ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

Ξύπνησαν… κακοδιάθετες από τη χειμερία νάρκη.


Αρκούδα εγκλωβίστηκε στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Κοζάνης.

Στις ασυνήθιστα ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα θεωρούν οι επιστήμονες ότι οφείλεται η κακή διάθεση με την οποία ξύπνησαν οι αρκούδες από τη χειμερία νάρκη.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μία από τις αρκούδες, στην προσπάθειά της να αναζητήσει τροφή, εγκλωβίστηκε στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Αγίου Δημητρίου Κοζάνης απ’ όπου απομακρύνθηκε με τη βοήθεια της πυροσβεστικής, της αστυνομίας αλλά και των ίδιων των υπαλλήλων της ΔΕΗ.

Η ομάδα άμεσης επέμβασης της «Καλλιστώ» παρέμεινε στην περιοχή μέχρι να νυχτώσει με σκοπό να διασφαλίσει πως το ήδη εξαντλημένο από την «καταδίωξη» ζώο, δε θα πλησίαζε στο οδόστρωμα.

«Οι αρκούδες θα έπρεπε να πέφτουν σε χειμέριο ύπνο από τα μέσα Δεκέμβρη έως τις αρχές Μαρτίου και να κοιμούνται συνεχόμενα όλο αυτό το διάστημα. Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες τα τελευταία 3 χρόνια, τις «ξυπνούν» διαταράσσοντας τον βιολογικό τους κύκλο» εξηγεί ο Γιώργος Μερτζάνης, επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης.
Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει η οργάνωση με την μέθοδο της τηλεμετρίας, σε περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, οι αρκούδες ενεργοποιούνται.

«Βλέπουμε ότι κυρίως οι αρσενικές διακόπτουν τον ύπνο τους με άμεση επίδραση στον μεταβολισμό τους αφού τα ζώα αυτά είναι «προγραμματισμένα» να πέφτουν σε χειμέριο ύπνο και να μην κινούνται αναζητώντας τροφή, χάνοντας έτσι βάρος» λέει ο κ. Μερτζάνης.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: