ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010

Eξήντα έξη νέες ΖΕΠ ορίζονται από το ΥΠΕΚΑ


Σχεδόν στα "μουγγά" και πριν το μάθουν άλλοι και αρχίσουν τις διαμαρτυρίες, η κυρία Τ.Μπιρμπίλη απέστειλε στην Ε.Ε την πρόταση για την δημιουργία 66 περιοχών ειδικής προστασίας της βιοποικιλότητας, τις γνωστές ΖΕΠ. Οι νέες ζώνες (43) αν προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, όλες μαζί ανεβάζουν τις περιοχές του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ στο δυσθεώρατο 27,3% της εδαφικής έκτασης της Ελλάδας!

Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε και φυσικά η περίφημη "προστασία" που παρέχεται στην πανίδα και την χλωρίδα, είναι μόνο στα χαρτιά. Διακαής πόθος τους είναι η απαγόρευση του κυνηγίου σε αυτές τις περιοχές και δεν έχει καμία σημασία γι'αυτούς αν σε όλη την έκταση του δικτύου οι παρανομίες και τα αυθαίρετα είναι η καθημερινή πρακτική.

"Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία χαιρετίζει την σημαντική αυτή απόφαση του Υπουργείου. ".. Είναι φυσικό βέβαια να πανηγυρίζουν γιατί ως φαίνεται είναι οι συντάκτες του εγγράφου προς την Ε.Ε. μια και οι πολιτικοί εκεί στο ΥΠΕΚΑ ιδέα δεν έχουν ούτε τι εστί ΖΕΠ, ούτε φυσικά αν προστατεύεται από κάποιους ή οχι.
Πότε πρόλαβαν και ενημερώθηκαν;

Το ΥΠΕΚΑ δεν ζήτησε φυσικά την γνώμη ουδεμίας Κυνηγετικής Οργάνωσης λες και δεν αφορούν τους χιλιάδες χρήστες της γης αυτές οι ρυθμίσεις, και οι παντογνώστες της Ορνιθολογικής όλα τα γνωρίζουν. Με αυτή όμως την τακτική, η οποία όπως διαπιστώνουμε επεκτείνεται και σε άλλα θέματα του συγκεκριμένου Υπουργείο, δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει κανένα μέτρο περιορισμού της ανθρώπινης δραστηριότητας μια και δεν έχει την συναποδοχή και την συμμετοχή στις μελέτες και στις αποφάσεις.

Κανένας φορέας του Δημοσίου δεν είναι ικανός σήμερα, αλλά ούτε θα είναι στο κοντινό μέλλον με την οικονομική δυστοκία των ετών που έρχονται, να εξασφαλίσει την διαχείρηση ή ακόμη και την φύλαξη των ΖΕΠ. ΜΟΝΟ οι κυνηγοί με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή που αυτοχρηματοδοτείται θα μπορέσουν να συνδράμουν στην διαχείρηση και στην φύλαξή τους. Βέβαια αυτό προϋποθέτει ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, μια λέξη άγνωστη έως σήμερα στο ΥΠΕΚΑ. Ελπίζουμε να το καταλάβουν αυτό πριν είναι πολύ αργά και γι'αυτούς αλλά και για την βιοποικιλότητα που δήθεν κόπτονται..

Μπείτε εδώ: http://files.ornithologiki.gr/docs/politiki/xartis_zep_neos.pdf Όλο το βόρειο κομμάτι του βράχου μας πάει περίπατο, μαζί και το Φανάρι!

Πηγή: Kynigos.net.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: