ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.


 Του Νίκου Βασάλου http//kaliakouda.blogspot.com

Η περίοδος είναι νεκρή. Δεν έχει κυνήγι, δεν έχει ειδήσεις. Ποιος τα λέει αυτά καλέ; Το κυνήγι δεν σταματά ποτέ. Κυνήγι δεν σημαίνει μόνο όπλο, βουνό και μυρωδιά καμένου μπαρουτιού. Κυνήγι είναι μια σειρά από αναρίθμητες ενέργειες που η ολοκλήρωση όλων αυτών, η πεμπτουσία να πούμε, είναι η ολιγόωρη παραμονή μας στο βουνό και η πολυπόθητη συνάντηση με το θήραμα, αν και όποτε. 

Οι Κυκλάδες για παράδειγμα, σκέτη κυψέλη. Κάθε βράδυ δεν μπορώ να κοιμηθώ από τον βόμβο! Στα μεγάλα αστικά κέντρα τον λένε θόρυβο της πόλης. Εδώ στο χάος των περικυκλωμένων βράχων απ’ τα κρυστάλλινα νερά, στην μέση της ηρεμίας, ακούγεται ακόμα και το τρίξιμο των κρεβατιών μας όταν αλλάζουμε πλευρό την νύχτα! Οι χτύποι της καρδιάς κάποιων που προσμένουν την έναρξη. 

Ακούγονται τα αστραπόβροντα της Άνδρου που, όπως όλα δείχνουν, θα πνιγεί από την μπόρα που φέρνουν τα μαύρα νεροκάπουλα. Ακούω από την Τήνο κάποιους να παραμιλάνε με τον θηροφύλακα του νησιού, ότι τάχα μου έχει δυο μέτρα, δυο σταθμά και μπόλικο τραχανά απλωμένο. Κάποιους άλλους να χαίρονται για τον νέο πρόεδρο, τον νεότερο της ομοσπονδίας μας που, σαν νέος κι αυτός, έχει εγωισμό και προσπαθεί να τα ξεκεφαλώσει μόνος του, παραμερίζοντας την πείρα των παλαιών. 

Μπορεί κάποιους να τους αποστρέφει, αλλά εγώ το χαίρομαι. Δείχνει πυγμή, θάρρος και θέληση. Ακούγεται η ευχαρίστηση του Στέφανου από την Μύκονο, που νέα άτομα με όρεξη ανέλαβαν τον σύλλογο τους και θα μπορέσει κι αυτός να είναι μόνο θηροφύλακας και αρωγός των προσπαθειών τους. 

Η Σύρα λόγω μηδενικής απόστασης με ξεκουφαίνει! Τα περδικόπουλα κακαρίζουν ευχαριστημένα κι ακούγονται πολύ τα αφιλότιμα, είναι πολλά βλέπεις! Στις ποτίστρες κυλά καθαρό νερό. Βρήκαν και το κλειδί κι άνοιξαν τα σεντούκια της ΚΟΣΕ κι έτσι, μα την Άρτεμη, μου ‘ρχεται να κάνω αίτημα στον Δήμαρχο για να μετονομάσουν το νησί. Να προσθέσουν, χατίρι του συλλόγου μας, άλλο ένα συνθετικό κι από σκέτη Σύρα να την λέμε Σύρα κι αράξαμε! Αφού η γαλήνη έκανε, μετά από μια 3ετια σχεδόν, σπίτι της τα γραφεία του συλλόγου μας. 

Οι φουρτούνες βέβαια δεν θα λείψουν ποτέ κι από κανέναν, αλλά όπως λέει η παροιμία ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται. Συνεχίζεται… 

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 6/7/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: