ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.

Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com


Χρόνια τώρα, η αναμονή του ροδαλού ήλιου πριν χωριστούμε και ξεκινήσει η πορεία του καθενός μας για να συναντήσει και ζήσει το κυνηγετικό του πεπρωμένο, ήταν η αιτία άπειρων συζητήσεων με επίκεντρο τι άλλο; - το κυνήγι-, επιτυχημένες ή όχι κυνηγετικές εξορμήσεις, σοβαρές ή αστείες στιγμές που, αν μη τι άλλο, έκαναν τους παρόντες να χαλαρώνουν.

Αφαιρούσαν χρόνια από τα κουρασμένα πόδια των μεγαλύτερων και προσθέτανε εμπειρίες στους νεότερους με έναν μαγικό, μοναδικό τρόπο. Η πρωινή κουβέντα, ο καφές, τα πειράγματα και η χαλάρωση είναι, κατά το ήμισυ, η αιτία που χιλιάδες κοσμάκη παίρνει τα βουνά από τότε που το κυνήγι σταμάτησε να ασκείται για βιοποριστικούς αποκλειστικά λόγους.

Η άλλη μισή, είναι η χαρά της επαφής με την φύση και της κάρπωσης. Το οξυγόνο που γεμίζει τα πνευμόνια μας. Το άρωμα του θυμαριού και του φασκόμηλου που πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα, μόλις τα παρασύρει το βήμα μας. Οι μυρωδιές και οι γεύσεις που γεμίζουν τον ουρανίσκο μας, όταν γευόμαστε τα καλομεγειρεμένα θηράματα που κατέληξαν στο πιάτο μας.

Εδώ και μήνες, λοιπόν, το σκηνικό έχει αλλάξει. Το ξημέρωμα στην Γαλανή, περιμένοντας τα περάσματα της τσίχλας, με βρίσκει να βλέπω λατρεμένες εικόνες, αλλά με διαφορετικά, ενοχλητικά και δυσοίωνα για το μέλλον σχόλια.

Οι ιστορίες για περάσματα, καρτέρια, ντουφεκιές και φέρμες, έχουν δώσει την θέση τους στην οικονομική κρίση, τις επιπτώσεις στην τσέπη του καθενός μας και την ξετσιπωσιά των πολιτικών ταγών μας.

Το ανοικτό Perazzi στον ώμο του ψηλού Μάκη, με φόντο τις φίδες, δεν ταιριάζει με το αντικείμενο συζήτησης. Μοιάζει με συνοικέσιο ανάμεσα σε μια πανέμορφη κοπέλα και ένος υπέργηρου με πλισέ πρόσωπο. Αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ατυχής έκβαση μιας κατάστασης, αλλά με βιασμό των συναισθημάτων μας και ψυχολογικό καταναγκασμό.

Σας μισώ βρε κατεργάρηδες! Σας μισώ γιατί εκτός από το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, καταφέρατε να μαγαρίσετε το παρόν, την φαντασία μας, τα όνειρα μας και αυτή την ολιγόωρη απόδραση από την σκληρή καθημερινότητά μας. Θα σας τιμωρήσω!(;)

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 26/10/2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: