ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Τι θα γίνει τελικά;

Στο Ευρωκοινοβούλιο η άρση απαγόρευσης του κυνηγιού στον Αμβρακικό.

 Το ζήτημα πρόσφατων μεθοδεύσεων για άρση απαγόρευσης του κυνηγιού στον πυρήνα της διεθνούς σημασίας προστατευόμενης περιοχής του Αμβρακικού Κόλπου φέρνουν στην Ευρωβουλή οι Οικολόγοι Πράσινοι, με ερώτηση του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται η αμφισβητούμενη νομιμότητα των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (2607/9-9-2011 και 2078/9-9-2011), οι οποίες βασίστηκαν σε ατεκμηρίωτες προτάσεις τοπικών Δασαρχείων και προβλέπουν να επιτρέπεται η θήρα σε περίπου 12% του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού, όπου απαγορεύεται από το 1990.

Επιδεινώνονται έτσι οι ισχύοντες όροι προστασίας (με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 11989 – ΦΕΚ Δ’ 123/21-03-2008) και καταστρατηγείται το θεσμικό πλαίσιο του νόμου 3937/2011, το οποίο προβλέπει ότι αρμοδιότητα για τον καθορισμό χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός των Εθνικών Πάρκων έχει μόνο το ΥΠΕΚΑ.

Επίσης, τονίζεται ότι η καθυστέρηση τόσο της ανάκλησης των επίμαχων αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσο και της έκδοσης απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος για απαγόρευση της θήρας έχουν δημιουργήσει σοβαρό νομικό κενό στην προστασία της περιοχής.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά, λοιπόν, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι μέτρα σκοπεύει να πάρει, ώστε να αποφευχθεί σκόπιμη όχληση και εκ λάθους θανάτωση προστατευόμενων ειδών της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ σε αυτή την περιοχή διεθνούς σημασίας.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: