ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και κυνηγών στην Κύπρο.


Δέκα πολίτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής που σημειώθηκε μεταξύ κατοίκων του χωριού Αγ.Θεοδώρου Λάρνακας και αστυνομικών.Τα επεισόδια ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την πάταξη της λαθροθηρίας και ιδιαίτερα της παράνομης παγίδευσης αμπελοπουλιών.Το αμπελοπούλι, επιστημονικό όνομα Συλβία η μελανοκέφαλος, είναι αποδημητικό πουλί, που χρησιμοποιεί την Κύπρο ως σταθμό στο ταξίδι του από την Ευρώπη στα πιο θερμά κλίματα της Αφρικής.

Οι Κύπριοι λατρεύουν το αμπελοπούλι, επειδή θεωρείται ένας από τους πλέον εξεζητημένους μεζέδες. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υιοθετήσει τη Συνθήκη της Βέρνης, που απαγορεύει το κυνήγι αμπελοπουλιών, και η Κυπριακή κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από την Ε.Ε. να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία.Άνδρες του Ταμείου Θήρας και της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης της Αστυνομίας (ΜΜΑΔ) διεξήγαγαν επιχείρηση, με στόχο να εντοπίσουν ξόβεργα ή δίκτυα που στήνονται για την παγίδευση των πουλιών.Η Αστυνομία πήγε στο χωριό Άγ.Θεόδωρος έχοντας δεκάδες εντάλματα για έρευνες σε υποστατικά, εστιατόρια και οικίες.

Στις έρευνες αντέδρασαν οι κάτοικοι οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού. Τα πνεύματα οξύνθηκαν και μεγάλος αριθμός κατοίκων επιτέθηκε αρχικά, λεκτικά κατά της Αστυνομίας και στη συνέχεια σημειώθηκαν συμπλοκές σώμα με σώμα. Η ΜΜΑΔ έκανε χρήση βίας με γκλοπ για να διαλύσει το πλήθος.Κάτοικοι του Αγ.Θεοδώρου κατηγόρησαν την Αστυνομία ότι χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία, πάρα την ειρηνική, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, διαμαρτυρία τους. Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 6 ατόμων.

Από τις έρευνες της Αστυνομίας σε 7 οικίες και 2 εστιατόρια στον Άγ.Θεόδωρο, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν: 1213 αμπελοπούλια, 352 ξόβεργα, 13 δίχτυα, 1 αεροβόλο χωρίς τα νόμιμα έντυπα και ένα κυνηγετικό όπλο.Στο πλαίσιο της επιχείρησης, η Αστυνομία διενήργησε έρευνες και στο χωριό Χοιροκιτία, όπου κατασχέθηκαν συνολικά σχεδόν 2.500 αμπελοπούλια.

ΠΗΓΗ: http://karteri.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: