ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.


Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

«Το γοργόν και χάριν έχει», «Όποιος βιάζεται σκοντάφτει». Αυτές είναι δυο Ελληνικές παροιμίες που, το δίχως άλλο, έχουν χαρακτηριστεί ως αντικρουόμενες. Είναι αυτές που δικαίως του λόγου, βασανίζουν την σκέψη όλων αυτών που θέλουν να προσφέρουν, αλλά θέλουν να το κάνουν σωστά, ή, με σωστό και δη έννομο τρόπο. Ενδεχομένως να υπερτερούν κάποιες ενοχές, απόρροια της απειρίας τους. 

Διστάζουν να κάνουν την όποια κίνηση, μην τύχει και βγουν offside! Βέβαια όλα αυτά τα συναισθήματα και οι φοβίες, δεν θα μπορούσαν να κοσμούν τον ψυχικό κόσμο ενός ξετσίπωτου. Ενός πονηρά και υστερόβουλα σκεπτόμενου ατόμου. Καλό θα είναι να παντρέψετε αυτές τις δυο παροιμίες και να βγάλετε μια που να εμπεριέχει και τις δυο. Τι θα λέγατε για το «Το γοργόν και χάριν έχει αν προσέξει μην σκοντάψει»; Καλό συστατικό ενός χαρακτήρα η καρτερικότητα, αλλά μην φάμε και τα νιάτα μας στο περίμενε κιόλας!  

Νηφαλιότητα, τόλμη και κουράγιο θέλει παίδες. Διψά ο κόσμος, δώστε του να πιει. Δώστε του έργα απλά, έργα υποδομής. Έργα που θα τον κάνουν να νοιώσει ότι κάποιος τον σκέφτεται, τον καταλαβαίνει. Όταν λέω έργα, δεν αναφέρομαι απαραίτητα σε τούβλα και λάσπες. Έργο υποδομής μπορεί να χαρακτηριστεί και η συχνότερη επαφή μεταξύ των μελών. Έργο υποδομής είναι να δρα το Δ.Σ. υλοποιώντας ιδέες και αιτήματα των απλών «θνητών». Έτσι γράφεται η ιστορία. Έτσι σφίγγουν οι δεσμοί. Έτσι δεν μένεις μόνος. Έτσι νοιώθεις χρήσιμος. Έτσι γίνεσαι ανταποδοτικός. Θεμέλιος λίθος της ομοψυχίας των μελών η επαφή, η ανταλλαγή ιδεών και η εκ βαθέων συζήτηση και ανάλυση των προβλημάτων και των στόχων. 

Ύστατη, αλλά βασική θέση στην σύνθεση ενός Δ.Σ. είναι αυτή του απλού μέλους, του απλού κυνηγού. Αυτού που πληρώνει και δικαίως καρτερά. Αρπάξτε τον εξάντα και βάλτε πλώρη για την εκπλήρωση των αιτημάτων των μελών σας. Ανοίξτε τ’ αυτιά σας και ακούστε τα μέλη σας. Στο τέλος της 2ετιας, θα είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά που θα έχουμε κάνει όλοι μαζί.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 27/4/11

Δεν υπάρχουν σχόλια: