ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Δασικοί χάρτες.


Εχουν μπλοκάρει από τις ενστάσεις.

Στις ενστάσεις έχουν µπλοκάρει οι δασικοί χάρτες. «Δεν περιµέναµε ότι θα συναντούσαµε τόσο πολλές ενστάσεις και αντιδράσεις από συµφέροντα που πλήττονται», υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής.

Οπως σηµειώνουν, οι µεγάλες εκτάσεις για τις οποίες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για επενδύσεις είναι κατά κύριο λόγο εκτός σχεδίου. Ετσι, αν οι επενδυτές δεν ξέρουν ποιες περιοχές θεωρούνται «δάσος» και ποιες δασικές ή οικοδοµήσιµες, κανένα σχέδιο δεν προχωρά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται τα αυθαίρετα. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ειδικά για περιοχές που βρίσκονται στα όρια οικισµών υπάρχει πολύ µεγάλη ευθύνη της Πολιτείας αφού – σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρουν– από τις Πολεοδοµίες «δεν δίνονται µε σαφήνεια τα όρια». Οπως εξηγούν, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι Υπηρεσίες εκδίδουν οικοδοµικές άδειες «µε επιφύλαξη», πράγµα που σηµαίνει ότι «δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να γνωρίζουν τα όρια των οικισµών και τη γενικότερη οικιστική νοµοθεσία».

Εκτός χρονοδιαγράµµατος.
Το αποτέλεσµα είναι – σύµφωνα πάντα µε πηγές του ΥΠΕΚΑ – ότι δεν µπορεί να εκπληρωθεί στο σύνολό της η δέσµευση του υπουργείου, από τον περασµένο Ιούλιο, να αποκτήσουν µέχρι το τέλος τού 2010 δασικούς χάρτες εννιά περιοχές της Αττικής: Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Σταµάτα, Νέα Μάκρη, Κηφισιά, Ανθούσα, Αγιος Στέφανος, Μαραθώνας και Φυλή. Η βασικότερη ένσταση που προβάλλεται (στις περισσότερες περιπτώσεις)είναι ότι η περιοχή δεν είναι δασική αλλά αγρόκτηµα – κάτι που, αν γίνει δεκτό, αλλάζει δραµατικά τους όρους δόµησης. Μέχρι στιγµής έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία – και αναµένεται να εξεταστούν οι ενστάσεις που θα υποβληθούν µέσα σε διάστηµα 45 ηµερών –για τους δασικούς χάρτες σε Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη.

Ηδη έχει νοικιαστεί χώρος στον Ιππόδροµο για να γίνει η ανάρτηση και να ακολουθήσει η διαδικασία των ενστάσεων. Η πιο «δύσκολη» περιοχή θεωρείται από τις Υπηρεσίες του υπουργείου ο Μαραθώνας, επειδή περιλαµβάνει τις περισσότερες καµένες εκτάσεις.

Για τις υπόλοιπες έξι περιοχές θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλοι τρεις µήνες, ενώ θα απαιτηθεί τουλάχιστον µία πενταετία για να αποκτήσουν δασικούς χάρτες και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Οι αυθαίρετοι οικισµοί.
Με τους δασικούς χάρτες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής επιχειρεί στενό µαρκάρισµα στους αυθαίρετους οικισµούς που ξεφυτρώνουν µέσα στα δάση, περιορίζοντας µε την καταγραφή τού εναποµείναντος πράσινου τη δυνατότητα επέκτασής τους. Σε ό,τι αφορά ωστόσο τους ήδη υπάρχοντες αυθαίρετους οικισµούς, από το ΥΠΕΚΑ δεν ανοίγουν – προς τοπαρόν τουλάχιστον – τα χαρτιά τους σχετικά µε το ποια µέτρα προτίθενται να πάρουν. Αφήνουν όµως ανοιχτό το ενδεχόµενο να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους έκαναν τα στραβά µάτια στο χτίσιµο αυθαιρέτων, ενώ ρίχνουν το µπαλάκι στις Περιφέρειες για τις κατεδαφίσεις, λέγοντας πως «υπάρχει ένας νόµος που δεν εφαρµόζεται».

Για τα µεµονωµένα αυθαίρετα, από το ΥΠΕΚΑ παραδέχονται ότι δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για τακτοποίηση, ωστόσο, όπως λένε, το τελευταίο διάστηµα στο υπουργείο Οικονοµικών έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν µπορεί να προχωρήσει τέτοια ρύθµιση από το Συµβούλιο της Επικρατείας.

ΠΗΓΗ: www.tovima.gr

===================================================

Η green Τίνα καίγεται ως άλλος Φοίνικας, σιδηροδέσμια των ισχυρών συμφερόντων που λυμαίνονται το περιβάλλον. Χαμένη πρασινοσκουφίτσα στα δαιδαλώδη δασικά μονοπάτια, παίζοντας κρυφτό με τους κακούς λύκους.

Η αποτελεσματικότητα της ίδιας και των επιτελών του ΠΕΚΑ, αρχίζει και τελειώνει με την επιβολή απαγορεύσεων κυνηγίου σε όλη την επικράτεια την οποία, καλά καλά, δεν γνωρίζει και που θα χρειαστεί άλλα 5 χρόνια (!) να την μάθει. Μια ακόμα τυχερή του ΛΟΤΤΟ που…δεν ξέρει τι έχει και που όταν το μάθει, θα το έχει χάσει!

Ένας απλός - περαστικός εξυπηρετητής των ΜκΟ και όλων όσων έλπιζαν σε μια κουφή και στραβή ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Το απαύγασμα της ανικανότητας και της πελατειακής σχέσης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: