ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Kυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.

Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

Δεν ξέρω πως ν’ αρχίσω! Ούτε πώς να τελειώσω ξέρω. Τόσο μεγάλη ντροπή νιώθω!

Φωνάζουμε, βρίζουμε και ρίχνουμε πέτρα αναθέματος στις οργανώσεις μας, που δεν μπορούν να μας κρατούν ενήμερους. Κατακρίνουμε τους πιτσιρικάδες που δεν έχουν μυαλό και δεν ξέρουν να διαχειριστούν σωστά το δώρο της φύσης που μας έκανε ο θεός. 

Οραματιζόμαστε σχολειά για τους νέους, για να μάθουν να περπατούν σωστά εκεί έξω έτσι ώστε, να μπορούν να χαρούν αυτό που βλέπουν, ακούν και μυρίζουν. Να γεύονται με ρέγουλα, όχι λαίμαργα, τους καρπούς της φύσης. Αυτοί οι νέοι, οι άπειροι, οι λάθος, λοξά και θερμά σκεπτόμενοι. Πόσο υποκριτές είμαστε και φαύλοι!

60 χρόνια πέρασαν και άφησαν στα μαλλιά του χιόνια. Ρυτίδες στο μέτωπο και κούραση στα πόδια. Ο λύκος και αν γέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε η γνώμη του άλλαξε μήτε η κεφαλή του!
Το σωστό και το λάθος το’ χουμε όλοι μέσα μας. Απλά παίζει ρόλο, προφανώς, τι θα τραβήξουμε στον κλήρο να ακολουθούμε μια ζωή.

Μάρτυρας έγινα αυτόπτης, την περασμένη βδομάδα, σε έναν φόνο! Κυνηγός σκότωσε κυνηγό για το απόλυτο τίποτα. Κανείς δεν πείραξε κανέναν. Ο ένας κυνηγούσε με τουφέκι κι ο άλλος με τα νύχια, το ράμφος και τα φτερά του. Απλά ο φτερωτός νόμισε, προς στιγμής, ότι μια καλημέρα από κοντά στον συνάδελφο, δεν θα έβλαπτε. Ο άλλος, το όρθιο αρπακτικό, του απάντησε με καυτό μολύβι. 

Στα Ρέβεντα, στον Τράχηλα, στης Σύρας τα βουνά, ξάπλωσε το γεράκι γιατί, τάχα μου, κάνουν ζημιές είπε. Ποιο σχολείο, ποια βιβλία, ποια σεμινάρια και ποιες ημερίδες θα μάθουν, μετά από 60 χρόνια, σ’ αυτόν τον γεροξεφτίλα ότι τα γεράκια δεν είναι θηρεύσιμα; Κι αν πρέπει να κάτσει στα θρανία ένας «δάσκαλος», οι μαθητές του τι θα μάθουν;

Ποιος θηροφύλακας, ποιος δασικός υπάλληλος και ποιος εισαγγελέας είναι σε θέση να δώσει την ποινή του θανάτου που του πρέπει; Ο ένας κρατούσε τον άλλον στην παρέα, για να μην γίνει το κακό, γιατί κρατούσαμε τουφέκια. 

Γύρισα την πλάτη κι έφυγα, για να μην βλέπω το κόκκινο χρώμα της ντροπής στο ένοχο πρόσωπό του. Έκανα τον σταυρό μου και παρακάλεσα την Άρτεμη να μην τον ξαναδώ μπροστά μου, αφού ο Θεός δεν θέλησε να του κόψει τα χέρια!

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 9/11/2011.   

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και μετα απο 1-2 ωριτσες ο ''κυνηγαράς'' θα παει να πιει το κρασακι του σε γνωστο κυνηγετικο στεκι σαν να μην τρεχει τιποτα.Ουτε ιερο ουτε οσιο !!!

Ανώνυμος είπε...

Αφου ολοι ησασταν μπροστα,εχετε και εσεισ μεριδιο στην λαθροθηρια.γιατι απο οτι ξερω του τα ψαλατε,αλλα μεχρι εκει

zoyzoy είπε...

Φαίνεται δεν πήρε καμιά τσίχλα ο κυνηγός και θέλησε ν'αποδείξει μ'αυτό τα προσόντα του στο σημάδι!

Και μη πείτε ότι δεν χαιρόσαστε κυνήγι αυτή την εποχή γιατί θα'στε και αχάριστοι:))

cazador είπε...

Το μόνο ελαφρυντικό του εν λόγο "κύριου" είναι ότι δεν έχει σώας τας φρένας.Τι να πει κανεις ρε φίλε,ξέρεις πόσοι τέτοιοι κυκλοφορούν αναμεσά μας;; Δυστυχώς απο μαλάκες αυτή η χώρα δεν έπασχε ποτέ.

kaliakouda είπε...

Το γεγονός ότι μετά πήγε για καφέ ή κρασάκι δεν λέει τίποτα φίλε μου. Φαντάσου ότι κάποιοι άλλοι στο παρελθόν, μετά τον φόνο ανθρώπων πήγαν για ύπνο! Αυτό δείχνει συνειδησιακή σύγχυση.

Κουμπάρα έχεις δίκιο. Πολλά τα θηράματα σε σχέση με το καλοκαίρι που τα βλέπαμε με το κιάλι. Δεν είναι θέμα απωθημένων, για να σπάσεις την ησυχία της ακοπίας. Πολύ απλά είναι αυτό που λέει ο cazador. Είναι θέμα ΜΑΛΑΚΙΑΣ!

Εσένα φίλε μου Ανώνυμε σε άφησα για το τέλος, γιατί αυτό που λες είναι μια μεγάλη αλήθεια. Συνένοχοι OK συμφωνώ, γιατί αφήσαμε έναν οπλοφόρο ατιμώρητο. Ελεύθερο ένα άτομο, κακό διαφημιστή του κυνηγετικού ιδεώδους. Έναν κακό συνεχιστή της φαμίλιας μας.

Ομολογώ ότι το μετανιώνω ακόμα που δεν έκανα αυτό που έπρεπε. Γιατί όμως να είμαι ΠΑΛΙ εγώ αυτός που θα «δώσει» έναν από δαύτους; Προσωπικά μου αρκούν τα κοσμητικά επίθετα που μου έχουν προσάψει μέχρι τώρα, για το μεγάλο στόμα που έχω και την κακιά συνήθεια να μην σκεπάζω τα σκατά όπως οι γάτες. Τα ξέρεις άλλωστε, τα ακούς, ίσως και να τα λες.
Εξάλλου, δεν είμαι εγώ ο αναμάρτητος που θα σηκώσει την πρώτη πέτρα. Έχω κάνει λάθη και ελπίζω ότι έμαθα για λογαριασμό μου αρκετά.

Βαδίζω αλλιώς και σκέπτομαι 180 μοίρες διαφορετικά. Κάνω αυτό που νομίζω ότι αφήνει λιγότερα ίχνη πίσω μου και είμαι εντάξει με την συνείδησή μου. Μην ξεχνάς ότι ελεγκτικά όργανα, που έχουν όλο το ελεύθερο, εφαρμόζουν το «Κάλλιο χίλιες παραινέσεις», εγώ γιατί να κάνω άλλα;

Εδώ ζούμε ιστορικές στιγμές με μεγαλοστελέχη του συλλόγου, που υποστηρίζουν λάθρες πρακτικές και τακτικές, πουλώντας εκδούλευση για έναν σταυρό κι εσύ μου λες δεν σου γράφω;

Είμαστε ακόμα ανώριμοι, δυστυχώς, για να δεχτούμε σαν κοινωνία την αυτοτιμωρία. Αυτό δικαιολογεί και την ύπαρξη της θηροφυλακής και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που προσμετρά το σώμα.

Εσύ δεν έτυχε ποτέ να δεις κάτι ανάλογο και να το κάνεις γαργάρα; Ας σύρει άλλος τον χορό και, σου δίνω τον λόγο μου, θα είμαι ο δεύτερος! Δεν φοβάμαι,
κουράστηκα!!!

Σας ευχαριστώ όλους σας.