ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.


Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

Είναι σίγουρο ότι την οικονομική κρίση, θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά από όλες τις πλευρές.

Εκτός από οικονομικά και ψυχικά αποθέματα, κάποιοι θα καταθέσουν και μέρος της αξιοπρέπειας τους! Συμβολή σε τούτη την αισχρή αφαίμαξη, έδωσε ήδη το κυνήγι με μειωμένες άδειες, ελάχιστες μετακινήσεις και φθίνουσες αγορές σε εξοπλισμό. Αναμένεται δε, να πληρώσει και η ίδια η φύση τον οβολό της σε τούτη την συντονισμένη κίνηση και προσπάθεια κάποιων, να γεμίσουν ακόμα περισσότερο τις μεγάλες τσέπες τους.
  
 Για να γίνω πιο σαφής, να πω ότι αιτία της πολύ αυξημένης τιμής του πετρελαίου, πολλοί είναι αυτοί που επένδυσαν στην αγορά ενός αλυσοπρίονου με μόνο σκοπό, λίγη ζεστασιά και θαλπωρή. Απόρροια όλων των παραπάνω, είναι η στροφή σε άλλες πηγές θέρμανσης όπως το τζάκι και η ξυλόσομπα. Αποτέλεσμα της απεγνωσμένης ζήτησης για καύσιμη ύλη, είναι η εκδορά (!) δασικών περιοχών και το όψιμο φτιασίδωμα εγκαταλελειμμένων ελαιώνων.

Τα προηγούμενα χρόνια, η γυναίκα ενός φίλου δεν ήθελε να ακούει για τζάκι. Το σπίτι μύριζε καπνιά και η βεράντα δεν ήταν ποτέ καθαρή. «Το τζάκι το έχουμε μόνο για να μπορεί να έρχεται ο Αϊ Βασίλης τα Χριστούγεννα» έλεγε λιμάροντας τα νύχια της! Ξαφνικά φέτος έγινε ρομαντική, γουργουρίζει σαν σπιτόγατο και περιμένει πότε θα έρθει σπίτι ο κουβαλητής ο άντρας της να το ανάψει, για να σπάσουν οι κρύσταλλοι από την μύτη της.

Πέρα το αστείο του θέματος, ή, του αναθέματος καλύτερα, οι κλοπές ξυλείας, κομμένης ή έμφυτης, έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Δείγματα του τι θα επακολουθήσει στην συνέχεια, έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ημαθία, Ζάκυνθο, Κρήτη είναι κάποιες από αυτές. Στο νησάκι μου, κάποιος παίρνει «εργολαβία» την απομάκρυνση των κομμένων κλαδιών από τους ελαιώνες, επωφελούμενος την ξυλεία, συμπληρώνοντας τον οικογενειακό του προϋπολογισμό.
Επαγγελματίας ξυλοκόπος! Που; Στην Σύρα, όταν το μεγαλύτερο δέντρο είναι ο…μαϊντανός!

Ποιος περικομμένος ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορέσει να ορθώσει το ανάστημά του, να σταματήσει έναν επίδοξο λαθροϋλοτόμο και να του πει ότι επιτελεί κακούργημα έναντι της φύσης, όταν το σπίτι του φουκαρά έχει μετατραπεί σε ψυγείο και τα παιδιά του πέφτουν σε χειμερία νάρκη σαν τις αρκούδες; Κάποιος μου είπε ότι τα καλύτερα έρχονται!

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 21/12/2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: