχίζει να κοπανά την γυναίκα του στην πλάτη. «Μην με βαράς άντρα μου πονώ» του φώναζε κλαίγοντας αυτή. «Δεν σε βαρώ εγώ η Γιαννούλα σε χτυπάει» της έλεγε αυτός. Το επόμενο βράδυ ο νέος βρήκε και καθαρά ρούχα και ζεστό φαγητό να τον περιμένουν. «Μπράβο βρε Γιαννούλα» είπε στην μαγκούρα. «Όχι άντρα μου, εγώ τα έφτιαξα! Αυτή όλη την μέρα καθόταν στην γωνιά όπως την άφησες, μια τεμπέλα και μισή. Να την βγάλεις από το σπίτι, δεν κάνει τίποτα!» του είπε.

Για όλους εσάς που έχετε κατά νου κάποιους που θέλουν λίγη βοήθεια από την Γιαννούλα, η μαγκούρα είναι φτιαγμένη από Κρανιά και θα την βρείτε σε ολόκληρη την Ελλάδα! «Τα σίδερα λυγίζουν, η Γιαννούλα δεν θα σπάσει ποτέ» μου είπε ο μπάρμπας εμπιστευτικά, σφίγγοντας μου το χέρι.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου "ΚΥΝΗΓΙ" στις 19/1/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: