ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.


Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

Δεν ξέρω τον λόγω, αλλά από παιδί έχω συνδέσει την βροχή ως ευλογία από τον θεό. Αν η στράτα μου για ένα ραντεβού, ή οποιονδήποτε άλλο λόγω και σκοπό είναι «βρεγμένη», όλα πάνε κατ’ ευχή. Όχι βέβαια ότι συμβαίνει απαραίτητα το αντίθετο αν δεν βρέχει, αλλά η σιγουριά που νοιώθω με την βροχή δεν έχει διαψευστεί εδώ και χρόνια. Ακόμα και τα κυνήγια που έχω κάνει μετά από βροχή είναι από τα καλύτερα και πιο επιτυχημένα.

 Ήρθε λοιπόν ο χειμώνας και οι μπεκατσάδες των Κυκλάδων, οργώνουν τα κακοτράχαλα ψάχνοντας απεγνωσμένα για ένα τετ α τετ με την βελουδομάτα. επί ματαίω όμως όλες οι προσπάθειες και οι προσδοκίες, αφού το λιγοστό χώμα των Κυκλάδων χρειάζεται κομπρεσέρ και όχι μύτη για να σκαφτεί! Κάποιες λίγες συναντήσεις και ακόμα λιγότερες καρπώσεις επιβεβαιώνουν το γεγονός, αφήνοντας σκυλιά και κυνηγούς με το παράπονο. Φυσικά δεν λείπουν οι εξαιρέσεις του κανόνα και οι τυχεροί της υπόθεσης που, όντας κυνηγώντας τσίχλες, έβαλαν και μια βασίλισσα στον ντορβά!

Οι κλιματικές αλλαγές έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις επηρεάζοντας τα πάντα. Εδώ λοιπόν δεν τίθεται θέμα μόνο δικής μου δεισιδαιμονίας, αλλά απόρροιας λάθος αποφάσεων και πράξεων επί σειρά ετών, όλων αυτών που δήθεν ξέρουν τι κάνουν! Αν υποθέσουμε κιόλας ότι ο θεός βλέπει και τιμωρεί, τότε είναι σίγουρο ότι θα πούμε το νερό νεράκι, γιατί αυτά που βλέπει και ακούει δεν μπορεί να τα περάσει στο ντούκου! 

Ευτυχώς που οι τσίχλες και τα κοτσύφια έχουν, μάλλον, δικό τους...θεό και φέτος έχουν βαλθεί να κλέψουν την παράσταση, αλλιώς κάτι η κρίση, κάτι τα χαράτσια, κάτι το ένα, κάτι το άλλο, αν δήλωναν άρνηση και τα τσιχλοκότσυφα όπως τα τρυγόνια, τότε τα πράγματα θα ήταν πάρα πολύ σοβαρά για τα ήδη φορτισμένα νεύρα του κοσμάκη. Παίξε, Πάν, τον μαγικό αυλό σου, βάλε κι εσύ, Άρτεμι, το χεράκι σου γιατί ο θεούλης, απ’ ότι φαίνεται, δεν δίνει άλλο συγχωροχάρτι. Σε λίγο θα γλειφόμαστε σαν τις γάτες για να πλυθούμε!

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 23/11/2011.

2 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Ολο γκρίνια είστε οι κυνηγοί!
Λίγα νερά έκανε τον προηγούμενο μήνα?
Τι βιάζεστε ακόμα Νοέμβρης είναι!

Εχω 2βασίλισσες κρασάτες με πιλάφι θα σε καλέσω για μάτι και μεζέ:))

kaliakouda είπε...

Αυτο που εκανε τον προηγουμενο μηνα δεν ηταν βροχη, αλλα κατουρημα κουμπαρα! Το βουνο ειναι σαν τσιμεντο.

Με την ευκαιρια, ολο μπεκατσουλες, φασσες και τετοια μεζεδακια μου εισαι. Σε προσεχει ο κουμπαρος.

Καλοφαγωτες, σε χαιρετω.