ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Kυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.


Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

Ζούμε στιγμές απείρου κάλλους εδώ στην Σύρα, ανεπανάληπτες! Στιγμές που ίσως γραφτούν στην ιστορία για την αιτία της δημιουργίας τους. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, έχουν το μέγεθος παγόβουνου, αλυσιδωτή αντίδραση και την πλοκή τους, θα την ζήλευε ακόμα και ο Φώσκολος! 

Οι τακτικές που ακολουθούνται δε, θυμίζουν αυτές του Ψυχρού Πολέμου, αφού ο ένας ηχογραφεί τον άλλον, άλλα λέει στον τάδε και άλλα στον δείνα. Άλλος οργανώνει λαομαζώξεις και διαμαρτυρίες, οι οποίες υπερέχουν παρουσιών ακόμα και αυτών των άμοιρων γενικών συνελεύσεων, όμως εκείνος κάθεται σπίτι του ατάραχος. Κάποιος άλλος τρέχει να «προλάβει» αυτά που άκουσε στο αφεντικό στην πρωτεύουσα, πριν ακόμα τα λεγόμενα φτάσουν στα αυτιά των παρευρισκομένων, για τέτοιο ζήλο μιλάμε! 

Ένας κοινός νους θα ρωτούσε: Γιατί όλο αυτό το τουρλουμπούκι; Άκου καλέ μου αναγνώστη για να ξέρεις. Ο ένας, μόλις έλυσε τα οικογενειακά του ζητήματα, που δεν ενδιαφέρουν κανέναν, αγνάντεψε εκ νέου την καρέκλα που άφησε πριν έναν χρόνο, του γυάλισε και βρήκε τρόπο να βάλει τους άλλους να φαγωθούν, να λάμψει ως Μεσσίας και γιατί ο λύκος στην αντάρα χαίρεται. Ο άλλος, προσπαθεί να μην χάνει επαφή με το αντικείμενο γιατί «ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται» κι ο τρίτος, ο μικρότερος, εξασκεί αυτό που ξέρει να κάνει καλά εκ γενετής του. 

Το αποτέλεσμα; Ένα ΔΣ στην μέση του κυκλώνα χωρίς λόγω και ένας σύλλογος βαριά εκτεθειμένος σε νόμους και ανθρώπους. Κανείς ευχαριστημένος, τουναντίον, όλοι δυσαρεστημένοι μεταξύ τους και ένας πέλεκυς, βαρύς, να κρέμεται  πάνω από το κεφάλι ενός υπαλλήλου, συνοδευόμενος από την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης. Κοινώς, είναι καμένος από χέρι! 

Το ένα λυπηρό είναι ότι κανείς δεν ζητά λύση στο μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει, αλλά τον αρθογράφο του άρθρου της περασμένης εβδομάδος «Σκέπασαν την Σύρα με δίχτυα;», λες και αν τον βρουν η άρα θα νομιμοποιηθεί, ή, η θηροφυλακή θα σταματήσει τους ελέγχους. Το δεύτερο λυπηρό γεγονός, είναι η αποποίηση της κυνηγετικής ιδιότητας από κάποιους προς ζημία του ίδιου του συλλόγου που, όλοι ανεξαιρέτως (!), αγαπάμε. Το τρίτο είναι ότι κανείς δεν μπόρεσε να δείξει τον δρόμο σε όλους τους απελπισμένους που παραμένουν με το παράπονο, να χτυπάνε λάθος πόρτα. 

Κουράγιο σύλλογε, θα περάσει κι αυτό. 

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 16/11/2011.    

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

file kaliakouda xeris pio poli apo ton ka8ena mas edo sti syro mas kai stin kinigitiki oikogenia mas yparxei ena agathi poy den 8elo na ton onomatiso pou gia xronia eixe kani tsifliki tou to sylogo. ayto to katakathi akoma kai tora pou einai apon apo tin energo drasi frontizi ypoxthonia na polemaei ton sylogo paramenontas aytos krymenos mes sto lagoumi tou.oi antres pou forane pantelonia kai ta timane orthonoun to anastima tous vgenoun mprosta. kai oxi krymenos mes sto lagoumi san kounelos pou exei faei tin toufekia xofaltsa kai exei tryposi me katevasmena ta autia

kaliakouda είπε...

Γράφω στα Ελληνικά το σχόλιο του Ανώνυμου επισκέπτη για να το καταλάβουν όλοι. Το σχόλιο μου, στην συνέχεια.

"Φίλε Καλιακούδα ξέρεις πιο πολύ από τον καθένα μας εδώ στην Σύρο μας και στην κυνηγετική οικογένειά μας υπάρχει ένα αγκάθι που δεν θέλω να τον ονοματίσω που για χρόνια είχε κάνει τσιφλίκι του τον σύλλογο. Αυτό το κατακάθι ακόμα και τώρα που είναι απών από την ενεργό δράση φροντίζει να πολεμάει τον σύλλογο παραμένοντας αυτός κρυμμένος μες το λαγούμι του. Οι άντρες που φοράνε παντελόνια και τα τιμάνε ορθώνουν το ανάστημα τους βγαίνουν μπροστά και όχι κρυμμένος μες στο λαγούμι σαν κούνελος που έχει φάει τουφεκιά ξώφαλτσα και έχει τρυπώσει με κατεβασμένα τα αυτιά."

Φίλε μου Ανώνυμε επισκέπτη, να σου πω ότι για πολλά χρονιά, ο εν λόγω κύριος, εκλέγεται και δεν αναλαμβάνει από πραξικόπημα τις τύχες του συλλόγου μας!

Αυτός, είναι αυτός που είναι από παλιά και δεν έγινε τέτοιος στην πορεία. Το ερώτημα είναι άλλο: Εμείς οι ξύπνιοι, γιατί δεν τον έχουμε πάρει χαμπάρι ακόμα, με αποτέλεσμα να μπορεί να παίζει τα παιχνίδια του;

Μήπως τελικά έχουμε ότι μας αξίζει; Μήπως η κατάντια μας είναι δικό μας παιδί; Μήπως πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε πέρα από την μύτη μας;

Οι υπόλοιποι δηλαδή που αναφέρονται στο άρθρο, είναι καλύτεροι; Ο ένας είναι και νέο παιδί, φαντάσου όταν μεγαλώσει τι θα κάνει! Με όποιον δάσκαλο καθήσεις λέει η παροιμία. Έτοιμος ο αντικαταστάτης!

Ο άλλος; Αυτός που το παίζει μια ζωή αδικιμένος; Άλλος ξεφτίλας κι αυτός! Εκεί που φτύνει, τρώει μια ζωή.

Κολλήσαμε τώρα στον έναν. Είναι φωλιά εκεί λεβεντιά!!!

Φιλαράκο κατάλαβέ το, εμείς φταίμε και όχι αυτοί. Σε λίγο θα τους ξανακαλέσουμε να σώσουν τον σύλλογο με αλλαλαγμούς και χειροκροτήματα!

Ανώνυμος είπε...

"Έχω μάθει από νωρίς στην ζωή μου ότι, αν θέλεις κάτι, είναι καλύτερα να κάνεις λίγη φασαρία!"

αυτό σου λέει κάτι;

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ.ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ.ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΣΠΕΙΡΟΥΜΕ,ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΠΟΥΛΙΑ,ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΤΑΜΙΑ,ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ 31,12,2011.ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΠΟΥ ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΡΤΕΡΙΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΑ.ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ,ΑΣ ΜΑΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΩΤΟΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ.ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΕΞΩ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ,ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΦΟΡΑΝΕ Η ΟΧΙ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ,ΑΝΤΡΕΣ Ή ΓΥΝΑΙΚΕΣ,ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΡΑ ΜΑΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ,ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.

kaliakouda είπε...

Η ρήση του Μάλκομ Χ. φίλε μου Ανώνυμε, μου λέει πάρα πολλά γι’ αυτό και κάνω φασαρία και μάλιστα πάρα πολύ. Το θέμα όμως είναι, ποιος την ακούει και τι καταλαβαίνει…!

Εσένα, έτερε Ανώνυμε επισκέπτη, σ’ ευχαριστούμε για την είδηση που μοιράζεσαι μαζί μας, αν και ανεπιβεβαίωτη. Κάτι έχει πάρει το αυτί μου για υπεραστικές, τηλεφωνικές πιέσεις που δέχθηκε μέλος του ΔΣ για παραίτηση, αλλά δεν ξέρω ποιος ασκεί την πίεση και ποιος την δέχεται. Ρόδο είναι και θα ανθίσει! Καλό πάντως είναι τέτοιου είδους και ήθους άτομα, όπως ο ταμίας, να μένουν εκτός…

Για τα υπόλοιπα που μας γράφεις να πω ότι είναι καλό να κάνεις αυτοκριτική, συχνά – πυκνά, αλλά και η κριτική είναι θεμιτή και χρειάζεται.

Μπορούμε άραγε ν’ αφήσουμε έξω αυτούς που φταίνε; Έχουμε το κουράγιο; Ποιος είναι αυτός που αποπροσανατολίζει τον σύλλογο και του επιβάλει να ασχολείται με άλλα θέματα, πέρα από αυτά που θα έπρεπε; Γιατί το χωροταξικό είναι ένα από δαύτα, το οποίο μάλιστα καίει και χρήζει λεπτού χειρισμού, συν όλα τα υπόλοιπα που λες τα οποία δεν είναι πλέον μόνο στην κρίση του συλλόγου, αλλά και της ΚΟΣΕ!

Δεν διαφωνώ με σένα, τουναντίον συμφωνώ, αλλά είναι δύσκολο να κινηθείς όταν σου βάζουν συνέχεια τρικλοποδιές οι γνωστοί – άγνωστοι.