ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.


Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

Το Πάσχα που έρχεται, μας φέρνει στο μυαλό κάποιες μορφές που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα Άγια Πάθη. 

Ο Πόντιος Πιλάτος για μένα, είναι μια μορφή που, θέλω δεν θέλω, με παραπέμπει στον κυνηγετικό συνδικαλισμό της χώρας μας. Νίπτουν τας χείρας τους κάποιοι και γυρνούν την πλάτη. Όλοι αυτοί όμως που χρόνια τώρα καπηλεύονται το κυνήγι, αποζητούν την ύπαρξη τέτοιων σύγχρονων Πιλάτων. Οδηγούν σε τέτοιες αποφάσεις – παγίδες όλους εκείνους που τρέφουν αγνά αισθήματα γι’ αυτό, μακριά από προσωπικά συμφέροντα. Αναγκάζουν με τις τακτικές τους να γυρνούν την πλάτη στα κυνηγετικά δρώμενα, όλοι αυτοί που το φιλότιμο και το όραμα για το μέλλον του κυνηγίου είναι ο πρωταρχικός τους στόχος. Ο λόγος είναι ένας και πολύ απλός.

Η ύπαρξη τους στηρίζεται στον δικό μας ωχαδερφισμό. Στην δική μας αγανάκτηση που, λαθεμένα, μας οδηγεί να γυρνάμε την πλάτη σ’ αυτό που αγαπάμε. Αυτός είναι ο σκοπός τους. Η δική μας αγανάκτηση και παραίτηση από την ενεργό δράση! Εσύ που διαβάζεις τώρα αυτές τις γραμμές, δεν έχεις βαρεθεί να κάνεις στην άκρη για να περνούν αυτοί οι λίγοι, οι κλέφτες, οι ψεύτες, οι κυνηγοκάπηλοι, οι τραμπούκοι του κυνηγίου; Νομίζεις ότι νίπτοντας τας χείρας σου καθάρισες; Σήκω από τον καναπέ. Εγκατέλειψε για λίγο την σιγουριά της εξ αποστάσεως και της εκ του ασφαλούς κρίσης. Γίνε χείριστος με τους κακούς κι ετοίμασε βαλίτσες σε όλους αυτούς που ετοιμάζουν μια πλουσιοπάροχη κηδεία στο κυνήγι με τα δικά σου χρήματα που δίνεις χρόνια τώρα για άλλο λόγο. 

Η αποχή είναι η δική σου τιμωρία και όχι η δική τους. Απέχω σημαίνει «δεν με νοιάζει». Αλήθεια, δεν σε νοιάζει; Σήκω και άντε μαζί με αυτούς που έχουν αξίες, για να ταράξεις τα νερά. Το μέλλον του παραδοσιακού ελεύθερου κυνηγίου, σκιαγραφείται με τα πλέον μελανά χρώματα. Μην επιτρέπεις άλλο σε κάποιους, να βάφουν γκρίζο το ροδαλό ξημέρωμα που θέλεις να βλέπεις στο καρτέρι σου!   

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου "ΚΥΝΗΓΙ" στις 16/3/11.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: