ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΡΑΞΕΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ (λογος 4ος '09)


Στις 7/4/09 το πρωί, έκανε την εμφάνιση του στον περίβολο του σπιτιού του γράφων, ένα κοπάδι αποτελούμενο από 11 πουλιά της φωτογραφίας. Οι πανέμορφοι και σπάνιοι για το νησί μας ταξιδιώτες, βρήκαν ξεκούραση για δυο 24ωρα περίπου σε έναν νερόλακκο που είχε σχηματιστεί από την βροχή των τελευταίων ημερών. Η κούραση τους πρέπει να ήταν πολύ μεγάλη, γιατί αντίθετα στην άγρια καταγωγή τους μου χάρισαν κάποιες πόζες από κοντά. Οι φτερωτοί μας φίλοι είναι Ίβιδες και ανήκουν στην οικογένεια των Θρησκειορνιθών.
Οι Ίβιδες είναι μια αρχαία ομάδα και αυτό αποδεικνύεται από τα απολιθωμένα ευρήματα που ανάγονται στο ηώκαινο, κάπου 60 εκατομμύρια χρόνια πριν (!)
Στην ανθρώπινη ιστορία αναφέρονται πριν από 5000 χρόνια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν την Ιερή Ίβιδα, η οποία αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα της θρησκείας τους και των ιερογλυφικών τους κειμένων. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι η «γυαλιστερή» ίβιδα αναπαράγεται κατά πλάτος της Νότιας Ασίας, στην Αφρική, στην Μαδαγασκάρη, στις Ανατολικές Ινδίες και στην Αυστραλία, καθώς επίσης στην Βόρεια Αμερική, στο Μεξικό και στις Δυτικές Ινδίες.
Ας ελπίσουμε ότι η εμφάνιση τους δεν οφείλεται σε «λάθος» της «πυξίδας» του μυαλού τους, ούτε στο γεγονός της αυξανόμενης θερμοκρασίας του πλανήτη μας. Τους ευχόμαστε να έχει αίσιο τέλος το μεταναστευτικό τους ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: