ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013

Πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας! PART 2


 
Η αιτία που επανέρχομαι στο θέμα, είναι ένα σχόλιο που ήρθε στο mail του blog από κάποιον καλοπροαίρετο, Ανώνυμο επισκέπτη και τον ευχαριστώ πολύ τόσο για την διευκρίνηση και την αποσαφήνιση του γεγονότος, όσο και για την ευκαιρία που μας δίνει, να αναδείξουμε μέσα από ετούτη εδώ την σελίδα ένα μεγάλο πρόβλημα του γειτονικού νησιού. Ακολουθεί το σχόλιο και μετά η δική μου απάντηση.

Σχόλιο επισκέπτη:
Απλά για την ενημέρωση σας , να σας πληροφορήσω ότι η λαθροθηρία αφορούσε κατσίκια. Όπως ξέρετε η Τήνος έχει αυτή τη στιγμή περισσότερα από 6000 αδέσποτα κατσίκια . Η καταστροφή που έχει γίνει στην χλωρίδα του νησιού είναι ανεπανόρθωτη και οι "υπεύθυνοι" δεν κάνουν τίποτα (πρωτοφανές) !!!!!

Η απάντηση:
Φίλε μου Ανώνυμε επισκέπτη, αφού σ’ ευχαριστήσω για την διευκρίνηση που μας κάνεις σχετικά με το θέμα, να σου πω ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα κοπάδια κατσικιών στο νησί της Τήνου είναι γνωστό σε όλους μας.

εξίσου γνωστή και η αναλγησία του κρατικού μηχανισμού, δυστυχώς, όχι μόνο σε αυτό το πρόβλημα που, σιγά σιγά, τείνει να μετατραπεί σε μάστιγα αφού η χλωρίδα του γειτονικού νησιού που σε κάποιες περιπτώσεις καθιστούσε ολόκληρες περιοχές άβατες κι αυτό ήταν ένα μεγάλο ατού για όλα τα ενδημικά θηράματα, έχει αρχίσει να εξαφανίζεται μετατρέποντας τις ρεματιές σε πλατείες!

Ο νόμος όμως έχει άλλη “βαρύτητα” αν το θέλεις για κάποιον που φροντίζει να εφαρμόζεται από τους πολίτες. Υπάρχουν πολλές παροιμίες για τέτοιους “δασκάλους” οι οποίοι ξέρουν να τραβούν αυστηρά ξένα αυτιά!

Αν πρέπει να γυρίσουμε από την άλλη πλευρά σε ένα περιστατικό λαθροθηρίας ενός ένστολου με το πρόσχημα ότι τα κατσίκια κάνουν ζημιές, που είμαι σίγουρος ότι τις κάνουν, θα ήταν άδικο για όλους αυτούς που ξεπεζεύουμε από τον γάιδαρο για απλούστερα πράγματα, όπως ότι βγάζουν βόλτα το σκυλί τους σε λάθος μέρος, λάθος εποχή.

Δεν είμαι καθωσπρεπιστής, απλά πιστεύω ότι σε μικρές, κλειστές κοινωνίες η αναλγησία του κράτους, αν πρόκειται για το κοινό καλό, αντιμετωπίζεται με δυο τρόπους. Ο ένας είναι στόματα ερμητικά κλειστά και ο δεύτερος, στόματα διάπλατα ανοικτά και όχι με ρεμούλες και αρπαχτές για να γεμίσουμε το δικό μας τσουκάλι!

Κάνε την διαίρεση και θα εκπλαγείς με τις μερίδες φαγητού προς αναγκεμένες Κυκλαδίτικες οικογένειες που θα προσέφεραν 6000 κατσίκια, σφαγιασμένα με το γράμμα του νόμου και τις ευλογίες άλλων παραγόντων. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Ορίστε μια ιδέα για τον τοπικό κυνηγετικό σύλλογο που μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και φυσικά την σύμφωνη, ενυπόγραφη γνώμη όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται….ΕΙΠΕΣ ΚΑΤΙ;  

Σ' ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και την επίσκεψή σου.  

4 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Εχεις δίκιο κουμπάρε!
Σε μια εποχή πείνας και δυστυχίας εν'οψει Πάσχα αυτά τα κατσίκια θα ανάστησαν πολλά δυστυχισμένα σπτικά!

Ας μην τα χαίρονται μόνο οι "βαθμοφόροι πολίτες πάσης υποψίας"

Καλό ΣΒΚ να'χεις!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου Νίκο , σ'ευχαριστώ που έδωσες προσοχή στο σχόλιό μου και πόσο μάλλον που έδωσες απάντηση όχι μόνο στα σχόλια , αλλά και στην πρώτη σου σελίδα.Ο Κυνηγετικός Σύλλογος έχει αμέτρητες φορές κάνει ενέργειες για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα με τα αδέσποτα κατσίκια , αλλά......(εκεί πήγαινε το "πρωτοφανές¨)Το ξέρω γιατί ήμουν ένας από αυτούς που έτρεξαν για αυτό το θέμα.Δυστυχώς όμως στη Ελλάδα τίποτα δεν γίνεται χωρίς κάποιο κέρδος.Από τη στιγμή που κάποιοι επιτήδιοι κερδίζουν ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ από το εμπόριο (παράνομο) κατσικιών ,κάποιος πέρυσι κέρδισε πεισσότερα από 20.000 ευρώ από σύλληψη αδέσποτων και την πώλησή τους προς 50 ευρώ το κομμάτι, λογικό είναι όταν τους "μειώνεις" το κέρδος να .....καρφώσουν !!!!Σίγουρα αυτό δεν δίνει άλλοθι σε κανένα να προχωρά σε λαθροθήρευση , όποιο σκοπό κι'αν εξυπηρετεί αυτό.Όσο για την Μητρόπολη.........αυτοί ασχολούνται πως θα κρύψουν τα ερωτικά τους σκάνδαλα και πως θα προωθήσουν τους δικούς τους ανθρώπους στη θέση αυτών που θα φύγουν εξαιτίας της λαθροθήρευσης.

kaliakouda είπε...

Κουμπαρούλα απ’ ότι διαβάζεις στο επόμενο σχόλιο του φίλου, μάλλον η ιδέα μου είναι πολύ ρομαντική για να γίνει πραγματικότητα!

Φίλε μου, Ανώνυμε επισκέπτη τα του κρεβατιού του καθενός θα μου επιτρέψεις να μην τα γνωρίζω, όπως επίσης να μην μου πέφτει και λόγος περί τούτου, αν δεν εμπλέκομαι εγώ!

Για τα συμφέροντα που παίζονται γύρω από τα κοπάδια των κατσικιών που δεν έχουν που την κεφαλήν κλίναι, μπορώ να καταλάβω ότι "είναι πολλά τα λεφτά Άρη" και ποιός είναι ο μάγκας που θα τα βάλει με το σύστημα!

Αυτό που λες, μου θυμίζει ένα άλλο Πάσχα, όπου στα Γιούρα έμειναν εκατοντάδες ζώα σφαγμένα να κρέμονται στις φυλακές και άλλα τόσα μαντρωμένα, προφανώς προς σφαγή, αλλά για κάποιον λόγω, οι επίδοξοι χασάπηδες τα εγκατέλειψαν. Τα σφαχτά βρώμισαν και τα έγκλειστα...ψόφησαν από πείνα και δίψα!

Προφανώς κάτι «έπαιξε» και την πλήρωσαν τα ζώα!!!

Πίσω στο πρόβλημα των γειτόνων, να πω ότι καλό θα είναι κάποιος να «βάλει τις φωνές»! Μόνο τότε θα ακούσουν κάποιοι και μπορεί να γίνει κάτι…μάλλον.

Ανώνυμος είπε...


Κι'όμως φίλε Νίκο, τίποτα δεν είναι τυχαίο.Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που έγινε η καταγγελία , ούτε από ποιόν έγινε.Το επεισόδιο δεν είναι καινούριο και έχει πολύ βαθύτερα αίτια.Επέτρεψέ μου σαν Τηνιακός να γνωρίζω κάτι περισσότερο.Όλοι οι παραπάνω που σου ανέφερα έχουν άμεσα σχέση με όλο το θέμα.