ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Οι Συριανοί τιμούν τον Αγιο Ευστάθιο.

Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

Με μεγάλη θρησκευτική αλλά και κυνηγετική παράδοση, η Σύρος είναι ιδανικός τόπος για την γιορτή του Αγίου Ευσταθίου, προστάτη των κυνηγών. Ετσι, ο τοπικός δραστήριος Κυνηγετικός Σύλλογος οργάνωσε τη γιορτή του, πού αλλού, βέβαια, από το εκκλησάκι των κυνηγών!

Με ιδιαίτερη κατάνυξη κι επιτυχία, και εφέτος, γιόρτασε ο κυνηγετικός σύλλογος της Σύρας την ημέρα του Αγίου Ευσταθίου, προστάτη του κυνηγίου και των απανταχού κυνηγών.
 Συγκεκριμένα, διοργανώθηκε ένα διήμερο εκδήλωσης λατρείας στην χάρη του Αγίου και προστάτη της αγαπημένης μας δραστηριότητας, κατά το οποίο την πρώτη μέρα 22ας Σεπτεμβρίου το απόγευμα ετελέσθει εσπερινός και την επόμενη το πρωί, ο Όρθος και Αρχιερατική Θεία λειτουργία.
Ο εορτασμός έκλεισε με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ ανάπαυσης των ψυχών όλων των αποβιωσάντων μελών του συλλόγου.

Φυσικά το όλο γεγονός δεν θα μπορούσε να λάβει χώρα αλλού, εκτός από το εκκλησάκι της Παναγίας της Οδηγήτριας ή Παναγίας των κυνηγών. Ένα παρεκκλήσι που αναστηλώθηκε με πρωτοβουλία του συλλόγου της Σύρου, την αρωγή της Ιεράς Μητρόπολης και πλήθος προσφορών μελών του συλλόγου και πιστών.

Ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’ εξήρε το έργο του συλλόγου του νησιού και ευχαρίστησε τον πρόεδρο κ. Ροδίτη Γιώργο για την στήριξη που παρέχει στην Μητρόπολη σε φιλανθρωπικές της δράσεις. Ο πρόεδρος με την σειρά του απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον Σεβασμιώτατο εις μνήμην της πρώτης Αρχιερατικής του λειτουργίας που πραγματοποίησε στο παρεκκλήσι.

Σε δήλωσή του ο εφημέριος π. Χάλαρης Αντώνης, γνωστός για το κυνηγετικό του πάθος, είπε ότι υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της εκκλησίας και του συλλόγου:
«Ο σύλλογος είναι μέσα στην εκκλησία και η εκκλησία μέσα στον σύλλογο. Ξέρετε πόσα τηλέφωνα έχω δεχθεί κατά καιρούς από άλλους ιερωμένους, συνάδελφους κυνηγούς, οι οποίοι «ζηλεύουν» την σχέση που έχει ο σύλλογος μας με την εκκλησία δίνοντας μου συγχαρητήρια γι’ αυτό;»

Για την ιστορία, σύλλογος της Σύρας κατά το παρελθόν, επί προεδρίας του κ. Κώστα Βαμβακούση, έχει τιμηθεί από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου με το μετάλλιο της Αγίας Μεθοδίας. Κάτι το οποίο είναι άλλη μια πανελλαδική πρωτιά, αφού δεν έχει ξανατύχει άλλος σύλλογος ανά την επικράτεια τέτοιας ανάλογης τιμής.

Μετά τον εορτασμό ακολούθησε κέρασμα στους παρευρισκομένους, κουβεντούλα και ζεστά χαμόγελα, που, σε συνδυασμό με τα τσίπουρα και τις μαστίχες, ζέσταναν την φθηνοπορινή δροσερή ατμόσφαιρα. 




Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 3/10/2012.

2 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Τι κρίμα, το επισκεφτήκαμε την παραμονή το εκκλησάκι στον εσπερινό και ούτε άρτος δεν μοιράστηκε:))

Πάντως είναι πανέμορφο και με υπέροχη θέα!

Καλό μήνα εύχομαι!

kaliakouda είπε...

Συγνώμη Ελένη για την καθυστέρηση, αλλά τις τελευταίες μέρες έχω ένα θεματάκι με τα mail μου...

Όντως ο εσπερινός ήταν "φτωχός", την επόμενη μέρα μοιράστηκε ο άρτος και...τα θεάματα!!!

Και του χρόνου να είσαστε καλά να ξαναπάτε.

Καλό μήνα.