ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Θα φάμε, θα πιούμε και το κυνήγι θα ευγνωμονούμε!

Καλές οι ειδήσεις, τα αρθράκια κι οι μπηχτές, δεν λέω, αλλά το περπάτημα στην ύπαιθρο και τον καθαρό αγέρα της σου φέρνει μια λιγούρα!

Όπως λέει και μια σοφή Ελληνική παροιμία : Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει.

Μιας λοιπόν και τα χειμωνιάτικα θηράματα έχουν κάνει καλή μαγιά στους καταψύκτες μας, είναι καιρός να γευτούμε τους καρπούς των κόπων μας.

Σας χαρίζω λοιπόν μια συνταγή για μπεκάτσες, και όχι μόνο!

Υλικά: 4 μπεκάτσες
40-50 ml ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
180 ml ανθόγαλο
300 γρ. φρέσκα μανιτάρια χοντροκομμένα
1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
½ κουτ. σούπας αλεύρι
200 ml νερό
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
1 κλωνάρι θυμάρι
χυμό από ½ λεμόνι
αλάτι
πιπέρι

Τρόπος παρασκευής:
(σ.σ. για τους ξανθούς επισκέπτες: Ο τρόπος είναι ίδιος και για τις άλλες μέρες, Δευτέρα, τρίτη κτλ)
Πλένουμε και στεγνώνουμε τις μπεκάτσες. Τις αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και εσωτερικά και δένουμε τα πόδια τους με νήμα μαγειρικής. Βάζουμε στην ανάλογη κατσαρόλα ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και σοτάρουμε τις μπεκάτσες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρώς από όλες τις πλευρές. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις τοποθετούμε σε ένα ζεστό σκεύος για να μη βγάλουν τα υγρά τους.
Αμέσως ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το μαραίνουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, τα οποία έχουμε λεμονιάσει για να μη μαυρίσουν και τα ανακατεύουμε, μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά τους. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο αλάτι, τη δάφνη, το αλεύρι, το θυμάρι και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα από την κατσαρόλα σε ένα πυρέξ, προσθέτουμε και τις μπεκάτσες, το κρασί, το νερό, λίγο πιπέρι και τα ζουμιά. Προσέχουμε ό,τι υγρό ρίξουμε να καλύπτει ίσα ίσα τις μπεκάτσες. Τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ψήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς. Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό μας, χτυπάμε το ανθόγαλο, το ρίχνουμε και αυτό και μόλις πάρει μια βράση είναι έτοιμο!

Καλή όρεξη!

ΥΓ. Πάρε χαρτί και μολύβι κουμπάρα!

2 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Καλά δεν ντρέπεσαι!
Περίμενες να τις μαγειρέψω για να βγάλεις συνταγή:))

Η επόμενη να'ναι Φάσες έχω 2 στον καταψύκτη και περιμένουν με 1μπεκάτσα και καμιά 15αριά τσίχλες.

Υ.Γ Η ξαπουπουλιάστρα κάνει τίποτα να βάλω τον κουμπάρο να την φτιάξει ή θα με μαδήσει μετά εμένα:))

kaliakouda είπε...

Κουμπάρα καλημέρα.

Η συνταγή κάνει για οποιδήποτε πουλερικό μην σκάς!

Θα σου δώσω όμως μέσα στην μέρα και μια για τα σιδερένια πουλιά.

Ο Γιώργης το' χει το θέμα με το εργαλείο! Βάλτον να το κάνει είναι πολύ καλό.

Καλή Κυριακή.