ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.


Είναι πολύς καιρός, που βυθισμένος στις σκέψεις μου, συγκρίνω όλα μου τα ενδιαφέροντα ψάχνοντας να βρω εκείνο που με πληγώνει λιγότερο. Εκείνο που θα μπορέσει να με κάνει να δω φως στο τούνελ.

Οι πολιτικοί ταγοί μου, είναι βαμμένοι με τα χρώματα της ξεφτίλας και ορκισμένοι ανθέλληνες. Οι αθλητικοί μου εκπρόσωποι κουτσοί, προσπαθούν να με πείσουν για τους άθλους που επιτυγχάνουν όταν ανταγωνίζονται με νεκρούς. Οι κυνηγετικοί σωτήρες άφαντοι και κάποιοι που φαίνονται να επιπλέουν, το κάνουν επειδή οι φελλοί δεν πατώνουν.

Μένοντας στην τελευταία κατηγορία, μιας και οι μυρωδιά των κυνηγετικών αρχαιρεσιών έχει αρχίσει να γίνεται έντονη, σκάλισα τα κιτάπια μου και ξέθαψα το καταστατικό των συλλόγων. Ένα καταστατικό του 19ου αιώνα, που προσπαθούν εδώ και 100 χρόνια οι Έλληνες κυνηγοί να χωρέσουν μέσα σ’ αυτό, φέροντας αποσκευές, τις καινοτόμες ιδέες τους και την σύγχρονη πραγματικότητα! Στάθηκα για λίγο στο κεφάλαιο Ε’ άρθρο 26, με τίτλο Αρχαιρεσίες και διάβασα τα απαιτούμενα προσόντα που πρέπει να έχει ένα μέλος, για να μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα.

Θα σας κουράσω αν τα γράψω και θα σας κάνω να γελάσετε πικρά! Θέλω μονάχα να προτείνω, όταν μας αξιώσει η ελεήμων θεά του κυνηγίου και φτάσει η ώρα της αλλαγής αυτού του τραγέλαφου και εξοικονομώντας χαρτί και μελάνι, το άρθρο 26 στην παράγραφο 3, να έχει μόνο δυο λέξεις: «ΠΟΛΥ ΦΙΛΟΤΙΜΟ». Αυτό που λείπει από τους περισσότερους ταγούς μας. Ένα γνώρισμα, χάρισμα - προσόν, που θα έπρεπε να έχουν οι τιμονιέρηδες των κυνηγετικών μας οργανώσεων.

Αφιερωμένοι από καρδιάς σε όλους αυτούς που μας αποκαρδιώνουν καθημερινά, είναι οι παρακάτω στοίχοι ενός μεγάλου Έλληνα ποιητή.
«Δεν έχεις Όλυμπε θεούς, μήτε λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάνα Γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι κι οκνοί καταφρονούν την θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι!» Κωστής Παλαμάς

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 16/2/11

Δεν υπάρχουν σχόλια: