ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.

Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

Είναι κάποιες φορές, αν όχι πολλές, που απορεί κανείς με την νομοθεσία, τους νομοθέτες και τα όργανα που περιφρουρούν τους νόμους και φροντίζουν για την εφαρμογή τους. Ακόμα, άξιο απορίας είναι το διφορούμενο των νόμων και η επιλεκτική εφαρμογή τους.
   
Να σου δώσω να καταλάβεις, απαγορεύεται η χρήση κραχτών στο βουνό για την άσκηση θήρας, αλλά επιτρέπεται η πώληση (;). Βέβαια μπορεί τώρα κάποιος να πει ότι εγώ θέλω να πάρω έναν κράχτη, να τον βάλω στην κουζίνα μου και κάνοντας δουλειές, να ακούω την τσίχλα, ας πούμε, ή το ορτύκι! Μπορεί να πει ότι άλλο θέλει σαν δικαιολογία, αλλά το θέμα είναι ότι όλα αυτά υποτιμούν πρώτα το μυαλό που άφησε αυτά τα «παραθυράκια» και μετά εκείνο όλων αυτών που τα επικαλούνται, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. 

Είμαστε, παρέα με άλλα κράτη, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά μόνο η Ελλάδα, μάλλον, μάχεται μέχρι τέλους για την σύλληψη κραχτών, την στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι κράχτες ανοίγουν θέσεις εργασίας και είναι η αιτία που πολύ μεγάλα ποσά κάθε χρόνο μεταφέρονται εκτός συνόρων. Ευρώπη δυο ταχυτήτων και στο κυνήγι; Λαθροθήρας ο Έλληνας και νόμιμος ο άλλος;     
   
Περιπλανώμενος στον αχανή κόσμο του διαδικτύου, επισκέφτηκα ένα «μαγαζί» on line πώλησης αγαθών το οποίο βρίσκεται, αν όχι στην πρώτη, σε μια από τις πρώτες θέσεις του χώρου. Έμεινα με το στόμα ανοικτό, όταν η μηχανή αναζήτησης προϊόντων μου σερβίρισε, αφειδώς, κράχτη μίμησης 117 φωνών σε χαμηλή τιμή και δελεαστικό δώρο τα έξοδα αποστολής! Η χώρα η οποία δραστηριοποιείται ο έμπορος ήταν η Κύπρος, της οποίας το ταμείο θήρας φαντάζει ένα από τα πλέον λειτουργικά και «προχωρημένα», με ανανεώσεις αδειών μέσω διαδικτύου κτλ. 

Εύλογα δημιουργούνται τα ερωτήματα στον καθένα, έννομο ή παράνομο Έλληνα κυνηγό, αν εκεί είναι παράνομοι οι κράχτες και αν είναι, γιατί επιτρέπεται η πώληση. Τι γίνεται βρε παιδιά; Γύρω τριγύρω είναι αργία και στην Ελλάδα, μονίμως, εργάσιμη; Είναι ή δεν είναι διαχειριστικό λάθος η χρήση του κράχτη; Γιατί κάθε χρόνο τότε, εκτός των άλλων εξόδων, χαλάμε και πετρέλαιο σε εκσκαφείς για να τους πατάμε με μανία; 

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 30/11/2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: