ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014

Ευρωπαϊκή γιορτή πουλιών 2014 και βοτανολογικός κήπος Κυκλάδων στη Σύρο.

Η Δ/νση  Π.Ε. Ν. Κυκλάδων, διαμέσου της Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την «Ελίχρυσος Κοιν.Σ.Επ.» (υπό ίδρυση Βοτανικό Κήπο Κυκλάδων Σύρου) σας ενημερώνουν για εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών -European Birdwatch» το Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014, για παιδιά, γονείς και όσους ενδιαφέρονται για τον συναρπαστικό κόσμο της μετανάστευσης των πουλιών.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών -European Birdwatch- είναι μια ετήσια εκδήλωση που συντονίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για την προστασία των πουλιών, Birdlife International, εταίρος της οποίας στην Ελλάδα είναι η Ορνιθολογική και περιλαμβάνει εκατοντάδες οργανωμένες δράσεις ευαισθητοποίησης και παρατήρησης πουλιών, που υλοποιούνται ταυτόχρονα σε πλήθος χωρών.  Πέρσι, ο εορτασμός της Γιορτής Πουλιών υλοποιήθηκε για 20ή χρονιά και συμμετείχαν περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι σε 34 χώρες, ενώ παρατηρήθηκαν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πουλιά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο! Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.eurobirdwatch.eu
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση - ευαισθητοποίηση για το υπέροχο φαινόμενο της μετανάστευσης των πουλιών και την ανάγκη προστασίας τους στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης, καθώς και κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών στη Μεσόγειο και την Αφρική.
Εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά θα εγκαταλείψουν την Ευρώπη μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα πετάξουν προς τα χειμερινά τους καταφύγια στην Αφρική. Ένα ταξίδι που γίνεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
  
Η BirdLife International και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε ενεργή συμμετοχή στην οργάνωση των εκδηλώσεων στη Σύρο με την «Ελίχρυσος Κοιν.Σ.Επ.» σας προσκαλούν, στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Γιoρτής των Πουλιών 2014» «Eurobirdwatch 2014», στις εκδηλώσεις που θα γίνουν.
Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 33 περιοχές της χώρας.

Οι δραστηριότητες και το πρόγραμμα εκδηλώσεων στη Σύρο έχει ως ακολούθως:
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ 2 ΟΜΑΔΩΝ
       ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ                                                               ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Αφουγκραζόμαστε τους ήχους της φύσης
Παιχνίδι γνωριμίας με τα παιδιά.&
με είδη πουλιών που ήδη γνωρίζουν
Είδη πουλιών , τα χαρακτηριστικά τους, τι τρώνε & που ζουν.
Αναφορά στα πουλιά της Σύρου που μένουν μόνιμα,  μόνο το καλοκαίρι, ή είναι περαστικά από ‘δώ.
«Τιτιβίσματα»
Αισθησιοκινητικά και φωνητικά παιχνίδια με στόχο την εξοικείωση στις διαφορετικές φωνές των πουλιών και σε διάφορες συνθήκες
 «Ζουν ανάμεσα μας»  για παιδία  4-12 ετών
«Πού πήγαν τα χρώματα των πουλιών;»                     για μεγάλες ομάδες παιδιών ηλικίας 4-8 ετών
Παιχνίδι μνήμης με εικόνες μεταναστευτικών πουλιών

Ελεύθερη ζωγραφική μεταναστευτικών πουλιών
«Πρωινές και βραδινές πτήσεις»
«Κούκοι και χελιδόνια»
Αισθησιοκινητικά  παιχνίδια με στόχο τη διάκριση στις διαφορετικές ώρες πτήσης των πουλιών στην μετανάστευση.

«Οι φτερωτοί ταξιδιώτες»
«Ακολουθώντας ένα χελιδόνι»
«Αν έχεις φτερά και πετάς τα εμπόδια ξεπερνάς»
Το Μεγάλο Ταξίδι: Προετοιμασία – Εμπόδια – Διαδρομές - Κίνδυνοι
Αφήγηση, παιχνίδι παρατήρησης, δραματοποίηση.
Αφήγηση και κατασκευή δαχτυλόκουκλας με θέμα το μεταναστευτικό ταξίδι των χελιδονιών για μικρές ομάδες παιδιών
«Μάσκες Πουλιών»   για παιδιά 4-8  ετών

«Δέντρα με μεταναστευτικά πουλιά»  9 - 11
«Αποικίες με θαλασσοπούλια» παιδιά 9-11
 Εικαστικό Εργαστήρι  χαρτοκοπτικής, κολάζ, ζωγραφικής και φυσικά υλικά  -  θεατρικό παιχνίδι

Ομαδικά εικαστικά εργαστήρια με χαρτοκοπτική, ζωγραφική,               κολάζ, με φυσικά υλικά
Αναμνηστικές φωτογραφίες των ομάδων
 Ευχές για το μεγάλο ταξίδι των πουλιών –
Θα προσφερθούν χυμός και μικρές λιχουδιές  - Αποχαιρετισμός

Σάββατο 4 Οκτωβρίου,    Απόγευμα: 17:00 - 19:00  -  Παιδιά ηλικίας 4 έως 8  χρόνων
Κυριακή 5 Οκτωβρίου,         Πρωί: 11:00 – 13:00      -  Παιδιά ηλικίας 9 έως 11 χρόνων
Τόπος: Χρούσσα, στον υπό ίδρυση Βοτανικό Κήπο Κυκλάδων Σύρου & έδρα της «Ελίχρυσος».  (πρώην Κατασκήνωση)

 • Οι εκδηλώσεις θα είναι δίωρες, με ελεύθερη είσοδο και απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
 • Ανάλογα των αριθμό των παιδιών που θα δηλώσουν συμμετοχή, η παρουσία των γονιών σε κάποιες δραστηριότητες κρίνεται απαραίτητη. 

«Δημιουργία Βοτανικού Κήπου Κυκλάδων στη Σύρο»
από την
 «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.»
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση παραγωγικού και συλλογικού σκοπού
στα πλαίσια της Κοινωνικής Οικονομίας
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Η “ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” είναι ένας αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού χαρακτήρα. Εντάσσεται στον νόμο Ν. 4019/11 της Κοινωνικής Οικονομίας. Τα μέλη και η Διοικούσα Επιτροπή αποτελείται από πολίτες οι οποίοι συνδέθηκαν μέσω ενός κοινού οράματος για το ανθρώπινο περιβάλλον και αποφάσισαν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν έναν πρότυπο Βοτανικό Κήπο στη Σύρο, που αφενός θα προσφέρει μια δημιουργική και καινοτόμα απασχόληση στα μέλη του και αφετέρου θα συμβάλει πολλαπλά στο γενικότερο όφελος του τόπου.
Για μας η δημιουργία βοτανικού κήπου αφορά επίσης τη δημιουργία μιας κοινότητας.
Αυτές τις μέρες οι κοινωνίες αλλάζουν γρήγορα, και μερικά από τα καλύτερα πράγματα
για τις παραδοσιακές κοινότητες εξαφανίζονται γρήγορα. Αλλά μια νέα κοινότητα ευαισθητοποιημένων ανθρώπων που αγαπούν τη φύση και θέλουν να την τιμήσουν  και να δώσουν πίσω σ’ αυτήν συνεχώς αναπτύσσεται. Σήμερα, οδυνηρά, συνειδητοποιούμε την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε, με αρκετά έξυπνες τεχνολογικές λύσεις, να αποφύγουμε τις συνέπειες του τι κάνουμε  στον πλανήτη και σ' ότι ζει πάνω σ' αυτόν Η συγκλίνουσα κοινωνική, οικολογική και πνευματική κρίση μας κάνει να έχουμε την επίγνωση ότι είναι καιρός για Αλλαγή. 
Τώρα είναι ώρα για θεραπεία προς τον πλανήτη μας, τα πλάσματα του και τους εαυτούς μας. Μας αρέσει η δυνατότητα να δώσουμε πίσω στην Σύρο, στο τόπο που μας έχει δώσει τόσα πολλά, για πολλά χρόνια. Ένας βοτανικός κήπος είναι ένα μέρος, όπου μπορούμε να επιχειρήσουμε να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο.
Ένας τόπος όπου οι άνθρωποι μπορούν να έρχονται να εμπνευστούν, να συμμετέχουν, να δώσουν πίσω και να αλλάξουν.
Ατενίζοντας το μέλλον, μπορεί να είναι ένα μέρος για να πειραματιστούν με νέες ιδέες για μια καλύτερη, υγιέστερη Ζωή,  φιλική προς τη Γη & Περιβάλλον.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ
Θεωρούμε ως Αποστολή & Χρέος μας να συμβάλλουμε στην προστασίας της βιοποικιλότητάς μας, τον Ζωντανό αυτό Θησαυρό & Εθνικό μας Κεφάλαιο και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στον Σύρο και στους ανθρώπους της.  Ένας Βοτανικός Κήπος με τις δυνατότητες του, είναι  το καλύτερο εγχείρημα., γι αυτόν τον σκοπό.

Η  ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ
Η βιοποικιλότητα αποτελεί τη φυσική κληρονομιά του ανθρώπινου είδους και ως εκ τούτου υπερβαίνει τα σύνορα των κρατών, εμφανίζοντας πλανητικό ενδιαφέρον. Η παρατηρούμενη τα τελευταία χρόνια ραγδαία μείωση της πλανητικής βιοποικιλότητας ανησυχεί τους επιστήμονες, καθώς η βιοποικιλότητα αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα ισορροπίας μεταξύ του φυσικού περιβάλλοντος και των ανθρώπινων κοινωνιών
Η ποικιλότητα φυτών της Ελλάδας είναι μία από τις πλουσιότερες της Ευρώπης και περιλαμβάνεται στα «θερμά σημεία» βιοποικιλότητας του πλανήτη (biodiversity hot spots).    Οι αυτόχθονες φυτογενετικοί πόροι της Ελλάδας περιλαμβάνουν περίπου 6.000 αυτοφυή taxa (φυτικά είδη και υποείδη), τα οποία αποτελούν σχεδόν το 50% των αυτοφυών φυτών ολόκληρης της Ευρώπης.    Σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ευρώπης ή της Μεσογείου, στην Ελλάδα απαντούν τα περισσότερα ενδημικά φυτά (δεν απαντούνται πουθενά αλλού στον πλανήτη) σε σχέση με την έκτασή της.  Μεγάλο ποσοστό των ενδημικών φυτικών ειδών της Ελλάδας είναι σπάνια, τρωτά ή χαρακτηρίζονται ως κινδυνεύοντα.  Για πολλά από αυτά, η ανάγκη προστασίας τους είναι επιτακτική, εφόσον -για οποιοδήποτε λόγο- εάν χαθούν από την Ελλάδα χάνονται από τον πλανήτη.
Ο Βοτανικός Κήπος θα βοηθήσει ώστε να παραμείνει ζωντανό το Παρελθόν τόσων εκατοντάδων χρόνων και να γίνει το Θησαυροφυλάκιο για το Μέλλον.


ΤΟ ΟΡΑΜΑ
Στα πλαίσια της συλλογικότητας & του κοινωνικού οφέλους και με γνώμονα το σεβασμό προς τη Φύση και τον Άνθρωπο, οραματιζόμαστε τη δημιουργία ενός Βοτανικού Κήπου στη Σύρο, με στόχο την προστασία & ανάδειξη της κυκλαδικής βιοποικιλότητας, την προσφορά στην τοπική κοινωνία & τις ανάγκες της, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση & την συμβολή μας στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, αναδεικνύοντας την Σύρο σαν προορισμό περιβαλλοντικού, περιηγητικού, ερευνητικού & πολιτιστικού ενδιαφέροντος μέσα από τη συμμετοχή της στον χάρτη του παγκόσμιου δικτύου των βοτανικών κήπων (BGCI).

ΣΤΟΧΟΙ
 • Με θεματικούς κήπους, χώρους με αθλοπαιδιές, σημεία παρατήρησης & ηρεμίας, αναψυκτήριο, εκδηλώσεις & εργαστήρια θα προσφέρει σε όλες τις ηλικίες της  τοπικής κοινωνία & όχι μόνο, ένα τόπο απόλαυσης, χαλάρωσης, ψυχικής ανάτασης, χαράς, γνώσης, έμπνευσης, συνεργασίας  & δημιουργικότητας.
 • Ο Βοτανικός Κήπος στη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, θα λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές των ΒΚ, σαν ένα κέντρο προστασίας, διατήρησης, έρευνας & ανάδειξης κυρίως αυτοφυών αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών & άλλων αγροτικών ειδών της Κυκλαδικής γης
 • Θα διαθέτει Τράπεζα Γενετικού Υλικού, αυτοφυών και παραδοσιακών ποικιλιών, της ελληνικής χλωρίδας, Βοτανικό Μουσείο με αποξηραμένο φυτικό υλικό (Ερμπάριο) προς παρατήρηση, χώρους εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, εργαστήρια, αναψυκτήριο, μικρό εστιατόριο, πωλητήριο προϊόντων του ΒΚΣ.
 • Ο Βοτανικός Κήπος θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων των ηλικιών & θα αναπτύσσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολεία ή ενήλικες.  Θα προσφέρονται θεματικές επισκέψεις, βιωματικές δραστηριότητες και ξεναγήσεις, ημερίδες και συνέδρια σχετικά με τις ιδιότητες των βοτάνων, θέματα σωματικής & ψυχικής υγείας, οικολογίας, αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και της κατανόησης της ουσιαστικής σχέσης «Φύση & Άνθρωπος».
 • Θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας μικρής ομάδα φοιτητών ή ερευνητών που τον επισκέπτονται για εκπαιδευτικούς ή ερευνητικούς σκοπούς. Σκοπός  μας είναι και η συνεργασία με Ερευνητικά Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια & Οργανισμούς για την εκπόνηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας της ελληνικής χλωρίδας με στόχο την δημιουργία καινοτόμων προϊόντων με τοπικό πλεονέκτημα.
 • Θα καλλιεργεί βιολογικά & θα συνεργάζεται με άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην βιολογική καλλιέργεια, με στόχο την παραγωγή μεταποιητικών προϊόντων  & δημιουργία Brand Name του Βοτανικού  Κήπου. 
 • Θα φέρει τη Σύρο στο παγκόσμιο χάρτη των Βοτανικών Κήπων και θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου & στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού & δη του περιηγητικού, περιβαλλοντικού, πολιτιστικού.
 • Θα συμβάλλει δυναμικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
 • Θα δώσει νέα πνοή στην ανάπτυξη της ενότητας & συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών ομάδων  με κοινό όραμα & ανώτερη αρχή το σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Ο Βοτανικός Κήπος της Σύρου, είναι ένα μεγάλο εγχείρημα που τα μέλη της «Ελίχρυσος Κοιν.Σ.Επ» θέλουν να πρωτοστατήσουν με όλη τη πίστη, τον ενθουσιασμό & διάθεση εθελοντισμού.
Ο Βοτανικός Κήπος είναι ένα εγχείρημα πολύπλευρο,  πολυδιάστατο.  Για την    ολοκλήρωσή του θα χρειαστούν χρήματα, χρόνος, εθελοντισμός, προσφορές υπηρεσιών & υλικών, χορηγίες, δωρεές, συμμετοχές σε προγράμματα επιχορηγήσεων, συνεργασίες με επιστημονικά ιδρύματα, υποστηρικτική τεχνογνωσία, παραχώρηση εκτάσεων.
Για το ξεκίνημα αυτού του δημόσιου Έργου που θα φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα στο τόπο και τους ανθρώπους του, θα χρειαστεί να συμμετέχουν εθελοντικά για τον πρώτο χρόνο, εκτός από ‘μας, και άλλες  ομάδες της τοπικής κοινωνίας ή του εξωτερικού, φορείς, χορηγοί, δωρητές, και να προσφέρει ο κάθε ένας μας απλόχερα αυτό που είναι σε θέση να προσφέρει.


ΠΛΑΝΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ & ΔΡΑΣΕΩΝ  ΤΗΣ «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ  2014 - 2015 

ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΕΩΣ ΤΩΡΑ & ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014-15
Το 2014-2015, ο 1ος χρόνος εργασιών της «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.», είναι χρόνος επικοινωνίας και διάχυσης της ιδέας του ΒΚΚΚΣ, συνεργασιών, αναζήτησης χρηματοδοτήσεων, & έντονης εθελοντικής δραστηριότητας.
Αναλυτικά:
*      Την 2 Απριλίου υπογράφηκε το ιδιωτικό συμφωνητικό της παραχώρησης του κληροδοτήματος Νικολάου Ανδρουλή από την Φ.Ε.Ε. για 25 χρόνια.
*      Έχοντας την έμπρακτη υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στις 27/08/’14 υπεγράφησαν 2 προγραμματικές συμβάσεις.
*     Η 1η σύμβαση αφορά στη «Δημιουργία Βοτανικού Κήπου Κυκλάδων στη Σύρο». Συμμετέχουν οι «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.»(κύριος του έργου), η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου(φορέας χρηματοδότησης) & η επιστημονική ομάδα του ΝΠΙΔ «ΕΛ.Γ.Ο. –ΔΗΜΗΤΡΑ»(φορέας υλοποίησης) με υπεύθυνη τη δρα Ελένη Μαλούπα τακτική ερευνήτρια, & εκπρόσωπο του ελληνικού δικτύου Βοτανικών Κήπων στο BGCI (παγκόσμιο δίκτυο Βοτανικών Κήπων).   Θα πραγματοποιηθούν:
*      η φυτοτεχνική μελέτη του Βοτανικού κήπου
*      ο σχεδιασμός αρχιτεκτονικής τοπίου (συνεργασία «ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ», & αρχιτέκτονες τοπίου, γεωπόνος, ανθοκόμος του νησιού μας)
*      Τοπογραφικό & Αρχιτεκτονική μελέτη των κτιρίων με τις λειτουργίες του ΒΚΚΣ
*      Παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων μελών της «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ» στην τεχνογνωσία δημιουργίας μητρικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού από τον «ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα»
*      Δημιουργία πολλαπλασιαστικού υλικού για μερική φύτευση του Βοτανικού Κήπου &  φύτευση πειραματικής καλλιέργειας.
*      Ταυτοποίηση 10 ενδημικών αρωμ./φαρμακ. Φυτών
*      Μοριακή ανάλυση 5 ενδημικών φυτών.
*      Ο Βοτανικός Κήπος προγραμματίζουμε να φυτευτεί το φθινόπωρο του 2015.
*      Εγγραφή του «ΒΚΚΣ» στο Εθνικό & Παγκόσμιο Δίκτυο Βοτανικών Κήπων.

*     Η 2η προγραμματική σύμβαση αφορά την υλοποίηση σεμιναρίων δια βίου μάθησης: «Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, εργαζομένων & αυτοαπασχολούμενων στο νομό Κυκλάδων», μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Δήμου Ερμούπολης, ΚΕΚ Γεννηματάς & «Ελίχρυσος Κοιν.Σ.Επ.» για το 2014-2015.                               Η Κοιν.Σ.Επ. «Ελίχρυσος» αναλαμβάνει :
*      Υλοποίηση πρωτογενούς έρευνας διάγνωσης εκπαιδευτικών αναγκών
*      Καταχώρηση των στοιχείων της έρευνας στην ειδική βάση δεδομένων
*      Ενημέρωση & Ευαισθητοποίηση των τοπικών ομάδων στόχου των προγραμμάτων
*      Διοργάνωση εκπαιδεύσεων (μετακινήσεις, διατροφή και διαμονή εκπαιδευτών, διατροφή καταρτιζομένων, αγορά και διανομή εκπαιδευτικού υλικού, ενοικίαση χώρων)
*      Διοικητική στήριξη έργου, οικονομική διαχείριση
*      Γραμματειακή στήριξη Εκπαιδεύσεων
*      Αξιολόγηση των προγραμμάτων κατάρτισης με παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του έργου στην τοπική οικονομία των νησιών
*      Καταχώρηση των ερωτηματολογίων αξιολόγησης εκπαιδευτών & εκπαιδευτικού έργου*     Παράλληλες ενέργειες & δράσεις της «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ»  για το 2014-2015

*      Έχει δημιουργηθεί οπτικό υλικό για δημιουργία ενημερωτικού βίντεο για τον ΒΚΚΣ από τον επαγγελματία κινηματογραφιστή Christoph Ullmann (εθελοντικά).
*      Έχει κατοχυρωθεί το domain name του ΒΚΚΣ (www.botanicgardens.gr) και της «Ελίχρυσος (Elichrysos.gr)  και έχει δοθεί web hosting από  το γραφείο Webspinner του Ιωάννη Μπουντούρη στη Σύρο (χορηγία).
*      Μετά από αίτημά μας στην εταιρία ανακύκλωσης της Πάρου 30/07/2014, μας παραχωρήθηκαν οι 3 σωστικές λέμβοι του Ο/Γ «ΣΑΜΙΝΑ», οι οποίες επρόκειτο να καταστραφούν. Η «Ελίχρυσος» πρόκειται στο μέλλον, να χρησιμοποιήσει τις δύο (2) από τις 3 λέμβους, για τους καταστατικούς σκοπούς της, που συναρτώνται με το θαλάσσιο περιβάλλον & την προστασία του, καθώς και την καταγραφή και μελέτη της βιοποικιλότητας σε κοντινές βραχονησίδες, αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως π.χ. Πανεπιστήμια, την Περιφέρεια, ΜΚΟ. Η τρίτη λέμβος πρόκειται να τοποθετηθεί εντός του ΒΚΚΣ με στόχο να μετατραπεί σε «πλωτό κήπο» με υδρόβια φυτά & ζώα.
*      Μετά από συναντήσεις με την Ορθόδοξη και Καθολική εκκλησία του νησιού, έχουμε την αμέριστη υποστήριξη των εκκλησιών για το έργο που έχουμε αναλάβει, μέσα από 2 υποστηρικτικές επιστολές των μητροπολίτη κ. Δωρόθεου Β’ και επισκόπου κ. Πέτρου Στεφάνου.
*      Τον Ιούνιο του 2014 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δυο σχολικές εκδρομές στον ΒΚΚΣ (τελική γιορτή του νηπιαγωγείου του Φοίνικα & η τελευταία εκδρομή όλων των τάξεων του σχολείου της Άνω Σύρου).
*      Τον Αύγουστο 2014 πραγματοποιήθηκαν 4 μαθήματα φυσικής άσκησης στον ΒΚΚΣ από εκπαιδευτές της γιόγκα , που κατοικούν στη Σύρο (εθελοντικά), με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.
*      Ο «ΒΚΚΣ» συμμετέχει την 1 έως 14 /09/2014, ως προτεινόμενο project του θερινού σχολείου του Πανεπ/μίου Σύρου του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων με θέμα: Emerging Theories, Methodologies and Applications in the area of Design: Sustainability & Service Design.
*      Είναι προγραμματισμένες για τους μήνες Οκτώβριο &  Νοέμβριο δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις, με στόχο την διάχυση της ιδέας και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού (οικολογικές ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα, βιωματικά σεμινάρια, οικογιορτή, πολιτιστικές εκδηλώσεις).
*      Προγραμματισμένες επαφές & συνεργασίες με πανεπιστήμιο Αιγαίου, , πανεπιστήμια εξωτερικού, Γεωπονικό Αθηνών, ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές βιολόγους, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
*      Ξεκινά συνεργασία  με Α’, Β’, Γ’ Εκπαίδευση για την σχολική περίοδο 2014/2015 με ανάπτυξη προγραμμάτων περιβαλλοντικής βιωματικής ευαισθητοποίησης προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές & φοιτητές (φύτευση, εκπαιδευτικές εκδρομές, εικαστικά, διπλωματικές εργασίες, σχεδιασμός προϊόντων & υπηρεσιών).
*      Είναι προγραμματισμένη μουσική εκδήλωση με τον συνθέτη Νίκο Κυπουργό και την ορχήστρα των Κυκλάδων, την άνοιξη του 2015.
*      Βρίσκεται σε εξέλιξη η επικοινωνία με την φωτογραφική λέσχη Σύρου για μια ετήσια φωτογράφιση ενδημικών φυτών, με προοπτική τη δημιουργία λευκώματος.
*      Επαφές & αιτήματα σε Δήμο, Περιφέρεια, Εκκλησία, Περιφερειακά, αναπτυξιακά, Ευρωπαϊκά & άλλα προγράμματα καθώς & χορηγούς, δωρητές της Ελλάδας & του εξωτερικού, για υποστήριξη του εγχειρήματος μέσω χρηματοδοτήσεων, παροχής δωρεάν υπηρεσιών, προγραμμάτων, παραχώρησης εκτάσεων & προβολής.
*      Αιτήματα σε εθελοντικές οργανώσεις εσωτερικού & εξωτερικού για προσφορά εθελοντικής εργασίας έχουν γίνει αποδεκτά και αναμένονται οι ημερομηνίες, ώστε να ξεκινήσουν εργασίες.
*       Μέσα από σεμινάριο αναβίωσης παραδοσιακών επαγγελμάτων με έμπειρους εκπαιδευτές, (χτίσιμο με πέτρα και ξερολιθιές) θα δοθεί η εμπειρία πρακτικής εξάσκησης στους  μαθητευόμενους, ώστε να  συμβάλλουν στην περίφραξη του κτήματος.
*      Σχεδιασμός θερμοκηπίου. (συνεργασία με το Πανεπιστήμιο στη Σύρο)
*      Μέσα στο 2014 θα γίνει η εγγραφή για πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας.
*      Δημιουργία παρτεριών με λαχανόκηπους (εθελοντές)
*      Διάνοιξη μονοπατιών (εθελοντές)
*      Αναζήτηση  παραχώρηση χρήσης γης για βιολογική καλλιέργεια & μελισσοκομία με ερευνητικούς σκοπούς.
*      Συνεχής αναζήτηση ανεύρεσης χρηματοδοτήσεων & εθελοντικής προσφοράς υπηρεσιών ή υλικών. (σε ανάγκες του προϋπολογισμού, τμηματικά).
*      Ενεργειακή μελέτη για χρήση & εξοικονόμηση ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές στο κτήμα και τα κτίρια του.
*      Έκδοση απαραίτητων αδειών για τις οικοδομικές εργασίες των κτιρίων, μεταποίηση, άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, hasccp, κλπ.
*      Εκκίνηση εργασιών των κτιρίων καθώς και υλοποίησης του σχεδιασμού του κήπου με συνεργασία εθελοντικών ομάδων.

Μέσα από το 1ο ετήσιο πλάνο μας διαφαίνεται ο στόχος μείωσης του κόστους εργασιών που  περιέχονται στον προϋπολογισμό μας. 
Η συνεργασία μας με εθελοντές και γενικότερα με εθελοντικές οργανώσεις θα είναι μια από τις πρακτικές της «Ελίχρυσος» στην ολοκλήρωση του Βοτανικού Κήπου.


Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε κι εσείς, στο όραμά της δημιουργίας Βοτανικού Κήπου στη Σύρο που θα προσφέρει απλόχερα τους καρπούς του όταν ολοκληρωθεί!


                                            Σας ευχαριστούμε
η διοικούσα επιτροπή
«ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ»
Ελένη Χερχελετζάκη
Βασιλική Σασσάλου
Ρουθ Λωρέλ Ντέϊτον
Email: info botanicgarden.gr

Επικοινωνία με το ΔΣ της «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ» Κοιν.Σ.Επ
Ελένη Χερχελετζάκη                                                            22810 88524  &  6979174562
Βασιλική Σασσάλου                                                              22810 43852  &  6932186419
Ρουθ Ντέϊτον                                                                       22810 42311  &  6972545631

Δεν υπάρχουν σχόλια: